Ivet.BG Блог

Блог за мода, красота и стил

Снежни сладкиши

Изкушете се с печени сладки деликатеси от сушени плодове. Сякаш са посипани със сняг. Приказно вкусни.

ДЕЛИКАТЕС ОТ СУШЕНИ ПЛОДОВЕ

Съставки:
•    250 г масло
•    200 г кафява захар
•    2 лъжици мед
•    6 яйца
•    250 г масло
•    100 г лешници
•    По 50 г сушени сливи, орехи и бланширани бадеми
•    По 150 г сушени кайсии и стафиди
•    100 г сушени смокини
•    3 лъжици амарето или бренди
•    Щипка шафран
•    3 белтъка
•    170 г пудра захар
•    Захар за посипване
•    Глазура за декорации

Приготвяне (отнема 2 ½ часа):

1.    Към амаретото добавете шафран, оставете за няколко минути. Начупете на ситно бланшираните бадеми, орехите, нарежете сливите, кайсиите и смокините. Нарязаните сушени плодове и стафидите поръсете с лъжица брашно и ги оставете така.
2.    Смесете маслото с кафявата захар, добавете яйца, мед, брашно с праха за печене и настърганите лешници. Смесете ги, налейте ликьора с шафран, добавете сушените плодове  и поставете във формата за печене (ок. 23 см.) облепена с хартия за печене. Да се пече на 160’ температура, след това намалете температурата на 140’ и продължете да печете още 25-30 мин. Извадете и оставете да изстине.
3.    Белтъците и пудрата захар разбийте с миксера на пяна (в метална купа поставена върху  тенджера с вряща вода). Посипете със захарни  перлички. Декорирайте с украшения от глазура

ЗАСКРЕЖЕН ЩРУДЕЛ

Съставки:
•    300 г брашно
•    150 г масло
•    1 чаша топла вода
•    3 лъжици галета
•    По 100 г портокалова кора, сушени сливи, стафиди и бадеми
•    200 г сушени кайсии
•    2 ябълки
•    1 лъжичка канела
•    2 лъжици ситна захар
•     3 лъжици лимонов сок
•    Пудра захар

Приготвяне (отнема 2 часа):

1.    Разтопете маслото. Пресипете брашното в купата, замесете с 1/3 масло и ½ чаша топла вода. Топката тесто ударете няколко пъти в блата, за да я направите лека, сложете я на чинията и покрийте с купа. Оставете за 30 мин.
2.    Смесете портокаловата кора, стафидите, бадемите, нарязаните кайсии и сушените сливи. Добавете нарязани ябълки, полейте с лимонов сок, канела и захар.
3.    Посипете блата с брашно, разточете тестото, намажете го с ½ от останалото масло, оставете празни пространства по страните. Посипете тестото с галета и размажете плънката
4.    Като си помагате с кърпа, увийте щрудела и го  преместете в тавата, покрита с хартия за печене. Намажете с масло. Пече се 40-50 мин на температура 190 ‘. Посипете с пудра захар.

Leave A Comment