Ivet.BG Блог

Блог за мода, красота и стил

Четирите основни принципа на успешната връзка

Любовта се основава на разговора, а добрият разговор заздравява връзката – сякаш това не е нищо ново. Семейните консултанти отдавна съветват партньорите да обсъждат всеки проблем, да споделят своите очаквания, чувства, да си определят собствени цели. А при Вас как е? Онлайн магазин Ivet.BG предлага няколко начина за добър и искрен разговор.

I. Изслушвайте се един друг
Влюбването много често активира у Вас мита за безусловната любов. Избирате за партньор човек, който трябва да изпълни Вашите най-съкровени мечти, разбира Ви без думи. Много бързо вменявате на партньора си Вашите нужди и желания. „Аз” сменяте с „Ние”. Ако например обичате музика и искате да прекарате ваканцията на море, казвате вместо Вас двамата: „Обичаме Шопен”, „Ние както винаги ще ходим на море.” Струва Ви се, че познавате партньора си така добре, както себе си и знаете кое е най-добро за него. Когато той направи нещо, което не Ви харесва, се ядосвате, чувствате се наранена, имате претенции към него: „Как можа да ми причиниш това?” Това е сляпо обвинение. Дори дългогодишното съжителство под един покрив не е гаранция, че знаем всичко един за друг. Първоначално чуйте какво Вашият партньор наистина иска.
1.    Постарайте се да не правите предположения за партньора, а го попитайте какво мисли по конкретен въпрос
2.    Третирайте партньора като самостоятелна личност, не очаквайте, че той ще знае Вашите мисли. Вместо да преживявате разочарование, осмелете се да откриете пред него душата си. Това е смисълът на истинската любов.
3.    По-често изразявайте чувствата си, за да дадете възможност на партньора да разбере какво мислите и чувствате. Можете например да му кажете, че го ревнувате, но не очаквайте, че той ще прекрати всичките си приятелски контакти и вече никога няма да погледне жена.

II. Оценете Вашата връзка
Когато вече разберете колко сте различни, замислете се колко сте свързани помежду си. Общият живот ни прави подобни един на друг. Съпрузите често боледуват от едно и също, имат подобни стойки, подобни принципи в живота. Говорят, като ползват идентични изрази, приемат възгледите си за света. Освен това, когато живеете заедно, много от Вашите емоции и постъпки  са  резултат от взаимоотношенията Ви във връзката. Добре е да помните това в трудни моменти.
1.    Не се обвинявайте, когато се карайте. Не се обвинявайте един друг, кой е жертва, кой е започнал. Във връзката си влияем взаимно на поведението си. Дори ако партньорът е изневерил, може би и Вие имате подсъзнателна вина. Което не е оправдание или равно споделяне на вината. Обвинението започва конфликт, води до размяна на удари, затруднява намирането на решение. Опитайте се да се замислите за какво всъщност става въпрос.
2.    Това, което се разиграва във Вас, става и у вашия партньор. Просто всяко действие поражда противодействие. Когато се сърдите, дори и без думи, тези емоции споделяте и с него. И обратно. Когато се ядосвате на поведението на партньора, трябва да се замислите дали това понякога не е последица от нещо, което Вие сте направили или сте почувствали преди.
3.    Всеки от Вас е отговорен за Вашия съвместен живот. Дори ако от известно време сте заедно. Думите: „Ако той ме беше послушал и беше направил така, както му казах…” те държат в оправдано бездействие. Може би Вашият партьор се е променил не заради това да Ви вгорчи живота, а затова, че Вие също сте се променила.

IV. Разговаряйте, разговаряйте, разговаряйте
След периода на любовното разочарование Вашият съвместен живот се концентрира върху материалните неща: ремонт на жилището, колата, нов телевизор, организиране на почивката и т. н. Въпреки съвместно взетите решения, с удоволствие си споделяте какво Ви се е случило през деня, имате чувството, че близките разговори са много по-малко. А когато имате желание да споделите с партньора нещо важно, интимно, той мълчи или само кима утвърдително зад вестника или поглежда към телевизора. Задълбоченият разговор е кръвообращението в една връзка. Ако той липсва, връзката рано или късно ще стане празна.
1.    Разговорът за съществени теми за връзката, дори болезнени, дава шанс да изразите собствените нужди, да опознаете нуждите на партньора и да изградите автентично „Ние” във връзката.
2.    Ако успеете искрено да говорите за желанията си, нуждите и нараняванията, внимателно изслушвайте партньора, тогава никой от Вас няма нужда да се опитва да проемни другия. Уважавайте се и това ще бъде най-добрата прогноза на връзката.
3.    Искреният разговор тренира доверието. Не се страхуваме, не се срамуваме да открием какво ни е на душата.

IV. Събудете емоциите
Обичате се, не си представяте живота с друг мъж, но понякога се чувствате самотна. Връщате се в спомените си към началото на връзката Ви, когато сте се разбирали без думи, например, когато сутрин на закуска Ви е подал чаша горещо кафе. Чувствали сте едно и също. Днес питате: „Любими, обичаш ли ме още?”, а той отговаря: „Разбира се”, а Вие чувствате, че това макар и вярно, е само автоматично изречена дума.
1.    Думите често не са в състояние да отразят това, което Ви вълнува. Вместо да назовете чувствата си, опитайте да опишете с картини. Вместо например: „Чувствам се страхотно”, кажете: „Напоследък  се чувствам като малко момиче, което е видяло под елхата голяма кукла, за която е мечтало цяла година.”
2.    По време на разговора се опитвайте да се позовавате на съвместните преживявания, дори към тези, които са били доста отдавна, например от началото на връзката Ви.
3.    Ако такива разговори Ви създават трудност, опитайте се да напишете това в писмо от сърце. Без да очаквате, че той ще Ви прости и ще Ви съчувства.

Leave A Comment