Fashion Blog от най-големият български моден бутик Ivet.BG

Лека нощ в 7 стъпки

by admin

 

Добрият сън се отразява не само на настроението, но и на работоспособността и красотата. А дори да спиш по 7-8 часа в денонощието, от значение е и качеството, с което си проспала тези часове. Виж какво можеш да направиш, за да си във форма – и физическа, и психическа, за сезона, през който всичко около и в теб се събужда и се нуждае от нови сили!

 

good-sleep

 

  1. Със сребърна ела

Едно време може и да не са знаели, че сребърната ела подобрява съня, но със сигурност са го усещали. Поне там, където леглата са били сковани от въпросното дърво. Вдишването на веществата, които мебелите от сребърна ела отделят, всъщност влияе на пулса, като го успокоява, и оттам – улеснява заспиването. Ако нямаш възможност да се излежаваш в нова спалня, пробвай следните две опции: 1) да си напълниш ароматна потпура със стърготини от сребърна ела; 2) да си вземеш масло от сребърна ела, извлечено от меките й игли (освен за съня, ще ти помогне при мускулни болки).

 

  1. „НЕ” на синята светлина

Изкуствената светлина, особено LED-осветлението със сини диоди и студеното бяло на енергоспестяващите крушки, възпрепятства отделянето на хормона на съня мелатонин. „Влиянието на изкуствената светлина е силно притеснително”, казва и изследователят на съня Чарлз Цайслер от Харвардския колеж по медицина пред известното списание „Нейчър”. Специални сетивни клетки в очите реагират на светлина дори когато клепачите са затворени и сигнализират на мозъка да събуди тялото. Смартфоните и таблетите също могат да възпрепятстват съня. Според проучване на Института по политехника в Ню Йорк, ако преди сън се взираш по два часа в мобилното устройство, рискуваш да понижиш отделянето на мелатонин в тялото ти с 22%!

bohemia_31

 

  1. За хубост

Козметиката напредва все повече в сферата на нощното разкрасяване. Така че, не пропускай нощните кремове и серуми (и не ги заменяй с дневни,тъй като те имат слънцезащитен филтър, който не ти трябва в леглото). Нощните продукти са снабдени с конкретни съставки с по-силно действие в посока възстановяване (ензими и биопептиди). Те провокират производството на колаген, което е плюс в борбата с бръчките и при запазването на еластичността. Хиалуроновата киселина пък омекотява кожата и се грижи за нейната хидратация.

Внимание: Нанеси нощната грижа поне 10 минути преди лягане, за да има време да попие в кожата, преди да си положила глава на възглавницата!

hre3

  1. Хомеопатия

Тя също може да ти помогне – например ако работиш на смени или имаш джетлег умора (от презокеански полет със самолет) и това ти пречи да нормализираш ритъма си на сън. Стрес, натоварване, офис проблеми или емоционални такива също крадат от съня. Попитай хомеопата за подходящи продукти, които хем да ти дадат енергия, хем да те успокоят, защото повечето известни стимуланти не само те събуждат, но и превъзбуждат. Което си казва думата по-късно вечерта.

 

  1. Малка нощна музика

Поощряването на съня може да ти се получи и с 45 минути слушане на нежна музика непосредствено преди заспиване. Доказано е, че унасянето на фона на напевни мелодии повишава работоспособността на следващия ден и прави човек по-здрав и… строен! За най-успокояваща е смятана музиката за медитиране. Някои мобилни приложения пък предлагат опция да ти пуснат нещо приспивно за определено време. Така след като се унесеш, музиката няма да продължи цяла нощ, а на сутринта батерията ти все още ще е на разположение.

Quiet woman enjoying some music

  1. Черешите изморяват

Британски изследователи установили, че редовната консумация на череши подобрява продължителността и качеството на съня. Причината: съдържанието на 13,5 нанограма мелатонин на грам череши (при някои сортове). Тази супер храна (подобрява и здравината на костите, а благодарение на високото съдържание на антиоксиданти – и имунната система), е ефективна както прясна, така и изсушена.

 

  1. Полека с вечерята

Неслучайно старите хора казват да оставим вечерята на враговете си. Принципът е следният: тежките и обилни вечери са предизвикателство за стомашната активност, а активираните черва възпрепятстват отделянето на мелатонин и съответно – смущават спокойното заспиване. Пропускането на вечерята обаче може да има обратен ефект – да обърка нивата на кръвната ти захар и в дългосрочен план да доведе до нощна хипогликемия. Най-добре е да вечеряш по-навреме и да наблягаш на по-леки храни (супи, свежи зеленчуци, ориз, месо – печено и без мазнини). Въглехидратите остави за сутринта, когато отново ще ти трябва енергия. А сега… сладки сънища!

hcg-diet-salmon-dinner

You may also like

Leave a Comment

Блогът използва бисквитки. ОК Повече информация за Бисквитки