Fashion Blog от най-големият български моден бутик Ivet.BG

Операция “чисто лице”

by admin

 

Отлагала ли си среща само заради една пъпка? Не, изобщо не си сама в тази свърхреакция! Има нещо в проблема с акнето, което успява да изкара и най-спокойните от нас от релси и да ни тласне към крайни мерки (като мазане на проблемните участъци с паста за зъби или лекарствени кремове с третиноин). Дори при цялата галаткика от продукти, налични в наши дни за справяне с акне, все още сме склонни да забъркваме домашни отвари и едва ли не да се “самооперираме”. Защото всеки иска безупречна кожа, нали?

o-WOMAN-LOOKING-AT-FACE-IN-MIRROR-facebook

От локален към хормонален подход

И докато конвенционалното лечение на акнето при тийнейджърите е свързано с изсушаването на мазната кожа, с напредването на възрастта себумът, макар и отделян в по-малко количество, продължава да запушва порите ни. “При възрастните проблемът с акнето е свързан с химията на омазняването. Хормоните се променят, а с тях – и мазнината, която става по-лепкава. И когато излиза от жлезата и преминава през пората, се заклещва там по-лесно”, обясняват дерматолози. Понякога продуктите, създадени, за да я отстранят от там, само влошават положението и водят до по-жестоки възпаления. Освен това, когато кожата е суха, мъртвите клетки, които се излющват, се “включват” в запушването на порите. Затова, вместо да се справят с кожата локално, все повече дерматолози се вглеждат в хормоналните предпоставки за акне.

През тийн годините инсулиноподобният фактор на растежа е със завишени нива, но намалява, когато достигнем 20-ата си година. Тогава обаче се появяват куп други хормонални промени и дисбалансът при някои от хормоните може да доведе до акне и при зряла кожа. Нивата на прогестерона например всеки месец се променят при овулация, а той, в по-голяма степен от естрогена, оказва влияние върху секрецията на себум.

 

По млечния път

Хормоналната каскада, която се спуска, когато сме под стрес, е друг фактор за отключването на акнето. Когато си под стрес, надбъбречните жлези секретират кортизол, което води например до натрупването на тлъстинки в талията, но също и до хормонално акне. И докато разкрасителните маски на Клеопатра са включвали и мляко, най-новите клинични проучвания отриха пряка връзка между консумацията на прясно мляко и акнето. Млякото повишава отделянето на тестостерон, който може да доведе до завишено отделяне на себум. Според някои от данните, обезмасленото мляко е най-пряко свързано с акнето. Още не е ясно защо, но някои хипотези залагат на това, че в него има по-малко естроген, отколкото в пълномасленото. Дори да се ориентираш към био храни обаче, едва ли ще се отървеш от акнето, тъй като няма безхормонално мляко.

1396432-1366x768-[DesktopNexus.com]

 

Диетичен дневник

Друго проучване предполага, че спазването на нискогликемична диета (с по-малко рафинирана захар, въглехидрати и съдържащи захар храни) също може да е от полза за сдобиването с безупречна кожа. Високият гликемичен индекс също е свързан с производството на повече инсулин и с останалите хормони. Всички те са в деликатен баланс – женските полови хормони са свързани с тези на щитовидната жлеза, които са в равновесие с инсулина. Когато нещо се обърка в една зона, се наблюдава ефект на доминото при другите. И тъй като източникът на проблемната кожа може да е различен за всеки човек (при някои е млякото, при други – шоколадът, при трети – лютивото, и т.н.), дерматолози и диетолози препоръчват да си водиш дневник за нещата, които ядеш, и да следиш за зависимости между храните и състоянието на кожата ти. Специалистите твърдят, че отнема само 48 часа, преди това, което си хапнала, да се “изпише” върху лицето ти. Така че, провери менюто си отпреди два дни, ако имаш някакви проблеми.

 

В козметичната аптечка

Доскоро първенец в хормоналното регулиране бяха противозачатъчните. Хапчето замества хормоните, произведени от яйчниците ти, със синтетични такива, а те не стимулират мастните жлези толкова силно. И все пак, оралната контрацепция не бива да е първият ти избор. Тя може и да е решение при борбата с акнето, но има опасност да предизвика друг неприятен проблем: малезма (пигментни петна по кожата). Освен това в 80-90% от случаите, когато спреш противозачатъчните, акнето се връща и след няколко месеца си отново в изходна позиция. Вместо това, доста дерматолози предписват (защото се продава само срещу рецепта) деривати на витамин А (ретиноиди) или козметика с бензоил пероксид и салицилова киселина. Новина в тази посока са и модернизираните формули, комбинация между антибиотик и ретиноид например. И то – не непременно под формата на таблетки, а на мус например (нанасяш го върху кожата за няколко минути и после изплакваш лицето).

skinc

И макар на една пъпка да й трябват само два дни, за да отшуми, при превенцията са нужни цели 42 дни, преди да започнеш да усещаш ефекта от предприетите мерки. “Животът” на една пъпка всъщност е шест седмици (просто не всички нейни фази са видими). Това е и периодът, в който трябва да дадеш шанс на даден продукт, преди да се откажеш. Най-голямат грешка, които хората с проблемна кожа правят, е че зарязват твърде скоро козметиката, която може да ги спаси.

Бъдещето в това поле може би е в ръцете и на екип за генетични проучвания в Охайо, САЩ, който наскоро откри иновативна комбинация на атопичен антимикробиален компонент и витамин В, която значително намалява производството на себум. Голяма надежда за всеки, на когото му се е налагало да ползва пастата за зъби като терапия за проблемните зони по лицето си!

  modificanda3

You may also like

Leave a Comment

Блогът използва бисквитки. ОК Повече информация за Бисквитки