Fashion Blog от най-големият български моден бутик Ivet.BG

Мисия “двойно почистване”

by admin

Най-сигурният път към красивата кожа на лицето? Доброто й почистване. И под добро нямам предвид онова със сапуна и водата, на което са ни учили като деца. Нито забърсването с мокри кърпички или с тампон, напоен с бърз дегримьор. Защото каквото до нетодавна бе смятано за безпогрешна рутина в почистването на лицето, днес еволюира до нови измерения, според които към режима за красота трябва да добавиш поне още един разгримиращ продукт. Или, казано с други думи, доброто почистване е двуфазното почистване!

 

Удвояването на усилията в тази “сапунена опера” може да ти се струва малко странно, но си има своите основания. Да си измиеш лицето старателно и с правилно подбраните продукти може да повлияе на всичко останало, свързано с красотата – от здравето и чистотата на кожата до количествата серум, крем или маска, които тя ще усвои в последствие. Ако не си премахнала напълно грима си или не си ексфолирала хубаво мъртвите клетки, нещата, които нанасяш след това, няма да са достатъчно ефективни, твърдят дерматолози. И действително – почистването на лицето вечер подготвя кожата за естествените, биологически, регенеративни процеси, които й предстоят през нощта. Като тук не става въпрос само за елиминирането на замърсяванията, а и за това, че като докосваш кожата си с ръце, използвайки съответния козметичен продукт, правиш масаж, с който увеличаваш притока на кръв в съответната област и така подмладяваш вида й.

Depositphotos_5446248_s

Ако живееш в голям град, бъди сигурна, че старателното почистване на лицето ти носи антиейдж бонус точки. Защото, според проучване по темата, жените в урбанизираните райони са с 22% по-застрашени от хиперпигментация и се оплакват от недостатъчно хидратирана кожа. Според заключенията на учените, обобщили статистиката, почистването на лицето е от особена важност тъкмо заради различните видове микро и макро частици замърсители (от цигарите, колите, заводите), от които няма как да се предпазим в градска среда. Едва ли е случайно, че сред миналогодишните козметични продукти, +лансирани от гиганти като Dolce & Gabbana, имаше цели пет почистващи варианта и едва две хидратиращи предложения.

 

И така, какво представлява двуфазното почистване? То започва с кремообразен продукт или с такъв със съдържание на ценни масла и включва още една стъпка – почистване с пяна или нежен ексфолиант. Маслата и кремообразните продукти са много ефективни, когато се налага да се отървеш от по-едрите частици замърсяване по повърхността на кожата (като себум или грим). Но за да завършиш процеса по възможно най-добрия начин, ти трябва и нещо срещу малките частици и бактерии, които са по-навътре в порите. Двете стъпки зависят много от начина ти на живот, деня, който си имала, и типа на кожата ти. Ако си си стояла цял ден у дома и не си се гримирала или използвала слънцезащита, вечерта ще ти е достатъчно и почистване на лицето в една стъпка. Но ако се прибираш от работа и си с база за грим, пудра, сенки, червило и спирала, разбира се, че най-напред ще трябва да измиеш всичко това и чак след това да пристъпиш към същинското почистване на лицето.

 

Подхождай с особено внимание, в случай че си с по-суха кожа! Пяната и прекаленото търкане могат да отнемат прекалено много от така необходимите за кожната бариера липиди (мазнини). За да изпълниш двуфазното почистване, без да раздразниш лицето, ще трябва да се довериш на продукт с масла за първата стъпка и на лек, кремообразен измиващ продукт, който не се разпенва. Агресивните почистващи продукти биха били грешка (обикновеният сапун например е прекалено алкален за кожата на лицето). Същото важи и за престараването с ексфолиацията. Ако премахнеш прекалено много мазнина от една иначе мазна кожа, ще накараш тялото ти да си мисли, че кожата е станала твърде суха, и да балансира това, като предизвика още повече омазняване.

 

Какво ще избереш за всяка от двете фази довечера, зависи и от личните ти предпочитания. В крайна сметка, пазарът е голям (с опции от лосион, през пяна, гел, мус… до почистващи води и масла). Целта обаче е една: гладка, мека, хидратирана и спокойна кожа.

Body scrub with brown sugar,spiciness l

 

Мисия “двойно почистване”

 

Избери идеалните попълнения за твоята собствена двойка “чистачи” според типа кожа и типовете актуални козметични продукти:

 

Масла

Обикноявно на етикетите на тези продукти пише “oil cleanser” или “cleanse oil”. Идеални са за първата стъпка от двуфазното почистване. Те отстраняват себума и грима от кожата, без да нарушават нейното естествено покритие. Подходящи са за суха кожа, като някои са обогатени с витаминен комплекс и омега-мазнини, а други променят консистенцията си на кремообразна при контакт с кожата.

 

Мицеларни води

Съдържат микроскопични частици масла, които се свързват с грима и го “отнасят” надалеч. Макар да се твърди, че са мултифункционални, е добре да ги съчетаваш с по-дълбокопочистващ продукт. Подходящи са за чувствителна кожа, а някои съдържат и нежни ексфолиращи частици.

 

Ексфолиращи пудри

Техните свръх фини частици се активират при контакт с вода. Особено подходящи са за проблемна кожа и силата им е в справянето с мъртвите клетки и излишния себум.

 

Кремообразни

Наследниците на класическото тоалетно мляко са по-скоро като много нежен лосион с комплекс от успокояващи съставки. Не се разпенват при контакт с вода и са идеални за комбинирана и чувствителна кожа.

 

Сапуни

Не, това не са сапуните от хотелските стаи, които – запомни! – никога не трябва да се доближават до лицето ти! Тук под “сапун” козметичните гиганти разбират нещо доста по-луксозно и разработено специално за нуждите на лицето, подсилено с разкрасяващи масла и фини ексфолиращи частици.

 

Мусове

Отличават се с текстура, която се усеща пухкава при докосване с ръце и се трансформира в масло при разтриването й върху кожата на лицето. Новото поколение при тези продукти тип пяна е с много повече иновации от предшествениците му – измиващите гелове. Мусовете често са обогатени и с маслени и билкови екстракти, витамини и така осигуряват почистване, съчетано с подхранване.

Natural handmade soap, on wooden table, on green background

You may also like

Leave a Comment

Блогът използва бисквитки. ОК Повече информация за Бисквитки