Празниците са време, когато на масата се сервират различни изискани ястия, които изкушават със своя вид и аромат. Трудно е да устоите на парчето вкусен сладкиш или ароматната порция печено месо. А отивайки на гости не е елгантно да не опитате от всички ястия приготвени с такава грижа от домакинята.
Все пак няколко дневното отдаване на приятните вкуснотии, може да доведе до увеличаване на теглото с 1-2 килограма. За някои това може да не е „чак толкова много”, но все пак как да се предотврати този ефект, така че без проблем да облечете новогодишния си тоалет.
Предлагаме Ви примерно меню за прочистване на организма за 3 дни:
Първи ден:
• Закуска: филийка ръжен хляб, меко сварено яйце, салата 1-2 червени чушки, кисело мляко, зелен чай.
• 2 закуска: салата от ¼ цикория, ½ домат, 50г зеле, 2 стръка салата, ¼ лук, ½ скилидка чесън, лъжичка зехтин, лъжичка лимонов сок
• Обяд: 3 варени парчета карфиол и 4 парчета броколи, няколко листа спанак, смесени със зехтин и пресен кориандър
• Вечеря: нарязана голяма ябълка поръсена с канела, лъжица слънчогледово семе и лъжица натрошени орехи, айрян, чаша запарка от копър
Втори ден
• Закуска: филийка типов хляб с извара, салата и репичка, минерална вода
• Обяд: варени или печени без мазнина филета от риба треска , сварен кафяв ориз, 2 кисели краставички, чаша портокалов сок
• Вечеря: филийка пълнозърнест хляб с парче печено пуешко, кълнове пшеница и домат, кисело мляко, зелен чай.
Трети ден:
• Закуска: 2 филийки пълнозърнест хляб с нискокалоричен маргарин и пилешка шунка, 2 лъжички консервирана царевица, 2 стръка зеле, чашка кафе на зърна.
• 2 закуска: салата от ½ ананас, ½ ябълка, мандаринки, киви, банан и няколко стръка мента, сок от моркови.
• Обяд: запечено с олио и билки броколи, айрян, чашка запарка от копър
• Вечеря: салата от ½ чаша варена леща, парче сирене фета и маслинки, зелен чай.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ СЪВЕТИ
• Зеленият чай е най-богатият извор на полифеноли, които редуцират свободните радикали
• Бялата бреза помага да се отделят успешно вредните субстанции
• Избягвайте животинските храни, пържените храни и сладкишите.