Fashion Blog от най-големият български моден бутик Ivet.BG

Тайните на класическите карти

by admin


Гледането на карти винаги е било акртуално. Всяка от нас има някъде в чекмедже тесте или две, които могат да послужат за пасианс или за игра на бридж или макао с приятели в някоя дъждовна вечер. Онлайн магазин Ivet.BG представя кратък обзор на символиката им.
Картите, които днес ползваме имат общ корен с картите таро. Техният произход не е изязснен до край, въпреки че са се запазили средновековните предания за хазартните игри на карти. Днес са популярни три типа карти: Таро – 78 карти за врачуване, карти за игра – 56 и популярните 52 карти за игри, и пасианси.

Магични отношения
Въпреки че някои отричатчат магичните способности на картите. Между тях може да се забележат определени съвпадения.
Класическата колода се състои от 52 карти и точно токлова са седмиците в годината. Ако в първия ден на новата година размесите Вашето тесте карти, а след това започнете да избирате картите по ред, ще направите точно новогодишно врачуване. Всяка карта ще символизира поредната седмица от новата година. Нейното значение ще Ви даде съвети и ще ви разясни бъдещето.

По-прост вариант от това гледане изисква поставянето на картите в определена фигура. 12 -те фигури в  колодаата карти отговаря на 12-те месеца от годината.Ако извадите от колодата само фигурите, размесите ги и ги поставете на масата, ще научете какви хора ще  Ви влияят най-много през новата година.

Магичните цветове
Символите на картите са в два цвята – червен и черен. Червеният е активен цвят. Червените карти, т.е. каро и купа, показват активните дейности и съзнателни решения. Черният цвят е пасивен. Черните карти – пика и спатия показват подсъзнателните чувства, стремежи и емоции, които ни ръководят.
Ако искате бързо да разберете отговора на въпрос, който ви тревожи, концентрирайте се, а после задайте мислено въпроса си.След това размесете тестето и изберете от него три карти. Ако преобладава червения цвят отговорът е положителен, а ако преобладава черния цвят – това е отрицателен отговор.
Въпреки че картите са в червен и черен цвят, определението „цвят” по традиция се отнася за символите, които носи.

Тестето се дели на четири геометрични фигурки – купа, каро, спатия, пика. Те се свързват с четирите годишни времена или с четирите стихии. Карото е пролетта и свежият въздух. Купата е лятото и буйният огън. Спатията е есента и животворната вода. Пиката е зимата и търпеливата земя.
Към всяка от фигурките се отнасят 13 карти, което отговаря на лунните месеци в календарната година.

Кой кой е в колодата карти?
Фигурите в коладата карти представляват хората и техните намерения. Това е един истински кралски двор, както в „Алиса в страната на чудесата”. Някои гледачки най-напред избират карта, която означава човекът, за когото е предназначено гледането. Избират я според цвета на косата или определят Дама Купа да символизира тази личност. Тогава Вашият партньор или бъдещ възлюбен ще бъде Поп Купа. Попът/Царят/ в картите винаги символизира мъж, Дамата е жена, Валето показва млад човек или човек, който не познавате добре.
Асото е карта на новите възможности, изненадващите обрати и щастливите събития, които ще бъдат инспирирани от човешките действия. Определя се като фигура, въпреки че съвсем не е задължително да означава конкретна личност. Може да посочва различни важни и високопоставени личности, които въпреки че влияят на живота Ви не са свързани с вас чрез роднинска или приятелска връзка.
Фигурата купа посочва личност с кестенява коса и сърдечен характер. Очите са сини или пъстри. Поп купа е Вашият любим или мъж, който Ви подкрепя. Дама Купа сте вие или жена, която иска да Ви помогне. Вале купа е дете, но и добро начало на някаква дейност или познанство. Асо Купа означава бащин дом, пари и печалба, която ще постигнете благодарение на собствените си усилия.
Фигура Пика показва личност с тъмни коси, черни очи и много решителен характер. Поп пика е влиятелен мъж, важна високопоставена личност, често самотна. Дама Пика е итригантка, предупреждава за вземане на рисковани решения. Вале пика е неотговорен клюкар. Асо пика предстказва контакт с чиновници, полиция или съд. Предупреждава, че бягството от отговорност ще свърши зле.
Фигурата Спатия показва личност с кестеняви или черни коси, енергична и чувствителна. Нейните очи са кафяви или пъстри. Поп спатия е баща, дядо или близък роднина. Дама спатия е роднина или по-възрастна дама, услужлива приятелка. Валето е по-млад роднина или брат или сестре. Асо спатия предсказва подарък или добро съзнание.

Другите фигури от кралския двор
Останалите от кралския двор, разпределени на групи според фигурките представляват изпратени от съдбата събития и ситуации.
Купите отговарят на чувства, любов и възникващите от тях дейности.
Карите говорят за професионални въпроси, добри идеи и финансов успех, образовиание и командировки.
Пиките отговарят за предизвикателства, които трябва да се справите, за да постигнете успех. Означават чиновници, учители.
Спатиите отговарят на емоции, мечти, здраве и ежедневния живот.

You may also like

Leave a Comment

Блогът използва бисквитки. ОК Повече информация за Бисквитки