Ivet.BG Блог

Блог за мода, красота и стил

Стъпалата на старта

Всяко трето дете страда от равни ходила, до 80% от възрастните имат проблем със стъпалата. Как става това? Причината за тези проблеми е грижата за краката от първите дни след раждането, доста ранното приучаване детето да ходи, неудобните движения, тесните чорапогащи, лошо избраните обувки. Ако искате Вашето дете да има здрави крака, погрижете се за тях колкото се може по-рано. Ивет БГ дава няколко съвета

ТРУДНИТЕ ПЪРВИ КРАЧКИ
Нашите крака се състоят от повече от 20 дребни кости свързвани със стави и обвити с мускули и сухожилия. Костите създават дъги, формирани така, че стъпалата да бъдат издържливи – поддържат тежестта на тялото и могат да се сгъват, благодарение на което правят ходенето възможно. Действат като амортисьори, омекотявайки трусовете, на които организмът е изложен при движение.
Правилно функциониращите стъпала се опират на цялата си повърхност, по-точно но на три точки: на петата и на главите на костите в средата на стъпалото – на първата и на петата. Затова следите на здравите стъпала правят зигзаг, който напомня буквата „S”. При най-малките следите изглеждат по-различно. Стъпалата на малкото дете оставят плътни, овални следи. Долната част на неговите стъпала изпълват мастни възглавнички, които изчезват към четвъртата година. Едва тогава се появява характерният свод от външната страна. Освен това мускулите и сухожилията, които поддържат костите още не са достатъчно силни. Така за да поддържа равновесие детето поставя краката си много отдалечени един од друг и ги изкривява. Неговото тяло още не се е изправило – помни положението в корема на мама, със свити крачета. Крачетата на детето, което тъкмо се изправя и започва да  ходи, първоначално се огъват във формата на буквата „О”. Около третата година силуетът видимо се изправя, а краката и стъпалата започват да се огъват в противоположната страна, оформяйки буквата „X” Едва когато детето наближава ученическа възраст краката се поставят правилно и се развиват по-нататък. При момичетата това завършва на възраст 14-16 години, при момчетата – по-късно – около 18 годишна възраст. Трайните дефекти най-лесно се формират през първите 3-4 години и в преиода на съзряването, защото точно тогава организмът расте най-интензивно.

Детето се ражда с т. нар. вродена асиметрия – това е резултат от положението на бебето в утробата, но кое може да е притеснително:

Първи сигнал
Четири-шестмесечното бебе обожава да вдига краченца. Нервната работа на краката е тревожен сигнал, както и прекалено интензивното размахване с едно краче или неговото изпъване.

Второ предупреждение
Когато тримесечното бебе си играе легнало по коремче, неговите крачета във всичките три стави: бедрена, колянна и на глезена, се сгъват под прав ъгъл. Ако забележите, че е трудно за детето да запази тази позиция на краката, помолете за съвет ортопеда.

Жълт картон
Осем-деветмесечното бебе се опитва да се движи в жилището пълзейки. За да му е по-лесно да се придвижва напред, подгъва пръстчетата на крачето. Не трябва да ги влачи.

Червена аларма
Малкото дете започва да прави първите неуспешни стъпки. Безпокойството предизвиква поставянето на пръстите навътре и накуцване на един крак. Първата неправилност може да свидетелства за ротация на крачето, таза или гръбначния стълб, втората – за дисплазия на бедрената става.

Вродено плоско стъпало
Тревожите се как Вашето бебе ще стане и ще започне да ходи? Не е необходимо. Бебетата се раждат с неоформени мускули. Едва в процеса на развитие ги упражняват и ги укрепват. Затова стъпалцето на бебетата не е като при възрастните – с вдлъбнатина отдолу. Ортопедите наричат този период развитие на стъпалата физиологично плоски стъпала. Плоското стъпало изчезва между 3 и 4 година.

МАСАЖИРАЙТЕ СТЪПАЛЦАТА
Можете да помогнете не детето си да се развива правилно. Масажирането на стъпалцата и пръстчетата е страхотен начин да се стимулират глезените и мускулите. Можете да масажирате шестседмичното бебе. Седнете удобно, а детето поставете на меко одеяло на краката си. Вземете малко зехтин и го затоплете с длани. Най-напред масажирайте едното, после другото краче. Хванете стъпалцето на детето с ръце така че пръстите да опират под стъпалата. Сега ритмично стискайте стъпацето веднъж с единия, веднъж  с другия пръст, премествайки длани в посока от петите към пръстите. Сесията не трябва да е по-дълга от 10 минути.

Масаж на цялата повърхност на стъпалцата

Поставете длани обратно на позицията от последното упражнение, поставяйки пръстите върху стъпалцата. Сега бавно масажирайте повърхността на стъпалата, премествайки пръстите на смени в посока от пръстите към сгъвката.

Масаж на ръбчетата
Масажирайте вътрешните ръбчета на стъпалата – премествайте с показалеца от пръстчето към стъпалото.

Масаж на петичките
Държейки петичката на детето, масажирайте я с пръсти на различни места.

Масаж на пръстчетата
Хванете с два пръста пръстчетата на детето и масажирайте така, сякаш навивате часовник. Повторете играта още веднъж с пръст.

Избягвайте проходилката
Не се стремете на всяка цена да бързате да научите детето да ходи. Слагането на детето в проходилка предизвиква много вреди в развитието на костите на бебето. Децата слагани в проходилки в повечето случаи остават с криви крака (извити като лък подбедрици ), изложени са на неправилно развитие на бедрените стави и гръбначния стълб. Когато малчуганът започне да прави първите си крачки, направете всичко, за да не бъдат ограничени. Най-добре да ходи на босо по килима, тревата, пясъка или по друга мека неравна повърхност. Ако вкъщи е прекалено студено, можете да го обуете с чорапки, които са устойчиви на хлъзгане.

Преходна незрялост или дефект?

През първите 3-4 години детето наистина поставя кракавта си накриво. Лекарите обикновено казват, че това е преходно и препоръчват детето да се наблюдава. Все пак, когато вместо да изчезва, дефектът се задълбочава, това не трябва да се подценява и е необходимо да се предприеме лечение, защото може да предизвика лавина от болежки в ставно-костната система. Променя положението на колената, влияе върху функционирането на бедрата и гръбначния стълб, може да предизвика осезаеми болки. Откриването на неправилности при малките деца мнго зависи от наблюдателността на родителите. Прост тест е да се проверят мокрите следи, които детето оставя на пода. Плътните следи може да свидетелстват за плоско стъпало. Безпокойството е оправдано, когато малкото дете предпочита да стои в разкрач, бяга неритмично, неравномерно трие токовете на обувките си, бързо се изморява. Детето с дефект на стъпалата се оплаква от болки в ставите. Не без значение е това колко тежи, защото колкото повече стъпалата се движат, толкова по-голям е рискът от проблеми. Ако започнете да подозирате, че стъпалата на детето не функционират както ртябва потърсете помощта на ортопед. В случай на необходимост той ще препоръча подбрани рехабилитационни упражнения, носене на определени обувки или – ако това е необходимо – поставяне на коригиращи стелки в обувките. Стелките се правят по индивидуална поръчка. Лекарят ще препоръча също какъв тип активност трябва да се извършва от детето и какво може да предизвика задълбочаване на проблема. Децата най-често се борят с три типа болки:

Извити  крака

Те са огънати във формата на лък. Стъпалата се обръщат навътре, а коленните стави неутрално се изправят. При събрани глезени и стъпала между коленете остава разстояние от няколко сантиметра. Най-често криви  крака имат децата болни от рахит, с наднормено тегло или тези, които са започнали да ходят по-рано. Ако Вашето дете има такъв дефект нека вместо да сяда по турски, да сяда на стол със закопчан колан и раздалечени стъпала. Не е необходимо да прави каквито и да било големи усилия. Трябва да вдига често тежка раница, да кара колело, да плува кроул, да се пързаля с кънки.

Криви крака

Стъпалата и краката оформят буквата „Х”, т. е. при събрани колена между глезените остава видимо разстояние. Детето с криви крака застава в разкрач и много натоварва вътрешните ръбчета на стъпалата. Често това води до създаване на плоско стъпало, защото затруднява формирането на естествени извивки на стъпалата. Детето с такъв дефект трябва да избягва ставането и ходенето в разкрачен стоеж, карането на кънки. Лекарят ще препоръча сядане по турски, плуване кроул, каране на колело.

Плоски стъпала

Болката означава, че мускулите на стъпалата не ги поддържат по правилния начин. Не се оформят нито се намаляват вече съществуващите естествени извивки. Стъпалата се опират на цялата си повърхност. Плоското стъпало сигнализира за себе си само след дълго стоене или усилено ходене. Първоначално предизвиква постоянно деформиране на стъпалата и тяхното втвърдяване. Ходенето става грозно, детето може да се оплаче от болки в краката. По-добре да избягва дългото стоене или спортовете, които натоварват стъпалата, например футбол, карането на кънки и на ски и скачането по твърда повърхност.

НАЙ-ВАЖНИ СА ДОБРИТЕ ОБУВКИ

Повечето майки купуват на децата си първите обувки, когато детето още не ходи. Все пак на седящото в количката дете са му необходими само топли чорапки. Не ограничават гъвкавостта на стъпалата и не затрудняват кръвообращението. Детето ще може да движи всяко пръстче отделно. Тази ефективност ще намалява с времето, заради ”лишаването от свобода” на краката в лошо избрани обувки. Лекарите са съгласни, че това е голяма заплаха за правилното развитие на стъпалата и причина за повечето проблеми. Покупката на правилните обувки е въпрос от първостепенно значение.
Първите обувки купете когато започва да ходи уверено, обикновено това е периода между 12 и 14 месец. Много родители са уверени, че най-здравословни за детето са релефните стелки в обувката. Това не е вярно. Такава стелка при дете, чието ходило се развива правилно може да отслаби мускулите и сухожилията. Обувки от този тип може да препоръча само ортопедът.

Обувки по мярка
Изборът на обувки изисква време, а малките деца не обичат да ходят по магазините. Така че си струва по-рано да проучите и предварително да изберете обувки за детето. Добре е да отидете в магазина с подготвена предварително мярка, т. е. с рисунка на стъпалото очертано на лист, с допустима разлика 8-10 мм. Запасяването е необходимо, защото при ходенето стъпалото се премества. За покупките вземете детето след обяд, когато крачетата му няма да са толкова изморени.   Обуйте му избрания чифт и помолете да походи за малко из магазина. Обърнете внимание дали не ходи изкуствено, дали може без усилие да движи пръстите си и да сгъва стъпалца. За да избегнете падането, избирайте обувките на специализираните фирми.

Кои обувки са най-подходящи за краката на детето?
Избирайте тези, направени от деликатна материя, от мека кожа в случай, че това са обувки, които се носят през лятото.

Купувайте обувки със затворена и твърда пета, която стига над глезена. Високата горна част на обувката ще улесни детето при пазенето на равновесие. Твърдият ток подпомага правилното поставяне на петата. Подметките трябва да бъдат гъвкави. Важно е да се сгъват на линията на пръстите.
Препоръчва се обувките да са по-големи от стъпалото с от 6 до 10 мм. Стъпалото на детето бързо расте, дори с 6 мм на четири месеца. А при ходенето петата никога не стои на едно място, а се премества напред.
С обувки с широки носове и високи бомбета пръстчетата на детето са свободно поставени.
Най-добрите обувки са тези, които имат връзки. Най-добре да се напаснат към всяко детско стъпало, като осигуряват на детето стабилно ходене.

Какво още можете да направите?
Ако детето Ви има траен дефект на стъпалата, трябва да спазвате препоръките на лекаря, а по-специално тези, които се отнасят към коригиращи упражнения. Самото носене на профилактични обувки с коригираща стелка е малко, за да се избегне задълбочаването на дефекта или за спирането му.
Ако детето е в училищна възраст, от родителите зависи дали и колко ще се упражнява. За дете, което няма проблем със стъпалата и стойката няма нужда да се купуват медицински стелки за всеки случай.
Достатъчно е да има правилните обувки. Все пак с времето е трудно да убедите гимназиалистката да избере силно затворени сандали вместо модните балеринки. Затова трябва също да инвестирате в добрите спортни обувки, които осигуряват на стъпалата защита, които момичето ще сменя с любимите си пантофки. Когато дъщеря Ви помоли да си купи обувки на токчета, опитайте се да потърсите такива, които тя ще приеме и токчетата да са високи 3,5 см. По-високите при момичетата на тази възраст могат да деформират пръстите и да предизвикат промяна в стойката на гръбначния стълб. Вредно действат и обувките на т. нар. платформи. Дебелите подметки са твърди и така стъпалата не могат да се сгъват естествено.
Нека детето ви да си почине от обувките. Лятото е най-доброто време за това. Ако не са заплашени от никакъв дефект, трябва да имат повече свобода. Нека детето да ходи босо при всеки случай. Колкото по-разнообразни са повърхностите, толкова по-добре ще работят стъпалата и повече ще укрепнат. Също така вкъщи забравете за домашните пантофи.

Leave A Comment