Ivet.BG Блог

Блог за мода, красота и стил

Пречистващата сила на САУНАТА

Някога е била синоним на лукс, достъпен само по време на визитите в санаториуми или ексклузивни хотели. Днес сауната е включена в стандартното оборудване в повечето гимнастически салони и фитнес клубове. Все пак преди да се отдадем на релакса при висока температура, трябва да помним за няколко важни неща. Сесията в сауната е отличен начин за регенерация и релакс. Прекрачвайки прага на това помещение трябва да оставим всички проблеми зад вратата. И което е най-важно: преставаме да бързаме и започваме да се концентрираме върху себе си. По време на престоя в сауната организмът се освобождава от натрупаните в него токсини. Освен това помага да се преборим с болките на мускулите. Когато се намираме в това екстремно топло помещение организмът произвежда ендорфини, които подобряват настроението ни.

Редовните визити може да окажат полезно влияние на вида и състоянието на кожата. При престоя в сауната се повишава температурата на тялото ни, а това действа благотворно на обработването на материите. Една сесия трябва да продължи от 5 до 15 минути. Препоръчва се оптимално ползване на сауната три пъти седмично. Финландците, в чиято култура сауната присъства от векове, успяват да я посещават ежедневно за кратки сесии. Все пак, ако сте начинаеща в посещението на сауната не трябва да прекалявате. От нея трябва да се откажете по време на цикъла и бременността. Визитите не са препоръчителни също и когато сте болна. След прекарването на тежка инфекция трябва да се откажете за известно време от сесията. Сауната не се препоръчва на хора със сърдечна недостатъчност или с проблеми с кръвообращението. Противопоказни са също болестите на белите дробове, черния дроб и бъбреците. Хората, които страдат от гъбички и други болести на кожата не трябва да избират тази форма на релакс. Поредното противопоказание са разширените вени. Ако имате някакви съмнения или при настоящето здравословно състояние можете да си позволите визита на сауната – консултирайте се с лекар.

Пречистете душата си при висока температура. Преди да влезете в сауната трябва да свалите часовника, бижутата и очилата. Трябва да вземете летен душ – това помага да се свият порите на кожата. Ако след като излезете от банята имате студени крака – трябва да ги стоплите преди сеанса. Можете да направите това непосредствено под душа или да ползвате специални вани. След това трябва да сложите хавлията на дървената пейка и удобно да се настаните на нея. Ако не сте били преди на сауна си заслужава преди да легнете да поседите, за да се адаптира организма към новите условия. Същата процедура трябва да повторите, когато искате да прекратите сеанса. Тази дейност помага да регулирате кръвното налягане. Избягвайте резките движения – по-добре да ставате бавно, за да избегнете главозамайването.

След  10-15 минути трябва да напуснете помещението и да охладите тялото под душа. След момента на почивка, можете да повторите сесията. Има няколко вида сауни. В най-популярните  има печка с горещи камъни. В помещението трябва да има също и малка кофа с вода. Ако искате да увеличите влажността на въздуха достатъчно е да облеете с малко вода камъните.

Сауната е дълбоко вкоренена във финландската култура. Така че не трябва да се учудвате, когато по време на посещението Ви в тази страна бъдете поканени на сауна. Много финландци са собственици на къщички край езера. Задължителна част от обзавеждането в такава собственост е сауната, често проектирана като отделно помещение.

Вместо душа в почивката между сесиите финландците показват просто езерата. Правят това даже през зимата. Доста екстремната смяна на температурите отлично калява организма. Сауната е свято място за финландците, в което пречистват не само тялото, но и ума. Забранява се внасянето и консумирането на алкохол (което би могло да има неприятни здравословни последствия), а също правенето на секс.

В традиционната финландска сауна със сигурност ще имате на разположение няколко брезови клончета. По време на визитата можете деликатно да се удряте с тях по тялото. По този начин не само подобрявате кръвообращението, а и помагате на кожата да се пречисти.

Leave A Comment