Ivet.BG Блог

Блог за мода, красота и стил

SOS за кожата след ваканцията

 

Горещите летни дни влияят прекрасно върху нашето самочувствие, но са немалък враг на красотата ни. Към края на лятото и началото на есента като ефект от слънчевите лъчи на мястото на красивия летен тен се появяват не особено привлекателни пигментации, сухи петна и бръчки. Много жени с ужас откриват нови бръчици и неестетични браздички.

Ако и ти свенливо прикриваш деколтето си след периода на лятната ваканция вместо да се наслаждаваш спокойно на последните ярки слънчеви лъчи, то тази статия е  точно за теб!

 

Сух горещ вятър = суха, дехидратирана кожа = бръчки и неравномерен тен

 

След дългото горещо лято много жени се оплакват от болезнено опъната, суха кожа – задължително в случая е да се погрижим за нивото на хидратация. Бързо си набави редица козметични средства, богати на навлажняващи и омекотяващи съставки, които да се погрижат за комфорта на твоята кожа в следваканционния период. Ето и съветите на ИВЕТ за възстановяване на еластичността и сияйността на кожата ти.

 

Какво трябва да съдържа добрата хидратираща козметика:

 

  • Протеини (напр. копринени, бадемови, пшенични, също и колаген и еластин).
  • Захари (напр. хиалуронова киселина) – благодарение на това, че се разтварят във вода, образуват невидим воден филм, който действа като филма от мазнини, с тази разлика че водният е доста по-лек и не се усеща! От тази гледна точка козметичните средства, съдържащи тези субстанции, са идеални за прилагане на смесена към мазна кожа, която след лятото е изгубила своята еластичност.
  • Растителни масла, течен восък, ланолин – субстанции на основата на мазнини, които образуват на повърхността на кожата мазен, по-плътен слой. Козметични продукти, съдържащи тези съставки, са подходящи за суха и много суха кожа.
  • Серамиди, производни на холестерола, фосфолипиди и наситени мастни киселини – субстанции, които се „вграждат” в липидния кожен слой и изграждат липсващите части на междуклетъчните съединения.
  • Глицерин, аминокиселини, пантенол, соли на глицеринова киселина – това са хидрофилни съединения, които съдържат малки частички, привличащи водата – до няколко часа. Те са доста подобни на естествените натурални комплекси в епидермиса, чиято роля е да запазват водата вътре в кожата, за да не се изпарява.
  • Масло от Карите – добива се от ядките на африканско дърво, които съдържат до 50% мазнини. Благодарение на способността му да навлажнява и омазнява, маслото от Карите придава на кожата еластичност и я прави мека и гладка. Благодарение на наличието на лесно абсорбиращи се мастни киселини ( със строеж много подобен на физиологичните в епидермиса), възстановява хидролипидния баланс на горния слой на кожата. Също така наличието на съдържаемите се в него стерол (който облекчава изгарянията и ограничава пропускливостта на клетъчните мембрани) и алантоин прекрасно спомага за справяне с проблемните и раздразнени кожни участъци и намалява дразненията.

Ако твоята кожа е в лошо състояние – много суха, болезнено опъната и непрекъснато изпитваш дискомфорт, помни, че козметиката трябва не просто да навлажнява кожата в момента, в който я третираш, а и да задържа влагата в най-горния слой за по-дълго време.

Също така трябва да обърнеш внимание и на своите навици за грижа за кожата – честа грешка са именно неправилните козметични процедури и продукти, които използваме, несъобразени с нашия тип кожа.

За да възстановиш състоянието на кожата си след обилно излагане на слънце е добре да спазваш и някои хранителни правила. Чудесен ефект се постига с приемането на добавки, съдържащи извлек от краставица или иглика, които регулират влажността на кожата.

 

Силно изпепеляващо слънце = пигментации + бръчки

 

Когато основният проблем на кожата в началото на есента се окажат неприятните, неравномерни оцветявания и пигментации, се налага да посегнем към козметика, която разяснява тена, прави го равномерен и блестящ. Такива продукти обаче е добре да се използват, когато слънцето вече не е много силно, защото понякога изострят чувствителността на кожата към слънчевите лъчи.

 

Към най-ефективните съставки в помощ на изглаждане и възстановяване на кожата, предпазвайки я от нежелани бръчици и петна, спадат:

 

  • AHA и BHA ексфолианти (AHA овлажняват и са по-подходящи за суха кожа, а BHA са идеални за по-мазна и проблемна кожа)
  • Ретинол и неговите производни
  • Витамин С


Важно е да помниш, че най-успешната защита си остават кремовете и спрейовете против изгаряния с висок слънцезащитен фактор. По този начин се предпазваш и от по-нататъчни проблеми.

За да обогатиш есенната си възстановителна програма не забравяй и полезните домашни маски и рецепти за грижа за кожата, които са ефективно и натурално средство за освежаване. И не на последно място – пий много вода!

 

Вода в организма = вода в кожата = хидратирана и добре изглеждаща кожа

 

Leave A Comment