Fashion Blog от най-големият български моден бутик Ivet.BG

15 от най-големите заблуди за косата

by admin

 

Преди да си почнала да мажеш косата си с лимонов сок, за да получиш ефекта „слънчева целувка” през лятото, може би е добре да подложиш на съмнение някои от най-масовите митове за постигането на красива прическа. Много фактори са замесени в нейното поддържане. Текстурата, състоянието, дължината и здравината са само част от тях. Но нито един не се повлиява от „златното” правило за 100-те сресвания на ден например. Виж какво още се оказва лишено от смисъл…

shilajit-hair-1

 

Митът: Редовното подстригване ще накара косата ти да расте по-бързо.

Истината: НЕ. Косата обикновено расте с по 1-1.5 см на месец (понякога повече или по-малко, в зависимост от сезона и хормоните ти) и ако се подстригваш на всеки две седмици, няма как да ускориш процеса. И все пак, подстригването на връхчетата на всеки шест до осем седмици ще ти помогне да поддържаш формата на прическата и да предотвратиш цъфтенето на връхчетата.

Съвет: Включи в менюто си храни, богати на белтъчини и омега-3.

 466562_451239848299795_942453767_o

Митът: Ако отскубнеш бял косъм, на негово място ще покарат още повече.

Истината: НЕ, няма да се случи, но въпреки това не ти препоръчваме да скубеш белите коси. Така рискуваш да повредиш космения фоликул и на това място да не порасте повече и косъм. „Виждал съм клиенти, които са започнали да оплешивяват на места заради това, че отскубват издайническите бели косми”, казва служител в реномиран столичен салон. Просто го приеми – косата побелява. И макар че учените се опитват да измислят хапче, което да предотврати това, засега около една втора от 50-годишните хора по света имат 50% побелели коси. Едва ли е защото са отскубнали няколко бели косъма в началото!

Митът: Можеш да развиеш имунитет към продуктите за коса, които ползваш.

Истината: ДОНЯКЪДЕ е така. Околната среда и промените във времето през сезоните – като влажността на въздуха например, допринасят за този проблем. Но той е също така и резултат от маркетинговите трикове на някои компании, които обновяват асортимента си непрекъснато. Освен това масовите козметични брандове използват огромни количества силикони и други съставки, за да придадат желаната форма на косата, само че това води до промени в скалпа и до отделянето на повече себум. Първоначално, тези формули правят косата да изглежда гладка и лъскава, но след редовна употреба, косата започва да се сплъстява или да изглежда безжизнена.

Natural-Hair-Products1

Решението: Добър почистващ шампоан веднъж седмично ще отстрани натрупването на излишни, утежняващи или задушаващи косата съставки.

Внимание: Ако боядисаш косата си, ще се наложи да смениш козметиката си с такава за боядисана коса, разбира се!

 

Митът: Заспиването с мокра коса е вредно за нея.

Истината: ЗАВИСИ. Няма никакъв проблем, ако те домързи да я изсушиш, стига да не си лягаш с коса, вързана на висока опашка или в стегнат кок. А наистина добрата новина е, че дори можеш да разкрасиш косата си, ако използваш правилните продукти (например балсам без отмиване) и я сплетеш на хлабава плитка.

cool-water-1080i-1080p-black-and-white-fun-hair-sunshine-swim-water-wet-head-whip

 

Митът: Балсамът се нанася по цялата дължина на косата.

Истината: НЕ. Когато става въпрос за балсам, малкото значи много. Съсредоточи се върху скалпа, когато нанасяш шампоана (защото там се натрупват съставките от фиксиращата козметика), а балсам е достатъчно да сложиш само по връхчетата.

Съвет: Внимавай да не втриваш балсама прекалено енергично, за да не увредиш защитния слой на косъма.

 

Митът: Трябват ти 100 разресвания на косата преди сън… „за хубост”.

Истината: НЕ. Прекаляването с ресането дори може да ти навреди – да доведе до цъфтежи и накъсвания на косата. Никога не реши косата си, докато е мокра, освен ако не използваш четка специално за ресане на мокро (или използвай гребен с широки зъбци и започвай с разресването от краищата). Когато косата е суха, ресането може да разпредели омазняването от скалпа надолу по косъма и това да придаде на прическата ти по-лъскав вид. Но в наши дни, когато мием косите си през ден или дори всеки ден и използваме балсами и всякаква друга козметика, допълнителното ресане за хубост е излишно.

w7fosm

Митът: Изправянето със сешоар или преса уврежда косата.

Истината: ЗАВИСИ. Ако прекалиш с топлината при оформянето, ще увредиш косата си. Не очаквай чудеса от балсамите с термална защита. Косата по принцип е доста здрава и все пак, всякакво директно излагане на над 180 градуса е вредно за кутикула на косъма. Затова настройвай пресата или машата на по-ниска степен и винаги работи на малки секции, като непрекъснато движиш уреда по дължината на косата, без да го задържаш на едно място. Твърде честото ползване на преса също не е препоръчително. Що се отнася до сешоара, не го пускай на темепература над 60 градуса, за да не изгориш скалпа си.

how_to_straighten_your_hair

Митът: Трябва/не трябва да ползваш шампоан всеки ден.

Истината: ЗАВИСИ. Ежедневната употреба на шампоан не е необходима, а ако се къпеш с твърде гореща вода, това допълнително ще изсуши скалпа ти (което ни подсеща, че повечето проблеми с косата идват от проблеми със скалпа). Неслучайно в козметиката за коса започнаха да навлизат т.нар. „ко-измиващи” продукти (нещо като измиване с балсам, който има леко почистващо действие, но не е шампоан). Те обаче не отстраняват натрупванията по скалпа така, както шампоана.

 

Митът: Лимонов сок + слънце = изсветлели кичури

Истината: НЕ. Лимоновият сок изсветлява косата по най-лошия възможен начин. Да не говорим, че почти нямаш контрол върху степента или зоните на изсветляване. Слънцето само по себе си изсветлява косата ти достатъчно през лятото и не се нуждае от допълнителна помощ. Лимоновият сок може само да ти докара бели, сухи кичури, ако се окаже, че не си имала особен късмет. Ако пък вече имаш направени при фризьор кичури, по-добре се пази от слънцето (шапка и UV-продукти за коса).

 How-to-Protect-Hair-from-Sun-Damage

Митът: Боята за коса от магазина е същата като тази в салона.

Истината: НЕ. И тук не говорим за професионалното нанасяне на боята, а за това, че самото съдържание на продуктите е различно. Първо, за да има ефективно действие върху жени с най-различни типове и цветове коси, боята от щанда често разчита на по-силен окислител (с повече водороден прекис), в сравнение с тази при коафьора. Целта е дамите с тъмнокафява и със светлокафява коса да могат да използват един и същ продукт (само че няма да постигнат същия резултат). Второ, боята за масова употреба обикновено съдържа повече „директни” оцветители, които се отмиват, често до странни отенъци. И не на последно място, „без амоняк” не означава, че е без химикали, а трябва да те предупредим, че има огромно разнообразие от амонячни заместители с по-неизвестни имена.

Съвет: Ако искаш двуизмерен цвят, нещо с нюанс или два по-светло или по-тъмно от твоя естествен, и ако си с трудна за обработване коса или пък имаш бели коси, на най-добри резултати можеш да разчиташ при професионалист.

Color-Perm

You may also like

Leave a Comment

Блогът използва бисквитки. ОК Повече информация за Бисквитки