Fashion Blog от най-големият български моден бутик Ivet.BG

Пожелания с цветя за 8 март

by admin

Кой е определил за Ден на жената 8 март? Създателките на Празника на жената са самите жени. Неговият генезис е свързан с тяхната борба за развноправност и за подобряване условията на труд и заплащане.  За първи път темата за дните посветени на жените е засегната в Древна Гърция, където омъжените жени подготвяли празника в чест на богинята на живота и смъртта. В Древен Рим се празнувал Матроналия – празник, свързан с новата година, майчинството и плодовитостта. В днешно време първите данни за празника на жените са от Франция, където през 1824 година перачките от Bonn-Beuel организирали празнични заговезни. Официалното празнуване на Деня на жената започва в Съединените Щати от Социалистическата Американска партия. Трябвало да припомнят събитията от предишната година – трагично завършилата стачка на шивачките в Ню Йорк. Те протестирали против лошите условия на работа. Собственикът ги затворил във фабриката, за да избегне лошата слава. В сградата обаче избухнал пожар и загинали повече от 120 жени. Като официален празник 8.03 бил обявен за официален Международен Ден на жената през 1910г.


От древни времена подаряването на цветя е символичен начин на изразяване на чувствата.  А на днешния ден подаряването на цветя е традиция. Цветът, ароматът на цветето и начинът, по който се връчва представляват специален код, заключен в езика на цветята.
Червеният цвят на розата е символ на горещата любов и желание, а кремавата роза е страст. Ivet.BG предлага кратко описание на значенията на цветята, цветовете и етикета на връчването на цветя.

Какво значение има цветът на цветята?
Трябва да се има предвид, че най-важното в символиката на цветята е техният цвят. Цветът на цветята определя чувството, което искаме да изразим.
Бял цвят – най-често е символ на невинност, чистота и уважение.
Виолетов и лазурно син изразяват тайнственост и романтични мечти.
Жълтият цвят по правило е цветът на раздялата, неверността и изневярата ипо-добре да го избягвате
Червеният цвят винаги е бил знакът на любовта, желанието и страстта.

Как се подаряват и приемат цветя?
Свое значение има също така връчването и подаряването на цветя. Грешка и нетактичност е връчването на едно цвете или букетче с цветовете обърнати надолу.
А как да отгатнем дали нашите намерения са били приети? Преди време за приемане се смятало поемането на цветя с дясната ръка. Ако човекът, на когото се подарвяват цветята ги приеме с лявата ръка, това означавало, че не споделя чувствата на подаряващия.

Какви чувства символизират цветята?
Хризантема – стара любов ръжда не хваща
Фрезия – признание и радост
Гербер – уважение
Карамфил – „Обичам те горещо!”
Лилав зюмбюл – „Бъди много чувствителна към мен”
Ирис – „Повярвай ми!”
Жълт кукуряк – „Твоята любов истинска ли е?”
Лилия – „Имам сериозни намерения”
Червена роза – „Обичам те! Обичам те! Обичам те!”
Жълта роза – „Отговори на любовта ми!”
Маргарита – „Толкова е хубаво да съм до теб!”
Орхидея – „Чувствителна си!”
Жълт нарцис – „Ревнувам!”
Лале – „Радвам се да те видя!” – Внимание! Това е красиво цвете за приятелка, но не и за влюбени

Бъз – предлагам ти приятелство

Ivet.BG пожелава на всички дами да бъдат обичани, ценени и винаги усмихнати!

You may also like

Leave a Comment

Блогът използва бисквитки. ОК Повече информация за Бисквитки