Ivet.BG Блог

Блог за мода, красота и стил

Мадмуазел Коко Шанел

 

 

 Сред отминаващите моди и отиващите в забрава творци на модата продължава да съществува безсмъртната икона на истинското изкуство на модата – Коко Шанел. Лансираният от нея стил остава до днес образец за подражание от милиони жени в целия свят.

       Габриела Коко Шанел е родена във Франция на 19.08.1883 г. Информациите за нейния произход са противоречиви и неясни. Самата Коко може би охотно е помогнала в скриването на някои факти от миналото, оцветявайки леко своята биография. Едно е сигурно – детството на създателката на “малката черна рокля” не е било щастливо, тъй като голяма част от него прекарва в манастирско сиропиталище в Аубажин. Именно там, тя овладява основите на кроенето и шиенето, а това умение се оказва безценно за нейното бъдеще. Още от самото начало Коко крои и създава модели според индивидуалния си новаторски стил. През годините, преди да стане известна Шанел е била продавачка в трикотажен магазин, случвало й се също да работи в кафенета като певица. От там произхожда и нейният прочут прякор „Коко”. 

       „Мъжкарана”

       Самоотовержеността, приятелските контакти и помощта на тогавашния й партньор Артур Бой Каппел, й дават възможност да предприеме първия бизнес – да отвори собствен салон за дамско облекло и моден магазин. Двайсетте години на XX в., времето през което твори великата Коко, се считат за нова ера в историята на модата. Окончателното отхвърляне на корсета и тежките рокли с шлейф създават благоприятна почва за появата на стила, наречен „мъжкарана”. И макар, че Жан Пату бил главният изобретател на идеята и творец на този начин на обличане от жените, то именно интерпретацията на Коко Шанел се превръща в култова и разпознавана в целия свят. Стройните, загорели от слънцето “мъжкарани” с къси фризури чудесно изглеждали в простите фасони на Мадмуазел Шанел. Новаторска тъкан  в предлаганите костюми било вълненото жарсе. Меката, прекрасно прилягаща тъкан осигурила най-после на употребителките на тогавашните твърди сака и блузки истински комфорт и свобода на движенията. Лансираните от французойката облекла били идеално извънвременно свързване на суровата елегантност с практичното и в известна степен спортно удобство. Свободно прилягащите рокли и простите костюми стават визитната картичка на Коко Шанел. Замисълът на дизайнерката се състоял в обличането на жените  съобразно всяка ситуация и всеки случай в живота. 

       „Малка черна рокля”

       През 1926 г. мечтата за проектирането на рокля, пригодена  за всеки случай, се материализирала във вид на „малката черна”. Простата черна рокля със скромен жакет продължава да бъде практичен избор за всеки ден. В комбинация с голи рамена и съблазнителна огърлица от перли малката черна рокля позволява на всяка жена да блесне. Модата на Коко била мода за съвременните, силни и съобразителни жени, но и на тези,  които не са лишени от чар и кокетност. Суровият и донякъде мъжки фасон на костюмите, Шанел  оживявала  с  огърлици  от  любимите й перли или с   ослепителни колиета, в които скъпоценните камъни били смело съпоставяни със синтетични перли и кристали. Коко била страстна привърженичка на изкуствената бижутерия. 

       Chanel 5 

       Говорейки за иконата на модата, не можем да не споменем парфюма Chanel № 5. Въпреки, че дизайнерката създава още няколко други миризми, именно ексклюзивният цветен парфюм Chanel № 5 става безспорен шлагер за всички времена. Разковничето за успеха на Коко Шанел, освен в творчеството и късмета, се криел и в собствената й женственост и подходът й към нея. Коко гледала неодобрително на факта, че толкова много мъже обличат жените, тъй като според нея те си нямали понятие за комфорта и нуждите на клиентките на дрехи.

       Днес, авторката на прочутите думи „модата преминава, стилът остава” е идол на жените в целия свят, а също така постоянен източник на вдъхновение на редица поколения дизайнери.      Блясъкът на модна къща Шанел връща Карл Лагерфелд  през 1983г. Съвременните колекции  на „Шанел” в известна степен отдават символични почести към стила, който създава Коко. Характерното дискретно излъчване и хармоничен колорит, до днес запазват неуловимия повей на престижа и извънвременната класика от годините на младостта на великолепната Коко Шанел.  

Leave A Comment