Ivet.BG Блог

Блог за мода, красота и стил

Суитчърът: новият герой в мъжката мода

Той вече е много повече от спортно горнище, което мъжете носят, когато се размотават вкъщи. Да, помним неговата лоша слава на хулиганска или гето дреха. Но периодът, в който всеки млад мъж с качулка беше определян като проблемен, отмина. Сега суитчърът бележи такъв възход, че се превръща в must have за силния пол и още този моден сезон в мъжкия гардероб се отваря място за нетрадиционния тип дреха, която ни кара да погледнем на някогашното размъкнато горнище като на елегантен, бизнес, ърбън, актуален и всичко друго, но не и спортен елемент от новата визия. Което е чудесно! Защото суитчърите топлят, удобни са, съчетават се лесно с почти всичко и са идеални за всеки сезон, особено за преходните пролет и есен.

za bloga

На слоеве: кое е под и кое – над суитчъра?

Но как се комбинират с останалите части от мъжкия аутфит така, че да не изглеждат като квартално облекло? Ключовата дума тук е „наслояване”. Обличането на слоеве позволява съвсем нови трактови в разбирането за истински мъжки стил. Онова, което прави суитчърите толкова мултифункционални в модно отношение, е разнообразието от варианти при съчетаването с останалите слоеве на облеклото – тениски, блузи, ризи за долния слой и пуловери от леки плетива, кожени якета, а защо не и сака или блейзъри за горния. Потърси вдъхновение от световните модни блогове – те първи забелязаха как тенденцията на заимстваното от кежуъл стила облекло направи възможно за мъжете да бъдат елегантни, без да се лишават от комфорта и без да се притесняват, че ще изглеждат не на място. Ефектът на противопоставяне между спретнатото и лежерното е разковничето при изграждането на тази визия. Ако не вярваш, виж Дейвид Бекъм – един от най-известните почитатели на комбинацията суитчър плюс сако. Почти всичко е възможно в тази мода. Единственото правило: суитчърът никога, никога, никога не се комбинира със спортно долнище!

 

И още съвети за наслояването

Ако все още не се чувстваш сигурна да даваш съвети на твоя любим за хитовото наслояване със суитчър в главната роля, запомни следните прости правила:

  • Отгоре остават по-тежките материи: когато изграждаш аутфит на слоеве, започни първо с леките материи, а по-тежките остави за най-горния кат дрехи.
  • Конструирането на тази визия трябва да е балансирано и от гледна точка на цветовете: внимавай при съчетаването на различни принтове – то може да е нож с две остриета. Най-сигурно ще е да се придържаш към съотношението 1:1 (една от дрехите е в основен цвят, а друга – с интересен десен).
  • Допълвай цветовете във всеки от слоевете: най-добрите модни попадения залагат на допълващите се комбинации. Пример: червен суитчър с риза, в която има червени елементи – те ще подчертаят основния цвят и успешно ще интегрират ризата към него.
  • Използвай едно нещо много пъти, но в различни комбинации: Най-голямото предимство на тенденцията с наслояването е, че със заменянето само на един елемент от визията, се получава съвсем различен аутфит. Това увеличава многократно броя пъти, в който всяка от дрехите може да бъде включена във визията, без да се повтори конкретно съчетание.

^E1EF3D0C45FC98EDBA776A9293ECA4A70F802C297EEEAEF098^pimgpsh_fullsize_distr

На лов за шопинг изненади

А как да избереш правилния суитчър за твоята силна половинка?

  1. Най-напред започни с размера: в случая със спортните дрехи, получили втори шанс като по-елегантни такива, oversize тенденцията не е актуална. Прекомерният обем само ще припомни за символиката на крайните квартали, а ти целиш нещо по-прибрано и стилно, нали? Затова се откажи от по-обемистите модели и се ориентирай към нещо по-семпло и дори леко вталено – дрехата трябва да е по мярка и да следва линията на тялото (както е при осъвременения дизайн на суитчърите), а не да стои като чувал.
  2. Стъпка номер две – щампите: стар суитчър с училищното лого отпред определено не е добър вариант и ще изглежда твърде небрежно в сравнение с по-модерен модел с ярки графики, ефектни надписи, силни послания и цветни принтове.
  3. Въпрос на материи: мъжката мода еволюира и откъм материали – те са все по-разнообразни, луксозни, олекотени. Но запомни, че истинският суитчър трябва да е ватиран, иначе ще е като „въздух под налягане”. Защото все пак основната му роля е тази на връхна дреха, тип жилетка или пуловер, само че далеч не толкова класическа.

Вечният въпрос: кой модел?

Вариантите са безброй – като се започне от двата основни вида – моделите с цип и тези с качулка. Първите често са избирани заради практичността им, защото се събличат и обличат лесно, без да разместват останалите слоеве от облеклото или аксесoари като очила или шапка. Суитчърите без закопчаване и с качулки пък са любими на мъжете, които харесват големите джобове отпред. Но освен тези, има и по-актуални опции. Като закопчаването с копчета вместо с цип например – те са универсални от гледна точка на комбиниране (с тениски, блузи, фини пуловери и ризи). Все по-често срещани са и моделите с джобове на необичайни места (включително и по ръкавите), а най-новият хит са разчупените шал-яки, които са особено лесни и ефектни за комбиниране. И за постигането на напълно нова и различна визия, която сякаш иска да ни напомни, че… винаги има повече от един начин да направим нещо!

Всички модели от изображенията може да разгледате тук!

Leave A Comment