Fashion Blog от най-големият български моден бутик Ivet.BG

Хибридните кремове – новата революция в козметиката

by admin

 

 

На какво да вярваш, когато си пред козметичния щанд – на природните съставки или на химията? Решението не е лесно. От една страна, всички искаме възможно по-бързи и видими резултати и се изкушаваме от лабораторния напредък на големите козметични концерни. От друга – в женската ни родова памет е вкоренено разбирането за разкрасяването с домашно забъркани кремове, масла и маски. От трета – е бумът на зелената козметиката, био съставките и продуктите със сертифициран произход. Но стига лутане! Вече има златна среда между всичко това, комбинираща най-доброто от тези светове – т.нар. хибридна козметика.

DSC_0216

Рамо до рамо

Нейното решаващо преимущество е тъкмо в новата синергия, възможна благодарение на съчетаването на извлечени от природата вещества и вдъхновени от медицината и биохимията технологии. Това позволява действието на отделни ключови съставки да бъде многократно подсилено. Представи си крем, в който има и екстракт от череши, и молекули хексилрезорцинол! Този продукт ще е много по-ефективен срещу свръхпроизводството на меланин и оттам – срещу пигментните петна. Хексилрезорцинол в комбинация със син морски магарешки трън пък ще се бори в пъти по-успешно срещу остаряването, като стегне и енергизира кожата, видимо подобрявайки нейната визия и еластичност. А ако растителните антиейдж съставки бъдат подсилени с най-новата липозомна технология, тази синергия ще прониква до по-дълбоки слоеве на кожата и ще има повече часове, през които да окаже своето действие.

beautiful woman applying cream on her skin

Зелена химия

Въпреки безспорните плюсове на този подход, всички козметични фирми, които предлагат продукти на растителна основа, са изправени пред един и същ минус: за минимални количества активна съставка им трябват максимални количества изходна суровина. Така все по-често решението на производителите е да добиват активните съставки по синтетичен път (т.е. в лабораторията вместо в градината). Което не означава опорочаване на практиката! То всъщност гарантира силното действие на веществата – в епруветката няма колебания, свързани с климата, мясото на производство и почвата. Освен това рисковете от алергии са сведени до минимум. И не на последно място – не се налага да се унищожават истински растения. Или, казано с други думи, говорим за “зелена химия”. Понятие, което също предизвиква фурор в козметичния свят. Причината е революционното откритие, че растителните вещества могат да бъдат “затворени” чрез нови методи и в най-малките молекули. Така ценните съставки стават максимално проникващи и ефективни.

creams for body care in transparent and green containers

На етикета

Уви, не всеки продукт, провъзгласен за “зелен”, “синергичен” или “хибриден” е безопасен от гледна точка на химическите съставки в него, нито пък гарантира ускорено и подсилено действие. Затова най-сигурният начин да знаеш какво избираш, е да се вглеждаш в съдържанието, описано върху опаковката. Обърни внимание на реда на съставките – той не е случаен, а започва от тази, която се съдържа в най-голямо количество. Веществата, присъстващи с по-малко от 1%, се вписват в произволна последователност. Ако на етикета екстрактът от череши е на последно място например, не се подвеждай дори на опаковката отпред да е посочен с големи букви. Терминът “хипоалергенен” също не ти гарантира нищо, защото не е определен от нито един законов акт, не е и научно обоснован. Силиконите (Poliquaternium-80, Dimethicone и Amodimethicone) пък може и да правят косата и кожата привидно здрави, но не ги подхранват, а замърсяват и създават тънък филм. Избягвай и козметика с вещества, получени от рафинирането на петрол (като Sodium laureth sulfate, Sodium lauryl sulfate, Ammoniun lauryl sulfate), силно замърсяващите съставки (EDTA, MEA, TEA, MIPA) и онези, считани за потенциално отделящи формалдехид (Triclosan и Imidazolidinyl urea, DMDM Hydantoin, Methylisothiazolinone и Methylchloroisothiazolinone). Защото това, че позволяваме на химията да присъства в новата комбинация “природа + наука”, не означава да тъпчем на едно място. Красотата в случая не е въпрос на запазване, а процес в постоянно развитие.

 

beauty portrait

 

You may also like

Leave a Comment

Блогът използва бисквитки. ОК Повече информация за Бисквитки