Fashion Blog от най-големият български моден бутик Ivet.BG

Знаеш ли, откъде идва ЧЕРНИЯТ ПЕТЪК?

by Blog Ivet

Случайна ли е любовта на хората именно към ПЕТЪК?! Разбира се, че НЕ Е! Като край на работната седмица това е съвсем логично. Именно тогава е времето, в което мозъкът превключва на режим почивка, релакс и непринуденост. Край и на ранните аларми сутрин, времето остава свободно и без ангажименти – на тяхно място поставяме своите лични планове, свързани с красиви непознати места и любими хора. Разбира се, това е един идиличен уикенд, за който всички мечтаем, но който не винаги се случва точно по този начин. И все пак, днес обръщам внимание на любимия ден от седмицата – ПЕТЪК, защото има и друга причина той да държи класацията толкова дълго време – а именно явлението „ЧЕРЕН ПЕТЪК“. Да, дойде и това време, скъпи приятели!
Знаете ли всъщност, че терминът BLACK FRIDAY далеч не е свързан с намаления, а напротив – възникнал е по време на финансова криза. 70-те години на 19в американските магазини започват да отбелязват печалбите си с черно, а загубите с червено. Така стигат до извода, че голям брой от магазините светят в червено през цялата година, но в ПЕТЪК /след Деня на благодарността/ – статискитака им „почернява“ . Това се дължи на масовото пазаруването на хората преди Коледа /основно на намалени продукти/.

Явлението, познато у нас катоЧЕРЕН ПЕТЪК“ , изглежда има и други наименования по света:
– В Мексико казват „El Buen Fin”, което в буквален превод означава „Добрият край“.
– В Обединените арабски емирства пък го наричат „Бял петък“.

С годините се образуват и други явления, възникнали от Черен петък, които са тясно свързани с него: такива са „КИБЕР ПОНЕДЕЛНИКЪТ“ (CYBER MONDAY) и „ЧЕРНАТА ПЕТИЦА“ (BLACK FIVEDAY) – дните около ВЕЛИКИЯ ПЕТЪК.

А сега е време за НАМАЛЕНИЯ И ПОКУПКИ! Представям Ви, категорията BLACK FRIDAY. ТАМ ще откриете много ГОРЕЩИ ОФЕРТИ, на които е трудно да устоите. А както е казал френският писател Оскар Уайлд: „Единственият начин да се отървеш от удоволсвието е да му се отдадеш изцяло!“
Черният петък слага началото на празничното настроение през най-празничния месец – декември! А с приключването на последния месец, казваме ЧАО на тази шантава година. Така че, бъдете здрави и се пазете! Подарявайте си, защото го заслужавате!

You may also like

Leave a Comment

Блогът използва бисквитки. ОК Повече информация за Бисквитки