Ivet.BG Блог

Блог за мода, красота и стил

Силата на черния шоколад

Всяка от нас има понякога желание да изяде нещо сладко. За съжаление голяма част от захарта не помага нито на здравето ни, нито на красотата. Затова в моменти на сладки изкушения си струва да посегнете към парченце черен шоколад, който освен необикновения си вкус, влияе позитивно на организма ни. Нищо не подобрява женското настроение така, както един сладкиш. Млечните шоколади и бонбони обаче, съдържат голяма доза нездравословна захар, която е причина за възникването на кариес и влошава вида на кожата ни. За щастие в магазините освен тези млечни деликатеси може да се купят и такива, произведени на основата на черния шоколад.

Черният шоколад намалява безпокойството, предизвиква чувство на удовлетворение и подобрява мисловната дейност, тъй като увеличава отделянето на ендорфини /хормоните на щастието/ и на серотонин. От тази гледна точка се препоръчва в есенната и зимната диета, тъй като в тези сезони се наблюдава спад на настроението. Създаваният при приемането на шоколад фенилоетилоамин отговаря за стимулирането на центорвете на удоволствието. Затова шоколадовият вкус предизвиква у нас чувство на тихо щастие и стимулира прилива на позитивна енергия.

В какаовите зърна има много полезни субстанции. Те се състоят от 70% ценна какаова маса. Благодарение на съдържащите се в нея антиоксиданти, черният шоколад  оказва полезно влияние върху състоянието на сърцето, а антиоксидантите неутрализират свободните радикали. Благодарение на това се забавят процесите на стареене.
Какаовите зърна са и източник на флавоноиди – естествени субстанции, които се борят с лошия холестерол и водят до намаляването му в кръвта. Предпазват организма от атеросклероза. Предотвратяват инфекциите, регулира дейността на мускулите и на кръвоносните съдове, като се грижи да не се слепват, което води до създаването на съсиреци и може да предизвика инсулт.
Полифенолите, съдържащи се в какаовите зърна понижават кръвното налягане, предотвратявайки по този начин инфарктите.

Консумирането на черен шоколад се препоръчва на хора, които са предразположени към инфекциите на пикочните пътища. Съставките на черният шоколад филтрира бъбреците и действа диоретично.
Изследванията доказват също, че черният шоколад успокоява кашлицата, така че се препоръчва при настинки.

Черният шоколад съдържа магнезий, желязо, калий, чийто дефицит оказва значително влияние на нашето самочувствие. Учените от Великобритания представят резултати от изследвания върху свойствата на черния шоколад. От тях става ясно, че любителките именно на този тип сладкиш са изложени на по-малък риск от заболяване от рак на кожата.

Изследователи от Копенхагенския Университет открили, че черният шоколад осигурява усещане за ситост за по-дълго време в сравнение с млечния. Освен това намалява желанието за сладки, солени и мазни храни. За сладкия експеримент били поканени млади датчани. Преди основното ястие те изяли няколко парченца шоколад. Хората които приели черен шоколад после консумирали с 15% по-малка порция за обяд и с по-малкко съдържание на калории  в сравнение със сладокусниците, които предпочели млечния шоколад.
И така – заслужава си да посегнете към парченце от това полезно изкушение. Ако не сте привърженичка на шоколадовите парченца , вземете какао или разтворим черен шоколад с мляко.

Leave A Comment