Fashion Blog от най-големият български моден бутик Ivet.BG

„Стегни се!” или как НЕ подкрепяме любимите си хора

by admin

Supporting a Friend Through Rough Times 1

Представете си, че някой близък ваш приятел или член на семейството ви се обажда да се видите на кафе и вие сте се настроили за приятно изкарване по време на срещата. Не сте се виждали от известно време и предвкусвате удоволствието от взаимното „наваксване” със случващото се в живота на двама ви. Срещате се и още в първите мигове усещате, че приятелят ви не е в добро настроение.

В хода на разговора разбирате и конкретните причини за това. Самите вие трябва да преодолявате някакви предизвикателства в собственото си ежедневие и цените всяка минута, в която нещо или някой успее да ви накара да се усмихвате или смеете от сърце. Но точно в този момент срещу вас стои приятел, търсещ подкрепа. Неговата болка ви натъжава именно, защото ви пука за него. И в желанието си да излезете от тази болезнена ситуация, която ви е сварила неподготвен, първото, което ви идва наум да кажете е „Стегни се!”, „Не е толкова драматично, колкото ти го описваш!”, „Какво толкова е станало!”, „Всички имаме такива периоди!”, „Стига си го мислил!”…

Колкото и да ви се иска нещата магически да се оправят след тези думи, най-често се случва едно от двете:

  • Приятелят ви скрива емоцията си, слага маската на престорена веселост, просто защото вижда, че в момента нямате възможност да го подкрепите истински. Но вътре в него обидата от вашата реакция остава.
  • Разстройва се още повече и емоцията помита напълно оставащото време от срещата ви.

supporting-a-friend

Има един основен принцип на справяне с емоциите и той гласи: ”Дайте им право на съществуване. Приемете ги. Не ги отричайте.” Тогава и само тогава, те „омекват” и отпускат захвата си. Вместо да ги „замитате под килима”, погледнете ги смело право в очите, вижте какво искат да ви „кажат” – защо са се появили. Може да ги разберете, но може и да не ги разберете. Но поне сте признали правото им на съществуване. И след това може истински да ги пуснете. Да се освободите от тях.

Същият принцип важи и когато трябва да се справяте с емоциите на друг човек. Не ги отричайте! Ако покажете неуважение към това, което приятелят ви изпитва, емоцията не отслабва, напротив, усилва се. Точно, когато той е под напрежение и има огромна нужда от отпускане, за да преодолее тежкия момент, вие му казвате обратното:”Стегни се!”. Ефектът от такова стягане е като след пренавиване на пружина.

Справянето с емоциите не изисква стягане, а отпускане, доверяване на самия себе си и на живота и вяра, че след бурята ще дойде пак лазурното небе и жизнерадостните слънчеви лъчи.

Постойте заедно с вашия приятел в неговата болка. Самият факт, че сте там с него, вече му помага да преодолее случващото се. В повечето случаи ние искаме просто да се почувстваме разбрани и приети от близките ни хора.

Ако все пак нямате възможност да дадете тази подкрепа, защото вашата ситуация е също много далеч от желаното и нямате ресурса да помагате, тогава бъдете честни и кажете точно това – че много искате да му помогнете, но чувствате, че в момента нямате нужната сила за това. Забравете се клишетата като „Стегни се!”. Честността е това, което държи приятелството живо и истинско. Уважавайте взаимната си проява на честност в отношенията и си прощавайте слабостите. Във всяко приятелство има моменти на предизвикателства, но ако истински се цените, то ще става още по-здраво с всяка преодоляна трудност.

Автор: Мария Димитрова

 

 

 

You may also like

Leave a Comment

Блогът използва бисквитки. ОК Повече информация за Бисквитки