Изкушете се с печени сладки деликатеси от сушени плодове. Сякаш са посипани със сняг. Приказно вкусни.
ДЕЛИКАТЕС ОТ СУШЕНИ ПЛОДОВЕ
Съставки:
• 250 г масло
• 200 г кафява захар
• 2 лъжици мед
• 6 яйца
• 250 г масло
• 100 г лешници
• По 50 г сушени сливи, орехи и бланширани бадеми
• По 150 г сушени кайсии и стафиди
• 100 г сушени смокини
• 3 лъжици амарето или бренди
• Щипка шафран
• 3 белтъка
• 170 г пудра захар
• Захар за посипване
• Глазура за декорации
Приготвяне (отнема 2 ½ часа):
1. Към амаретото добавете шафран, оставете за няколко минути. Начупете на ситно бланшираните бадеми, орехите, нарежете сливите, кайсиите и смокините. Нарязаните сушени плодове и стафидите поръсете с лъжица брашно и ги оставете така.
2. Смесете маслото с кафявата захар, добавете яйца, мед, брашно с праха за печене и настърганите лешници. Смесете ги, налейте ликьора с шафран, добавете сушените плодове и поставете във формата за печене (ок. 23 см.) облепена с хартия за печене. Да се пече на 160’ температура, след това намалете температурата на 140’ и продължете да печете още 25-30 мин. Извадете и оставете да изстине.
3. Белтъците и пудрата захар разбийте с миксера на пяна (в метална купа поставена върху тенджера с вряща вода). Посипете със захарни перлички. Декорирайте с украшения от глазура
ЗАСКРЕЖЕН ЩРУДЕЛ
Съставки:
• 300 г брашно
• 150 г масло
• 1 чаша топла вода
• 3 лъжици галета
• По 100 г портокалова кора, сушени сливи, стафиди и бадеми
• 200 г сушени кайсии
• 2 ябълки
• 1 лъжичка канела
• 2 лъжици ситна захар
• 3 лъжици лимонов сок
• Пудра захар
Приготвяне (отнема 2 часа):
1. Разтопете маслото. Пресипете брашното в купата, замесете с 1/3 масло и ½ чаша топла вода. Топката тесто ударете няколко пъти в блата, за да я направите лека, сложете я на чинията и покрийте с купа. Оставете за 30 мин.
2. Смесете портокаловата кора, стафидите, бадемите, нарязаните кайсии и сушените сливи. Добавете нарязани ябълки, полейте с лимонов сок, канела и захар.
3. Посипете блата с брашно, разточете тестото, намажете го с ½ от останалото масло, оставете празни пространства по страните. Посипете тестото с галета и размажете плънката
4. Като си помагате с кърпа, увийте щрудела и го преместете в тавата, покрита с хартия за печене. Намажете с масло. Пече се 40-50 мин на температура 190 ‘. Посипете с пудра захар.