Ivet.BG Блог

Блог за мода, красота и стил

10 грешки в грима ти, които те състаряват

 

Гримът е за красота, но дали наистина те разкрасява, прикривайки несъвършенствата на твоето лице и на твоята възраст, или обратното – добавя години към визията ти? Виж кои са грешките ти пред огледалото и кои са правилните техники за постигането на свеж и младежки макиаж!

209f49326f15f4615c29d93bd034a4c2

Грешка 1: Прекаляваш с фон дьо тена

Твърде дебелият слой фон дьо тен ще се наслои в гънките и бръчиците на лицето и ще отнеме от естествения блясък на кожата ти, правейки я да изглежда вяла. Използвай фон дьо тена само там където се налага да изравниш тена си или да прикриеш зачервявания. Няма нужда да го нанасяш по цялото лице.

Когато купуваш фон дьо тен: Избягвай продукти с етикет „матиращ”, „кадифен”, „дълготраен” и се ориентирай към опции с леки, ефирни и течни формули и със светлоотразяващи пигменти.

Ако имаш суха кожа: Фон дьо тенът може да стои като на кръпки, затова ексфолирай лицето си редовно (два-три пъти седмично) и винаги нанасяй хидратиращ крем след почистване.

Внимание: Хидратиращият крем е задължителен и преди нанасянето на фон дьо тена!

Beautiful face of  woman with cosmetic foundation on a skin.
Грешка 2: Прекаляваш с коректора под очите

По-плътните коректори, като тези на стик или под формата на мус, ще прикрият тъмните кръгове под очите ти, но също така ще привлекат вниманието върху фините бръчици, които обикновено се появяват тъкмо в тази зона (кожата там е по-тънка). По-добрият вариант са течните коректори с четка/апликатор. Нанасяй продукта само в близост до вътрешния ъгъл на окото, където сенките са най-ясно изразени.

Когато купуваш коректор: За предпочитане е той да е с озаряващи частици и да не е прозиращ, за да прикрива успешно тъмните кръгове.

 

Грешка 3: Винаги нанасяш пудра

Младата кожа отразява светлината. Пудрата – тъкмо обратното – пречи на отразяването на светлина и прави така, че фините линии и бръчките изглеждат по-дълбоки. Ако пудрата е финалната стъпка от твоя макиаж, откакто си започнала да се гримираш, вероятно ще ти е трудно да се разделиш с тази рутина.

Преход в три стъпки: 1 – премини на полупрозрачна пудра; 2 – започни да я използваш само за Т-зоната и брадичката; 3 – замени я с матиращи кърпички.

woman  applying dry cosmetic tonal foundation  on the face

 

 

Грешка 4: Подчертаваш долните мигли

Заиграването с тях може да накара погледа ти да „увисне”, сякаш си недоспала, и да подчертае тъмните кръгове под очите ти. За да избегнеш това, извий горните мигли и нанеси спирала за обем върху тях – започни от корените и бавно плъзни към краищата, издърпвайки ги нагоре с четката.

nqkolko trika1

Грешка 5: Слагаш си черна очна линия

Не казваме да пропускаш очната линия – тя е чудесен начин да подчертаеш погледа и да го „отвориш” малко. Но е по-хубаво цветът й да е кафяв, вместо черен, и да я размазваш леко. Идеята е очите да бъдат подчертани нежно, не да са като „изрязани”. Ако пък правиш линията по-дебела, рискуваш да създадеш илюзията за по-тежки и уморени клепачи.

Най-добрата техника: Използвай кафяв молив за очи върху горния клепач, като го нанесеш съвсем тънко в основата на миглите и малко по-плътно при външните ъгли на очите. Размажи линията с помощта на клечка за уши.

 

Грешка 6: Пропускаш ружа

Поруменяването е отличителен знак на младостта. Ако бъде нанесен правилно, ружът може да „оживи” и твоето лице. Ето как: усмихни се, намери най-месестата част на скулите си и нанеси цвета малко над нея. С помощта на пухкава четка разнеси цвета навън, към слепоочията ти, с кръгови движения, а не с щрих под права линия (тя придава неестествен вид на лицето).

passando3

Грешка 7: Използваш наситени тъмни червила

Всеки тъмен цвят смалява оптически. Тази илюзия може да ти е от полза при облеклото, но не и в грима. За да направиш устните си по-сочни, което е „запазена марка” на всяко по-младо лице, използвай светли цветове и глосове, например прасковено, розово, ярко червено, и избягвай тъмните нюанси като винено червено и кафяво.

Трикът на професионалните гримьори: Преди да нанесат цвета, те очертават горната устна с хайлайтър и го размазват леко с пръсти.

 

Грешка 8: Очертаваш устните с неподходящ молив

Моливът за устни би трябвало да ги открои и да предпази разтичането на червилото, затова бъди внимателна с него. Ако нанесената линия е прекалено дебела или пък цветът е твърде тъмен, устните ти ще изглеждат присвити и тънки.

Когато купуваш молив за устни: Избери цвят, който е като този на устните ти, не като червилото. Ориентирай се към кремообразни формули, за да не изсушаваш устните, и нанасяй продукта не само по контура, а върху целите устни, за да изравниш както цвета им, така и ефекта на „изяжаднето” на червилото по-късно.

 

Грешка 9: Червиш се направо със стика/тубичката

Очертанията на устните стават все по-отпуснати с годините и така всяко излишно количество червило лесно се разтича. За да предотвратиш това, използвай пръст или четка за устни, когато нанасяш червилото. По този начин ще си сигурна, че не си използвала прекалено много. Започни нанасянето от центъра на устните към краищата. Завърши тази стъпка с овлажняващ балсам или глос.
Lipstick-Shine

 

Грешка 10: Моливът ти за вежди е прекалено тъмен

Веждите ти изсветляват с възрастта, така че ако си ползвала един цвят на 20, на 50 нюансът е съвсем друг. Ориентирай се към марки, които предлагат по-богата палитра, за да си сигурна, че ще се доближиш максимално до естествения за теб тон. Трябва ти такъв, който е с една-две степени по-светъл от веждите ти.

За непокорни вежди: Използвай безцветен гел за вежди и ги срещи нагоре и навън, в посока към слепоочията.

professional-makeup-tips-for-small-eyes2

Leave A Comment