Ivet.BG Блог

Блог за мода, красота и стил

Чисто и просто Лагерфелд!

Ексцентричен, но елегантен възрастен мъж със снежнобяла коса, прибрана отзад на опашка, винаги с тъмни очила, известен и разпознаван в целия свят. Няма как да не се досетите, че това е Карл Лагерфелд!

Икона на модата и специалист в областта на противоречивите изказвания по различни теми, като например: пълнотата (ненавижда хората със свръхтегло), на известните личности (Принцеса Диана била глупавичка”) и на положителното отношение към проституцията и порнографията.

Въпреки напредналата си възраст (седемдесет и седем години), Карл все още изненадва с нови визии, желание за работа и апетит към живота, който може да му завиди не един двайсетгодишен млад човек. Благодарение именно на трудолюбието и решителността, Лагерфелд успява да се наложи на безпощадния пазар на модата. Самият той беше казал някога, че младият проектант, който вярва, че света на модата е справедлив по отношение на награждаването с успех, няма никакви шансове за просъществуване в джунглата на постоянното съперничество. Макар това да са силни думи, не е трудно да му се признае, че е прав. Най-голяма известност му донася творческата работа за Шанел – проектирането му е напълно подчинено на изискванията на модната къща да спазва традицията и едновременно с това, визията му е изключително новаторска и донякъде бунтарска. Именно благодарение на него марката Шанел е толкова известна и търсена от жените в съвременния свят.

През годините Лагерфелд е работил като асистент на Балмен, художествен директор на Пату, дизайнер на Валентино, Фенди и като независим дизайнер на собствената си марка КL. Неговата визия за женственост, неизменно си остава авторска, насочена към класическата, но оригинална елегантност. Именно Карл Лагерфелд, като първи предтеча предлага налъми във версия „глам”, облича манекенките с джинсови бански костюми и помества върху бельото фирмения знак  на Шанел.

Лагерфелд е егоцентрик, но и перфекционист, който е в състояние да си остави само 4 часа сън на ден, за да изпипа колекцията колкото се може най-добре. Друго любимо занимание на Лагерфелд, поглъщащо много време, е работата му като режисьор и фотограф. Появи се дори информация, че именно той ще бъде автор на снимките за култовия календар на Пирелли за 2011 г.

Въпреки демонстрираната от него противоречивост и надменност, дизайнерът е известен с въздържаността по отношение на себе си. Той е автор, на чанта за покупки „Карл-кой?”, на бутилка Кока-Кола със свое изображение и на талисман, изобразяващ бяло мече с тъмни очила, олицитворяващо самия майстор. Лагерфелд е зависим от апаратите iPod и притежава около стотина. Неговата фантазия продължава да работи на най-високи обороти, а самият Карл сигурно подготвя още много творчески изненади. Бил казал уж, че възнамерява да се пенсионира на деветдесетгодишна възраст – така че, още дълго време ще можем да се радваме на неговите проекти.

Leave A Comment