Fashion Blog от най-големият български моден бутик Ivet.BG

Принципите на Образцовия Родител

by admin

Никой не се е родил идеален родител. Защото не гените се зачитат, а знанието и уменията, които придобиваме, често също така и направените грешки. За щастие тези най-сериозните може да се избегнат завинаги!
Знаете, че най-добре се учите от собствените си грешки, но още по-добре е да се учите от чуждите? Разбира се, грешките тук са неизбежни и всеки родител ще направи много. Няма смисъл да се обвинявате за това цял живот. Но от друга страна ако можете да ги избегнете – трябва да го направите на всяка цена! Защо? Защото последиците от нашите грешки могат понякога да бъдат много сериозни. И което е по-лошо, не ние ще ги понасяме. Ако е възможно, стремете се да ги избягвате. Или поне се постарайте да помните някои от тях! Така ще станете по-добър родител на щастливо дете!

1.   Забравете за правилото, че децата и рибите нямат глас

За съжаление тенденциозно предполагаме, че щастливото и обгрижено дете е нахраненото, облечено и наспалото се дете. Какво повече му трябва? Родители, които го третират сериозно. И също така го слушат какво то има да им каже с поведение и емоции. Вярно е, че всички сме забързани и времето за това е малко, за да бъдете едновременно прекрасен работник, жена и майка. Но това не е повод да не се интересувате от това, че цялата ръка на Петърчо е в гипс! Позволете на малчугана да реши заедно с вас дали новата кола да бъде синя или червена. Къде да отидете на почивка. Това ще му даде усещане, че това, което чувства и мисли е важно за другите. Това е ценно емоционално наследство.

2.    Детето е важно, но не е най-важното

Голяма грешка е  да се направи от малчугана център на домашния живот. Появата на бял свят на детето не означава, че внезапно сте престанали да бъдете съпрузи, двойка любовници, приятели! Да бъдете родител е поредната роля, която играете в живота. И не можете да си позволите това да бъде доминиращата роля! Защо? Защото подчиняването на целия живот на детето не ни е полезно (ще се превърнем в никой, когато детето стане на 20 години и се изнесе откъщи), нито на детето (това естествено излитане от гнездото ще бъде несравнимо по-лесно). Нека детето бъде просто новият член на семейството. Толкова важно, колкото и другите. И се погрижете да имате поне един час за себе си. Дори най-добрите родители, ако са лоши съпрузи, ще научат детето си на лоши навици в отношенията с противоположния пол!

3.   Засилете контрола над детето

Светът определено не е безопасно място, но често не е чак така страшен за децата, предполагат повечето родители. Досадният контрол и склонността да се възпитава детето под похлупак, това е една от най-големите грешки на родителите. Затова то пречи на принципа „за далечното разстояние” (не се поддавай на капризите на детето, защото това, което ще реши проблема днес, може да му затрудни живота в буъдеще. Помислете това, на което ще го научите дали ще му бъде от полза след 10 или 20 години). Склонността за постоянен контрол над детето трябва да туширате в себе си, защото у контролираните деца често се поражда чувството, че след като през цялото време трябва да внимавате за него, то започва да се смята за по-слабо и по-лошо… Такова мислене не помага на никого!

4.   Глезете в рамките на разумното

Глезенето е спорна тема. Някои смятат, че трябва да се избягва на всяка цена. Други смятат: „Когато порасне никой няма да го глези” и правят това при всеки случай. Кой има право? Никой. Или всички по малко. Така че най-добре да запазите златната среда и по-скоро да глезите по-малко или повече. Защо? Защото животът на възрастните не ни разглезва. И преминаването от периода на детството, което се ръководи от съвсем други правила, към отговорната и самостоятелна зрялост (което, въпреки усилията на много родители, винаги настъпва!), това може да бъде за детето шокова терапия. А също и за хората , които присъстват в живота на детето: партньор, приятели и т. н. Защото изпълняването на всяка прищявка на детето, позволяването на всичко, което иска, това е отглеждане на момче, което след 20 години няма да бъде в състояние да създаде нормална връзка, защото всички момичета ще бягат от момче, което смята, че неговите нужди са най-важни. Родителската любов наистина затруднява ситуацията. Най-трудното в нея е това, че трябва да се научаите да се въздържате. Защото понякога вместо да обичате детето безгранично, по-добре е да го обичате разумно!

5.    Определени спектакли са само за възрастни

Вашето дете е член на семейството, но това съвсем не означава, че за всичко трябва да се осведомява със собствените си очи и уши. Няма дете, което понася добре гледката на каращите се родители. Всеки малчуган реагира тогава със страх (защото вижда, че се случва нещо лошо, но не разбира какво, не знае защо мама и тати крещят). Може би да изпитват чувство за вина (може би не съм бил добър и всичко това е заради мен). Спестявайте му такива сцени. А ако вече се стигне до тях, когато емоциите се успокоят, разговаряйте спокойно с детето. Нека отново се почувства в безопасност. Внимавайте също така с трудните разговори в присъствието на малчугана. Дори ако е под масата, това не означава, че не чува!

6.    Учете и работете и ще постигнете целта си. Въпрос – чия цел е тази?

Времената не осигуряват безгрижно детство, което повечето от нас са преживели. От многочасовото висене и от дворните стълби или търсенето на четирилистна детелина на полето. Днешните деца още от първите дни на живота си трябва да се борят. Например за място в добра детска градина или в училище. А след това започват да работят за бъдещия живот. Така че изучават допълнителен език, вземат уроци по музика, спортуват различни спортове. Нерядко допингираните от родителите деца, които искайки за тях най-доброто, вярват, че претовареният график на детето свидетелства за тяхната грижа за развитието, таланта и бъдещето на малчугана. А как е наистина? Развиването на амбициите на детето не е нищо лошо. При условие, че това са собствените амбиции на детето! А не нашите. И, че освен ученето и работата, в живота за наша утеха има много място за това какво иска  детето – момент на скука, когато може да се потъркаля на дивана, или на спокойствие да си помечтае, че е капитан на ракета. С една дума – в живота на нашето дете не може да липсва време за баналните понякога приятни неща. И то самостоятелно избрано!

You may also like

Leave a Comment

Блогът използва бисквитки. ОК Повече информация за Бисквитки