Ivet.BG Блог

Блог за мода, красота и стил

Тайните на стройните жени


Всяка една от нас има поне една приятелка с идеално изваяно тяло, след която се обръщат всички мъже. Щастливките с красиви извивки просто имат доста по-непринудено отношение към храненето. Лакомствата не са заплаха за тях, защото стройният им силует се дължи на няколко лесни тайни, които поддържат тялото в отлична форма… Ние от ivet.bg разкриваме тайните на из”тънчените” изкусителки за вас:

1. Винаги стават от трапезата с леко чувство на глад
Винаги стават от масата с леко усещане за глад. Вместо това повечето от нас след хранене достигат степен на ситост 10 (от 10). Защо? Защото бъркаме усещането за ситост с преяждането и когато престанем да се храним по-рано, то се чувстваме незаситени. Изяждаме всичко, което имаме в чиниите си, защото „така е редно”, без да обръщаме внимание, че вече изобщо не сме гладни.

2. Осъзнават, че лекият глад не е нищо страшно
При повечето хора с наднормено тегло се забелязва тенденция да третират глада като болест, която трябва възможно най-скоро да се „излекува”… Ако се боиш от глада – преяждаш, за да го победиш. Хората, които не страдат от проблеми с килограмите, възприемат глада като напълно естествено състояние, което идва и си отива.
Съвет: Избери си ден, когато си много заета в работата и се опитай да отложиш обяда с час или два. Или пък се откажи от междинните хапвания в този ден. Ще се убедиш, че без ядене също може да функционираш нормално.

3. Слабите жени са по-активни
Резултатите от изследванията са категорични: жените с перфектни фигури се движат дневно два часа и половина повече от тези с наднормено тегло. Взимайки пример от тях, би могла да свалиш около 16 кг за една година или над килограм на месец.

4. Не лекуват тъгата с ядене
Това изобщо не означава, че слабите жени са „нечовеци”, които нямат свои проблеми и притеснения и не търсят утеха в лакомствата. Напротив. Те обаче са наясно, че когато посегнат към сладоледа или шоколада в момент на слабост, успяват да ги върнат непокътнати обратно в хладилника.
Съвет: Прибави към речника си думата „стоп”. Когато усетиш, че посягаш към сладкишите в момент на гняв, самота или умора (това са най-честите причини за похапване), си кажи: „СТОП”. Нека това бъде за теб сигнал за оставяне на кутията със сладки, тортата или чипса. Когато ги прибереш обратно, опитай се да разсееш вниманието си от храната.

5. Избират плодовете и зеленчуците вместо мазнините
Стройните дами изяждат средно по една порция плодове на ден повече от тези с наднормено тегло, показват изследванията. Благодарение на това набавят в организма си повече фибри, които спомагат обмяната на веществата и не позволяват на мазнините да се натрупват в тялото. А така хапват и по-малко мазни храни.

6. Имат постоянни и балансирани хранителни навици
Всеки специалист в областта на храненето и диетолог ще ти каже, че тайната на добрата диета се крие в разнообразието. Важното е да не се прекалява с нищо. Всичко прекомерно не е здравословно. Оказва се, че много от вкусовете и консистенциите на ястията водят до преяждане (такива вкусотийки съществуват!). „– Слабите хора обикновено се придържат към едни и същи хранителни навици – казва др. Катц. – Повечето продукти са с така наречените „железни позиции” в храненето.” Естествено е понякога да се посегне и към нещо по-екзотично, но ежедневното меню трябва да бъде постоянно и добре балансирано.

7. Успяват да контролират спонтанните похапвания

8. Поспиват си поне по 8 часа
Оказва се, че слабите спят поне по 2 часа седмично повече от хората с наднормено тегло. И затова именно се радват на стройни фигури. Изследванията показват, че по време на сън се отделя хормон, намаляващ апетита (лептин), а когато не си доспиваме се повишава нивото на хормона грелин – виновникът за чувството на глад. Освен това – колкото по-рано си легнеш, толкова по-малък е шансът да хапнеш още нещо!

Leave A Comment