Fashion Blog от най-големият български моден бутик Ivet.BG

23 съвета за болките в корема

by admin

Как да постъпим, когато детето има болки в корема? А какво да направим, когато го мъчи трудно храносмилане? Заедно с педиатъра ние от ИВЕТ БГ подсказваме как да се справите с тези болки при малките деца.

Хранителната система на детето още не е съвсем укрепнала, затова бебетата доста често страдат от колики. Причината за такива проблеми не винаги е някаква болест. Често болките са реакция към новостите в менюто на детето, предизвикани са от грешките в неговата диета или недоразвитата хранителна система. – Понякога е достатъчно майката, която кърми да изяде нещо, което не е подходящо за бебето  и в резултат вечерта го мъчат колики – изяснява д-р Мажена Гайевска, педиатър от Медиццинския център Дамиан във Варшава. Някои бебета могат да реагират с трудно храносмилане при смяната на модифицираното мляко или нов продукт в диетата. По-голямото дете може да предизвика болки в коремчето например след приемането на по-голямо количество плодове или пържени храни.

– Такива болки не трябва да Ви притесняват. Може да се случат често през първите три години. Все пак детето трябва внимателно да се наблюдава. Ако проблемите продължат или се увеличат, трябва задължително да посетите лекар – подчертава специалистката. Затова пък, когато болките са слаби и се появяват рядко, можете сама да помогнете на детето си. Прочетете какво ще го облекчи.

Колики и подуване

Ако през деня Вашето бебе е спокойно, но вечер плаче много, напрегнато е, стиска ръчички и сгъва краченца вероятно има болки в червата. Обикновено бебето отхвърля в този случай и кърмата, има твърд и напрегнат корем.

– Причините за коликите не са познати  напълно, най-често се появяват поради събиране на газове в червата. Организмът на бебето не успява да ги изхвърли, което предизвиква  болезнено подуване да червата. Атаките на коликите могат да се появяват ежедневно и да продължат пончкога повече от 3 часа. Но не всички бебета имат колики. Някои страдат от контракциите и издуването на червата 10 минути преди да се изходят. Това е т. нар. бебешка дисхезия (запек) – изяснява педиатърът. Тя, както и коликите ще изчезнат, когато бебето навърши половин година. Но преди това да стане можете да помогнете на детето, прилагайки различни методи. Понякога трябва да приложите няколко от тях, преди да откриете най-добрия. Ето методите, които може да се окажат полезни.

1.Направете на бебето затоплящ компрес

Топлината отпуска напрегнатите мускули и облекчава детето. Затова по време на атаката на коликите поставяйте на коремчето топла (изгладена с не много топла ютия) пелена. Добър начин е да сложите бебето върху себе си в позиция корем до корем. Топлото тяло на мама или тати действа успокоително на бебето.

2. Нежно масажирайте коремчето на бебето

Сложете длан на височината на пъпчето и правете кръгообразни движения по посока на часовниковата стрелка. Този масаж можете да повтаряте колкото е необходимо и да правите това през дрехите. Той стимулира работата на червата и помага да се изхвърлят газовете.

3. По време на атаките на коликите няколко пъти свийте крачетата на бебето

Поставете бебето на хавлия и свалете пелената му. Нежно свийте неговите крачета към коремчето, после леко ги изпънете и отново повдигнете. Повторете това няколко пъти. Благодарение на тази гимнастика ще помогнете на детето да изхвърли газовете. Ако въпреки Вашите действия това не помогне можете да приложите друг метод. Малкото дете няма да успее да „отиграе” движението за освобождаване от газовете с работата на червата. Затова понякога е достатъчно леко да притиснете с пръст областта на ануса, за да се провокира нейното действие – съветва нашата специалистка.

4. За да нахраните бебето подайте му най-напред гърдата, от която е сукало последно

Когато кърмите бебето с препълнена гърда, млякото излиза от нея под голям натиск. Детето пие бързо и лакомо, гълтайки въздух, който после преминава в червата и може да увеличи коликите. За да избегнете това най-напред му подавайте гърдата, от която е било кърмено последно. След като засити първия глад, подайте му другата гърда.

5. Внимавайте след храната да се уригне

След храната за момент подръжте бебето в отвесна позиция, като го опирате на рамото си. Няколко пъти леко го потупайте по гръбчето. Тогава бебето трябва да се оригне – а събраните в червата газове да излязат навън. Ако не стане така, неколкократно бавно поставете бебето на ръце в лежаща позиция и отново го приспете, за да е сигурно, че е избутан нагоре въздушния балон.

6. Давайте кашата в бутилка за естествено хранене

Когато детето лакомо суче мляко от биберона, поглъща въздух, което може да предизвика болки в коремчето. В такива ситуации може да помогне бутилка за естествено хранене. Тя е добра за бебета, които се хранят изключително бързо. Има специален биберон, през който млякото тече като постоянна струя. Така детето гълта по-малко въздух – казва педиатърът. Все пак, за да изпълни бутилката своята задача трябва да се следи дали по време на сученето млякото изпълва биберона.

7. Можете да сложите пробиотик в храната

В аптеките можете да попитате за пробиотични препарати. Някои от тях съдържат група бактерии, които се намират обикновено в млякото на кърмачките. Именно те успокояват болките в коремчето. Такива препарати могат да се добавят в храната на бебетата.

8. Помолете педиатъра да Ви препоръча препарат против колики

В аптеките можете да получите препарати, които успокояват атаките на коликите, предизвикани от отхвърляне на лактозата.

9. Не превишавайте дозата от див копър

Препаратите направени на основата му подпомага храносмилането, но също така и увеличава газовете. Затова ако постоянно дохранвате детето със специален чай от див копър, коликите може да се усилят. Дневно можете да давате на бебето от 50 до 100 мл чай или 6 пъти по 5 мл от вода от див копър  – съветва педиатърът

10. Позволете на бебето да суче по-дълго

Съставът на майчиното мляко се сменя в процеса на кърменето. През първата фаза в него има повече лактоза. Постепенно нейното количество намалява. Ако бебето се храни кратко, получава храна, богата на лактоза, която предизвиква натрупване на голямо количество газове в червата и болки в корема – изяснява нашата специалистка. И така, ако кърмите, осигурете на бебето удобна позиция по време на храненето. Така има шанс, че ще суче достатъчно дълго, за да получите мляко, богато на лактоза. Не прекъсвайте храненето. Позволете на детето да суче до момента, когато само  отпусне брадичката си. На някои деца са им нужни 5 минути за това, а на други даже 50 минути. Когато започнете да разширявате диетата на детето, неговите екскременти стават по-компактни, защото детето започва да се храни с по-твърди храни. Случва се дори пелената да остава чиста за няколко дена. Ако детето се чувства добре, няма да се тревожите от липсата на екскременти. Детето не трябва да се изхожда всеки ден. При някои деца това се случва на всеки 2-3 дни и е нормално. За запек при децата може да се говори, когато при изхождането детето се напряга, стене, а също така и плаче. И макар много да иска не може да се изходи. При запека детето може да има също така твърд, напрегнат корем. За да се преборите с такъв проблем и да го избегнете в бъдеще, приложете изброените методи.

11. Пригответе на детето пюре от сливи

Измийте и изсушете десет сушени плода без костилки и ги залейте със преварена студена вода. Варете, докато омекнат. След това ги пресейте със сито и ги подсладете с глюкоза. Ако пюрето е прекалено гъсто, може да долеете преварената вода. Давайте на детето  навършило 4 месеца няколко лъжички 2-3 пъти дневно.

12. Откажете се от ориз или банани

Тези продукти имат внушителни свойства. Затова на дете, което има проблеми с изхождането вместо оризови каши е по-добре да давате царевични или овесени зърна (след 10 месеца). След 1 година можете да замените белия ориз с просо, което трябва да се дава след супата – съветва педиатърът. А бананите можете да смените с кайсии или праскови, които улесняват храносмилането и имат пречистващи свойства.

13. Най-добре е да ограничите до минимум сладките продукти

Прекалено голямото количество захар в диетата на детето и честото приемане на сладки храни, особено на тези, които съдържат какао, усилва запека. Такива продукти предизвикват подуване и намаляват апетита към здравословните храни. Така че детето не трябва да прекалява с шоколада, сладките храни и закуски – твърди Мажена Гайевска.

Вместо тези продукти за десерт е добре да се направи коктейл от миксирани ягоди или малини с модифицирано мляко. Здравословна закуска (богата на целулоза) и улесняващи изхождането са също така сушените кайсии и сливи.

14.Сервирайте на детето повече напитки

Една от причините за запека е малкото количество течности в диетата. Затова разширявайки менюто на детето, старайте се редовно, например на всеки час и половина да му давате течности – така че да пие около един литър дневно.  Това е важно и за децата от предучилищна възраст. – В тази възраст детето пие малко вода. Освен това на ново, чуждо място често не се изхожда и това също предизвиква запек – изяснява педиатърът. Най-добра за пиене е водата, но също така можете да давате на детето и чай от плодове или сок.

15. Грижете се детето да приема много плодове и зеленчуци

Старайте се в манюто на детето да има зеленчукови супи и други готвени храни, съдържащи целулоза (например броколите, цвеклото, зеленият грах, аспержите). Те стимулират перисталтиката на червата. Богати на целулоза са също така малината, морковът и ябълката. Можете да ги давате на детето като десерти от бурканчета или да правите от тях пюрени сокове. Целулоза има и в пълнозърнестите храни – давайте ги на детето, докато навърши една година.

16. Добротворни бактерии

Ще гиоткриете в киселото мляко и айряна (можете да ги включите в менюто след 11 месеца) и в препаратите от аптеките. Те позволяват да се запази благотворната микрофлора в червата и улесняват изхождането на детето.

17. Стимулирайте детето да се движи

Физическата активност стимулира перисталтиката на червата и предотвратява запека. Затова, когато детето започва да пълзи, а после да ходи, не затваряйте биберона в леглото, за да не го мислите повече. Вместо това стимулирайте детето да се движи. Търкаляйте се с него на килима. Поставяйте на метър пред него топка и го карайте да ви я подаде. А когато рисува, правете му почивка и правете упражнения с него.

18. Създайте на детето си нощни навици

Ако детето се изхожда в гърнето, старайте се винаги да повтаря това действие по този начин. Не по време на игра, а на място, което само е избрало. Следете за това детето редовно да сяда на гърнето. Но не го принуждавайте. Детето не трябва да свързва изхождането с нещо лошо.

Реакция при промяна в диетата

Когато в менюто се появяват нови храни, недоразвитата хранителна система на детето не винаги ги приема. Затова понякога след приемането на нещо ново или трудно смилаемо детето може да почувства болки в горната част на коремчето, да има подуване или разстройство. Тези болки не винаги означават алергия към новата съставка в диетата нито са признак на сериозна болест. Свидетелстват само за трудно храносмилане. Ако се появяват спорадично, достатъчно е да приложите домашни методи – казва Мажена Гайевска. Те са следните:

19. Давайте на детето топъл чай от лайка

Билката подобрява храносмилането, действа успокоително и ще омекоти болката в корема. Запарвайте чая 3 минути под похлупак, а после го охладете. Добавете малко захар или глюкоза. Сервирайте на детето на малки порции (по ок. 30 мл.) няколко пъти на ден. Ментовия чай се препоръчва след шестия месец, а чая от лайка можете да давате дори на новородени.

20. Не прекалявайте с плодовите сокове

Наистина такива напитки са много полезни, но детето не трябва да пие прекалено много от тях. Според препоръките на педиатъра детето може да изпие до 150  мл сок на ден. Плодовите киселини действат разхлабително. Също така могат да дразнят хранителния тракт на дедето. Резултат от това  е разтройство, което започва с къркорене в корема. Тогава детето може да има разстройство. За да  изчезнат тези болки е достатъчно да ограничите приемането на сокове на детето. Вместо тях може да му давате вода, която утолява жаждата най-добре.

21. Старайте се менюто на детето да бъде леко и здравословно

Детето трябва да яде домашно приготвени храни от пресни и качествени продукти, например супи, зеленчуци сготвени с крехко месо или риба. Ако детето обича да яде сандвичи, избирайте колбаси без консерванти. Преди да дадете на детето плодове, винаги ги измивайте и белете кората. В менюто на детето избягвайте пържените, силно подправените и мазните храни. Забранени са също така храните от типа фаст фууд и храните приготвени от полуфабрикати. Такава диета често е причина за проблемите с коремчето.

22. Внимателно давайте всякакви лекарства

Когато у детето се появят признаци на трудно храносмилане, не му давайте обезболяващи лекарства по Ваша преценка. Може да се окаже, че в него се развива някаква инфекция и тогава препаратите ще скрият нейните признаци. По-добре да позволите на детето да почине. Можете също така да масажирате коремчето му. Наблюдавайте го няколко часа. Ако болката не преминава, повикайте лекар. Ако се окаже, че вземането на лекарството е задължително, не давайте на детето няколко лекарства в една и съща форма наведнъж (например сироп), защото това може да предизвика диария. Ако детето трябва да приема 2-3 лекарства, всяко от тях трябва да му давате в различна форма, например едно като хапче, друго като сироп – изяснява педиатърът.

23. Ползвайте препарати, които съдържат пробиотици

Те подобряват бактериалната флора на червата, като предотвратяват отравянето и разтройството или успокояват тези процеси. Пробиотиците помагат също при лечението с антибиотик. Това лекарство разрушава здравословната бактериална флора на червата, предизвиквайки болки в корема и разтройство. За да избегнете това по време на лечението и месец след края му давайте на детето пробиотик.

Причини за коликите могат да бъдат още:

Хранително разстройство

Някои негови признаци: болки в коремчето, подуване, подмокряне или повръщане – както при трудното храносмилане. Затова хранителното разтройство често се бърка с него. Как да се разграничат тези болки? При хранителното разтройство изброените признаци се повтарят постоянно след консумацията на определени продукти, например млечните (при трудно храносмилане се появяват спорадично). Допълнително детето може да изхожда екскременти, които миришат (имат зеленикав цвят, имат пенлив вид и слуз), детето има обрив по кожата, апатично е, отслабва, не пълнее. Когато има такива признаци, консултирайте се с лекар.

Понякога е виновен е само стресът

Нова гледачка, първи дни в детската градина, появата на братче или сестриче … детето преживява всичко това. А тъй като още не може да опише емоциите си, се задушава в себе си, което се трансформира в болка в коремчето. А стресът предизвиква запек.  Затова, когато детето има  трудни моменти, посветете му повече време и внимание, често го прегръщайте. Ако това не помогне потърсете съвета на психолог.

Кога трябва да отидете при лекар?

Ако след приложените домашни методи запекът не престане, не давайте на детето лекарства по собствена преценка, а потърсете лекар. Консултирайте се също така, когато детето:

1.      Започне да цапа бельото си често

2.      Повръща и има оток

3.      В екскрементите има струя кръв

Внимателно с гърнето

Проблемите с изхождането при детето може да се появят също така и когато родителите доста често го слагат на гърнето. Така детето остава с впечатлението, че процесът на изхождане е нещо лошо и иска да избягва това. Така съзнателно възпира изхождането, което след известно време ще влоши работата на червата, а това води до запек. За да се предотвратят такива проблеми, не слагайте детето на гърне прекалено често. Обикновено то е готово за това след навършване на 18 месеца. Едва тогава детето започва да контролира физиологичните си нужди.

А може би това е просто някаква инфекция?

Хранителният тракт е атакуван от много зарази. Затова при децата болките в корема може да предизвестява началото на някаква болест. Ето най-честите случаи:

1. Ангина – преди появата на температура и болки в гърлото детето понякога се оплаква от болки в корема и повръща

2. Възпаление на ухото – освен болки в ухото (тогава бебето обикновено трие глава си във възглавницата), има болки в корема, повръщане, а понякога разтройство

3. Простуда и грип – загубата на апетит и повръщането понякога са първите сигнали на някои от тези болести. Едва после ще се появят температура, хрема и кашлица

4. Инфекция ротавирус – най-напред детето има температура (ок. 38’), после започва внезапно да повръща и има разтройство. Тази ситуация може да доведе бързо до обезводняване.

5. Паразити – за инфекцията свидетелстват болки в корема, които се появяват след хранене. Детето губи апетит. Може да повръща и има разтройство.

6.      Инфекции на отделителната система – детето се оплаква от болки в корема, плаче. Инфекцията може да съпътстват повръщане или повишена температура. Но внимание – при бебетата температурата може да сигнализира треска.

You may also like

Leave a Comment

Блогът използва бисквитки. ОК Повече информация за Бисквитки