Fashion Blog от най-големият български моден бутик Ivet.BG

Max Factor някога и днес

by admin

Кой е създателят на известната по цял свят марка Max Factor?  Онлайн магазин Ivet.BG Ви предлага кратък преглед на биографията на този иноватор. В края на 20-те години на XX  именно той печели първият в историята Оскар за филмов грим. Учудвал и очаровал с креативността си и иновационните си проекти. Светът на грима нямал граници за него.

Max Factor, а по-точно Максимилиан Факторович е роден в Лудж през седемдесетте години на XIX век. Трудните материални условия за голямото еврейско семейство го принуждават на 14-годишна възраст да започне работа като помощник-аптекар. Тук се заражда неговия интерес към света на козметиката. След известно време младият Максимилиан отваря собствен магазин в предградията на Москва. Работата по гримирането на театралните актьори за него става за него пропуск в света на руския елит и царския двор.

През 1904 година заедно със семейството си се премества в Съединените Щати. Новото име и фамилия получава по време на регистрация на остров Ellis. По онова време Макс възнамерявал да създаде козметика, която да се ползва от филмовите актьори. След няколко години се премества в столицата на киното – Лос Анджелис. Не знаел още, че тъкмо започва да се сбъдва неговата най-голяма мечта.

Първоначално работел като уличен гримьор (по това време актьорите сами се гримирали). Именно с мисълта за филмовите актьори Max Factor изработил лесен метод за прилагане и измиване на грима – благодарение на него възниква английската дума make-up. Той е първият в историята създател на изкуствени мигли, водоустойчива козметика и на първият фон дьо тен с течна консистенция, без който днес не можем да си представим козметиката.
През 1927 годиназапочва дистрибуцията на дамска козметика с логото Max Factor, а през 50-те години започва и производството на козметика за мъже.
В периода на разцвета на Холивуд Max Factorбил създател на едни от най-известните гримове на звездите от екрана, а именно:
Rosebud Lips – деликатен розов грим, момичешки устни
Cupids Bow ( Лъкът на Амур) – характерно за двадесетте години
Hunters Bow(Лъкът на ловеца) – формата на устните на Joan Crawford популярен през тридесетте години
Изкуствени мигли – първите в историята! Създадени за нуждите на звездата на нямото кино  Phyllis Haver.
Ослепителният стил добива широка популярност и са прилагани с удоволствие от звездите, а жените по целия свят искали да ги имитират.


Max Factor създал не само много козметични продукти, но също така и много техники за гримиране. Традицията по предаването на знанията за продуктите и техниките за тяхното приложение предадени на професионалните гримьори продължава и днес.

Днес марката Max Factor е собственост на концерна Procter & Gamble, един от световните лидери за продажби на дребно на козметичния пазар. Присъства в повече от 70 държави. Max Factor е есенцията на съвременната козметика. И е символ на красота. Нейният разпознаваем знак е иновацията пренесена непосредствено на световния успех на марката. Създадена от Max Factor, от началото на съществуването си е била синоним на професионализъм и най-високо качество. По настоящем, благодарение на съвместната си работа със световно известната гримьорка Pat McGrath, се свързва преди всичко със света на модата.

You may also like

Leave a Comment

Блогът използва бисквитки. ОК Повече информация за Бисквитки