Ivet.BG Блог

Блог за мода, красота и стил

5 начина да си по-ефективна в офиса

 

Можеш да подобриш работоспособността си само като направиш някои малки промени в работното си пространство. Дори да не си служител в компания, която стимулира креативността с кътове за игри като тенис на маса или джаги, стаи за почивка и масажи на бюрото, пак има как да помогнеш на мисълта и темпото си, без да използваш нищо повече от няколко простички интериорни хитрини. Това, което отличава страхотните офиси от средностатистическите такива, е степента, в която добрите места задоволяват основните емоционални нужди на своите обитатели. Предлагаме ти 5 лесни начина да си свършиш работата бързо и приятно!

12_Studio-Sarah-Willmer_Atlassian-Offices_Corner-of-Conf-Rm_Alt-Work-Space

Добави малко живот

Куп проучвания свързват растенията на работното място с подобрения в настроението и мотивацията на служителите, а едно от изследванията дори установява, че зеленината на бюрото повишава и способността ти за концентрация. Не е без значение и какво точно си посадила в саксията. Според експеримент на психолози най-ползотворно се отразяват орхидеите, „Сребърната царица“ (аглаонема) и шефлера (от семейство Бръшлянови). Но дори да не поставиш до компютъра си някое от трите, пробвай с каквото и да е живо растение, а ако не си добър „градинар“, според някои проучвания и ваза със свежи цветя ще свърши работа (буквално!).

img_1687

Настрой климатика

Ако в офиса ти е прекалено топло или студено, това може да се отрази на концентрацията ти, особено следобедите. Между 13 и 16 часа телесната ти температура се понижава заради вътрешния ти циркаден ритъм (денонощния цикъл на протичането на жизнените процеси в твоя организъм). Което означава, че една малко по-хладна стая може да ти се стори студена и това да разсее вниманието ти. Проучване на университета „Корнел“ в САЩ например установило, че печатните грешки, които правим по невнимание, намаляват, когато термостатът на климатика е настроен на над 21 градуса.

 

Не смесвай фитнеса с работата

Стоенето в седнало положение на едно място може да е вредно за здравето, но преди да замениш офисния стол с фитнес топка или друга модерна седяща единица, предполагаща движение и мускулно напрежение по време на работа, помисли за това: според едно проучване физическата активност в офиса всъщност намалява ефективността ти. Страшно много умствена енергия отива за запазването на баланс (в случай, че ползваш за стол фитнес топката например). Освен това, канадско проучване доказа, че хората, които ползват такива топки, не успяват непременно да се сдобият с по-стегнати мускули от седящите на най-обикновен стол.

383937962

Намали осветлението и работи на шум

Ако си се захванала с важна задача, която изисква повече креативност, изключи настолната лампа и свали слушалките, които те изолират от шума в стаята. Причината: проучване, което установи, че в приглушена откъм светлина и изострена откъм шум работна среда, хората се справят по-добре с взимането на решения. По някаква причина свързването с околния свят, било то и под формата на фонов шум, помага на иновативните идеи да изплуват по-бързо на повърхността на съзнанието ни, отколкото, ако се намираме в тихи работни пространства.

 

Твоето бюро е твоята крепост

Ако работиш от къщи, най-добре инвестирай в овално бюро – такова, което те обгражда отвсякъде като остров и което да няма ясно изразени ръбове. Това обграждане може да ти помогне да се чувстваш по-спокойна, смятат изследователи психолози от американския държавен университет в Орегон. Заоблените форми потискат тревожността ни, а потавянето на някаква, макар и символична, преграда между нас и останалия свят, затвърждават усещането за сигурност, е обяснението на специалистите. Не е задължително да следваш съвета им сляпо обаче – в случай че работодателите ти не са те обзавели с бюрото мечта, използвай въображението си (развито вече, ако си прилагала по-горните идеи) и се обгради с помощта на допълнителни неща, като по-голяма саксия или поставка за вестници и списания например. Не прекалявай с барикадирането обаче! Все пак, тези „крепостни стени“ са там, за да ти помогнат да си свършиш добре работата, а не да те скрият напълно от погледите на колегите ти.

 

Successful business team with arms up at the office

Leave A Comment