Fashion Blog от най-големият български моден бутик Ivet.BG

Парите, любовта и вечният въпрос: „Колко струваше това?“

by admin

 

Фрой може и да е казал, че работата и любовта определят щастието, но нещастието се свежа до секс и пари. А по време на първия й брак, един от приятелите на Нина нарекъл нея и съпруга й „момчето и хвърчилото“ тъкмо заради възгледите им за парите. Нина не могла да оспори това определение, а и не искала. Харесвало й да я мислят за непредвидима, позитивна, силна. Харесвало й и това, че имала момче до себе си, което да я приземява и да я пази от бури. Парите били потенциална буря, да, не е ли винаги така? Виж историята на Нина и нейния преход от едната в другата роля, за да откриеш кой тип си ти – „момчето“ или „хвърчилото“, и какво можеш да направиш, когато играта загрубее.

 Love-And-Money-Banner

Финансова дисциплина

Когато започнали съвместния си живот, Нина и мъжът й били млади и бедни и него много го бивало в спестяването. Можел да изкара цял ден, без да похарчи и лев. И това продължило доста след като вече имали достатъчно пари, за да живеят сносно; било част от възгледите му за разхищенията явно. Готвел блестящи вечери от каквото било останало в хладилника или от каквото продавали на промоция в магазина. Толкова го бивало в дисциплината по отношение на парите, че още преди да навърши 26 г., успял да задели сума, достатъчна за уикенд вилата им край града (а бил на заплата като арт-директор!). Нина била впечатлена и се радвала на придобивките, които неговата пестеливост им докарвала. Но самата тя не била особено добра в самолишенията. Като писателка, изкарвала по-малко и от него, за сметка на това имала вкус към скъпите дрехи и редовния маникюр. Да, все още била „хвърчило“, при това копринено и брандирано с „Готие“.

През по-голяма част от времето финансовата химия между тях се получавала. Държали парите си по отделно и харчели еднакво за общите им ежедневни разходи. Той плащал сметките по дома и заделял настрана за хобитата си (нова кола и ремонта на вилата край града). Тя харчела каквото й оставало за дрехи и ваканции. Разбира се, понякога се дразнела на скъперничеството му, и все пак то я устройвало. Позволявало й да бъде „хвърчилото“, което искала.

 

От безгрижие към отговорност

По ирония на съдбата, парите били сред нещата, които сложили край на брака им. Нина напреднала в кариерата, започнала да управлява по-добре финансите си, с една дума – „пораснала“. Когато на съпруга й не му достигнали пари да довърши ремонта вилата („неговата вила“, както винаги се изразявал), тя му предложила своите спестявания, а той отказал. Не искал да нарушава канона си да разчита само на себе си и да владее положението. На нея пък й се искало най-сетне да е „истински партньор“. Той й предложил да вложи парите си във вила, която била харесала край морето. „Не разбираш“, отговорила му. „Не искам да притежавам нещо мое. Искам двамата да притежаваме нещо наше.“ Тя искала промяна, той – да запази финансовата им колаборация все същата. Поделили си разходите за развода.

Empty purse or wallet - no money for shopping concept

 

Да живееш с бохем

Промяната за Нина дошла със съпруг номер две. Човек с бохемски вкус към живота, скъпата храна, щедрите подаръци и безполезните покупки в интернет. Освен това вероятно притежавал повече обувки марка „Пол Смит“ от самия Пол Смит! Също като нея бил женен вече веднъж – за жена, която не работела и го обвинявала, че е… скъперник. Този път Нина била „момчето“, а съпруг номер две – „хвърчилото“. Ролята на „лошото ченге“ в предишния му брак толкова му била дотегнала, че сега решил да „скъса синджира“. Да бъде себе си, или поне така си го представял. Щом станало ясно, че съпруг номер две няма да поеме ролята, която играел номер едно по отношение на финансите, Нанси се паникьосала. После бързо се овладяла. Помислила си, че ако това е то, да си „истински партньор“, то тя вече е готова за тази стъпка.

o-MARRIAGE-MONEY-facebook

Безгрижието е секси, тревогата – не

Сега тя е тази, която плаща сметките и заделя пари настрана, която вдига вежда, когато доставчикът позвъни на вратата с поредната онлайн покупка, която връща скъпото палто, подарено й от любимия за рождения й ден, защото не могат да си го позволят. Старите времена, в които имаше кой друг да го прави вместо нея, й липсват, признава си. Да, в разрез с всички феминистични настроения е, но казва, че преди се е чувствала млада и секси, безгрижна и добре гледана. И макар да й харесва когато сегашната й половинка се наслаждава на живота, вдигайки победоносно юмрук след наддаване в e-Bay, на нея се пада ролята на съгледвача, който трябва да метне един тревожен поглед и на сумата под линия (а тревогата определено не е секси).

 

Разпределение на ролите

И докато Нанси се чуди има ли право да се оплаква и дали е обречена да прекара живота си в сметки, Лиз Пърл, авторка на книгата „Парите, един спомен. Жени, емоции и кеш“, казва: „Някой трябва да е отговорният възрастен. Скучно е, но се налага.“ В свое проучване Пърл установила, че повечето двойки стигат до този етап и това разпределение на ролите във взаимоотношенията си. Парите изкарват наяве полярните отношения на влюбените спрямо тях. „Това ти помага да видиш нещата такива, каквито са, и да направиш каквото трябва да бъде направено, независимо от това, какво детето в теб би поискало да прави в този момент. Може да е хубаво да си хвърчило. Но да си в ролята на момчето, което управлява хвърчилото, също е вид игра.“

money-and-love-2

You may also like

Leave a Comment

Блогът използва бисквитки. ОК Повече информация за Бисквитки