Fashion Blog от най-големият български моден бутик Ivet.BG

Хигиена на бебешката бутилка

by admin

Хигиената преди всичко
Поддържането на бутилката за хранене в стерилна чистота изисква от родителите малко внимание. Лошо измитата бутилка може да предизвика проблеми с корема – растройство, хранително натравяне, млечница.

Стриктно измиване
Недоразвитата хранителна система на детето е много чувствителна на действието на вредните зарази, затова правилната хигиена на съдовете на детето е задължителна.
Остатъците от течността по бутилката може да се превърнат в среда за развитието на бактериите. Затова когато бебето приключи с храненето трябва веднага да се изсипе остатъка от млякото и да се измие бутилката, биберона и капачето, най-добре със специално предназначена за тази цел четка, която да отстрани замърсенията.
Може да се използва обикновен гел за измиване на съдове (не забравяйте след това внимателно да изплакнете бутилката, биберона и капачето)
След измиване не изтривайте бутилката или биберона и капачето, оставете ги да изсъхнат на сушилката или на специално стилажче.
Ако искате да измиете бутилката, биберона и капачката в миялната машина, проверете предварително дали това е възможно (означението ще бъде на опаковката или на дъното на бутилката). Все пак измиването на аксесоари за бебета в миялната машина не винаги е най-добрата идея, защото частиците от препарата за миене съдържат доста силни субстанции, които могат да увредят бутилката или бибероната.

Задължителна стерилизация
До 6 месеца бутилката трябва да се изварява или стерилизира, включително след старателно измиване.

Съществуват много начини на стерилизация:
Изваряване: ако бутилката е изработена от поливъглерод, това означава, че е устойчива на температура до 97°C, т. е. можете да я изварите. Изваряването трябва да продължи ок. 10 минути, най-добре да ползвате голяма тенджера и да я ползвате само за стерилизиране. Не всички родители знаят, че важното при това е  че биберонът трябва да се изварява отделно, защото при изваряването остава утайка, която може да замърси бутилката.

Стерилизация на пара: много по-удобна от изваряването е парният стерилизатор. Чистите, измити бутилки се слагат в специален уред пълен донякъде с вода. След включването водата се загрява и се изпарява, а съдовете са дезинфекцирани. Обикновените стерилизатори на пара (електрични) са доста големи и заемат доста място, но пък затова в тях може да се поберат няколко бутилки, а стерилизаацията продължава от 2 до 8 минути. Внимавайте с горещата пара при отварянето на уреда.

Стерилизация в микровълнова печка: друг начин за дезинфикация на съдовете на бебето е микровълновият стерилизатор. Преди да се сложат в него бутилката и биберона, трябва да се провери дали те могат да се хванат в него. Уредът действа подобно на принципа на парния стерилизатор, но е по-малък, така че е подходящ, ако имате малко място в кухнята.

Самостерилизираща се бутилка: много удобна е бутилка, която можете да сложите без допълнителни уреди в микровълновата печка. Достатъчно е капачката да напълните с вода, да сложите в нея биберона и капачката, да покриете бутилката, а след това да я сложите в кухнята. Стерилизацията продължава само 2 минути.

Стерилизация на студено: ако не можете да стерилизирате бутилката по традиционен начин, трябва да ползвате специална стерилна течност на студено. Достатъчно е да сипете течност с капачката в тенджерата с чистите бутилки и биберони и да покриете. След 30 минути ще са стерилни.
След стерилизацията бутилките и другите аксесоари се изваждат с щипки, за да не пренасят зарази. Преди стерилизацията старателно измийте ръцете.

Трябва да се помни:
По-лесно се поддържат чисти стъклени бутилки, въпреки че много родители ги ползват само на първия етап от кърменето на бебето, като по-късно преминават към по-удобните – пластмасови. Бутилките изработени от пластмаса имат един минус – лесно потъмняват.
Някои производители предлагат уреди, които съчетават функцията на стерилизатор и на бутилка. В тях може не само да се стерилизира бутилката, но и да се затопли храна в бутилка. Недостатъкът на този уред е доста високата цена.
Трябва да се стерилизират и бибероните, ако детето ги ползва, защото в тях се събират много микро организми и вредни бактерии. След стерилизацията на биберона поставете го в пластмасовата опаковка – не трябва да го съхранявате на открито.
Когато бебето навърши половин година, стерилизацията вече не е необходима. Достатъчно е прецизното измиване на бутилките и бибероните, например в миялната машина (при висока тремпература). Ако нямате миялна машина, можете след измиването да оставите измитите съдове във вряща вода.

You may also like

1 comment

премахване на хлебарки юли 23, 2014 - 14:28

Притеснявам се, защото у нас има хлебарки и не знам как да успея да поддържам напълно стерилна среда. Разбира се пръскахме против тях, но като родя няма да мога да пръскам заради бебето, а хлебарките си идват и от съседите. Дали да стерилизирам и преди ползването на самите шишета? Имам микровълнова и предполагам това няма да ми отнеме много време и усилия.

Reply

Leave a Comment

Блогът използва бисквитки. ОК Повече информация за Бисквитки