Fashion Blog от най-големият български моден бутик Ivet.BG

Спомените подмладяват!

by admin

 

Един харвардски експеримент изненадващо установи, че когато се връщаме към младините си, за тялото това е истинска антиейдж терапия. Младежкото мислене не е само нагласа. И не е никак трудно – пробвай и ти!

 

През тунела на времето

Пътуването във времето по принцип е невъзможно, твърди физиката. Физиците обаче явно не са стъпвали на сбирките на випуска. За един кратък момент човек си мисли, че е в класната стая, а не насред ресторанта, пълен с гости на средна възраст. Вглежда се в лицата на присъстващите и сякаш ги вижда – като през тунел на времето – отново на 17 години! В паметта автоматично зазвучава саундтракът на собствените младини. Например Let it be на Beatles. Или нещо по-ново, зависи от випуска. Важното е, че всичко в тези спомени си е на мястото. Че животът се усеща точно както някога. Сякаш четеш менюто на китайски ресторант – пред теб стоят стотици възможности, а в гърдите си усещаш неутолимото желание да опиташ от всяко едно предложение. В такива моменти предвкусваш, че всичко е възможно. Дори това, да превъртиш назад лентата с 20 или 30 години и – макар и за една вечер само – да смениш рождената си дата. Ето тази способност да се мислим отново за млади – и като поведение, и като външен вид, е предмет на научно изследване. На една нова теория на относителността във възрастта.

942ac467040

 

Силата на ума

Проучването за връщането назад във времето – онова, което спира биологическия часовник тук и сега, е проведено под ръководството на когнитивната психоложка Елън Лангер. Още от средата на 70-те Лангър, професор по психология в Харвард, започва наблюденията си върху съзнанието на хората и неговата способност да рефлектира върху здравословното състояние на тялото. Тя започва своите проучвания в тази сфера, когато забелязва как възрастни хора значително подобряват здравословното си състояние само чрез силата на умовете си. Представяйки си се като по-млади, те наистина са се чувствали и държали по този начин.

 

На гости в миналото

Затова психоложката и нейният екип преустроили бивш манастир в Ню Хемпшир, САЩ, с идеята човек да се чувства в него като през 1959 г. С черно-бяла телевизия, филми като „Някои го предпочитат горещо”, музика на Nat King Cole и книгите на Иън Флеминг… След което учените поканили за една седмица селекция от доброволци и ги потопили в средата на техните младини. Гостите били разделени на две групи.

  • Едната трябвало да си представи, че действително е 1959 г. и че е на годините, на които е била тогава – сякаш бъдещето още не е било написано.
  • Участниците в другата група трябвало просто да си спомня за тези времена. Имали право да изпадат в носталгия, да се прехласват по миналото, но най-важното било да запазят осъзнаването, че вече са на възраст.

memories_will_never_fade_away__by_franzeyfragility

 

Преди и сега

И двете групи през тази седмица отчетливо се „подмладили”. Но онази, която безусловно заживяла в миналото, показала изненадващо голяма промяна – доброволците в нея били по-подвижни, чувствали се в по-добра форма, медицинските им показатели сочели, че са по-здрави, а умствените им способности осезаемо се повишили. Дори външният им вид се променил. Неутрални наблюдатели, на които били показани снимки на участниците преди и след експеримента, потвърдили, че в края на периода доброволците изглеждали впечатляващо по-млади в сравнение с началото. С други думи, Елън Лангер надхитрила природните закони и доказала, че можем да върне времето назад – психичекси, физически и визуално.

51918-berlin

 

Препрограмирай се!

„В различни наши експерименти сме доказвали отново и отново: когато насочим мисленето си в определена посока, тялото ще го последва”, казва психоложката. И експериментът за младежко мислене не е изключение. Излиза, че ние сме на толкова години, за колкото се мислим! Здравословно е да си представяме, че сме това, което бихме могли да бъдем: дори да сме на 40, 60, 80 или 90, пак можем да сме като на 20. С всичко, което принадлежи на 20-годишните – любопитство, жажда за живот, секса, приключенския дух, интереса към бунтарска музиката и… тялото, което не взима на сериозно своята „дата на производство”. Сами можем да програмираме дали ще сме млади или стари, смята Елън Лангер. Който приема рождения си ден само като отброяване на отминалото време и се оплаква, че всяка сатурнова дупка е началото на края, няма да може да освободи място за по-позитивни мисли – за секс на открито, уиндсърф или ролери, и сам ще се изключи от живота.

Така че никога не заключвай малката черна рокля и boyfriend-дънките в килера или на тавана!

 

Феноменална… памет

„Психология на възможностите”, казва Елън Лангер за този феномен. „Когато вярваме, че нещо не е възможно, би било глупаво изобщо да опитаме да го направим. Но ако приемем, че няма никакви абсолютни норми, тогава вече не изглежда толкова глупаво да се опитаме да променим уж непроменимото.” Гениално! И толкова просто. Само трябва да елиминираме ограниченията в представите ни колко сме стари и какво означава определена възраст и вместо това – да мислим като млади. Let it bе. Да запеем на висок глас, като някога. Било то и на въображаем микрофон.

old turning young

You may also like

Leave a Comment

Блогът използва бисквитки. ОК Повече информация за Бисквитки