Все по-често се говори за нетолерантността на голям процент от хората към лактозата в млякото. Подутият, раздразнен стомах е една от неблагоприятните последици. Освен това, млякото в магазините няма общо с домашното заради процеса на пастьоризиране, при който се губят витамините и ензимите, съдържащи се в истинското мляко. Според д-р Хироми Шиния, в бестселъра „Ензимният фактор”, хранителната му стойност не се причислява към полезните храни. Нещо повече – окисляването, което се случва по време на хомогенизацията, го превръща във вреден продукт, пълен с хидрогенирана (окислена) мазнина.
Все още има спорове сред хранителните експерти по отношение на това дали млякото може да бъде заменено с продукт от растителен произход, но за тези, които търсят алтернатива на млечните продукти, ядковите млека и кремове са добър вариант заради голямото разнообразие от полезни вещества, съдържащи се в тях.
Кашуто, например, е богат източник на минерали като: магнезий, фосфор, желязо, калий, манган, селен и цинк. С тези ядки си набавяте протеини, мононенаситени мазнини и витамини от група B.
Какви са конкретните ползи за тялото от тези екзотични ядки? Магнезият в тях ще подобри познавателните ви способности, а на страдащите от мигрена ще помогне да намалят честотата на поява на ужасното главоболие. Богатото съдържание на мед осигурява добра антиоксидантна защита срещу свободните радикали. А комбинацията от мед и магнезий работи за поддържане на костите здрави. Някои други вещества в кашуто като проантоцианидина го превръщат в ценно средство за превенция срещу ракови заболявания.
Кремът от кашу е фантастична основа за огромен брой вкусни рецепти. Може да се хапва на момента или да се замрази за по-късна консумация.
Приготвянето му е много лесно – накисване на кашуто, блендиране и вече може да се наслаждавате на финия вкус и консистенция.
Ето някои рецепти с крем от кашу:
За пикантен крем от кашу
- 1 чаша сурово кашу
- ½ чаша вода
- Сок от прясно изцеден лиомон
- Малко ябълков оцет
- 1/2 чаена лъжичка морска сол
За сладък крем от кашу
- 1 чаша сурово кашу
- ½ чаша вода
- 4 супени лъжици кленов сироп
- ½ чаена лъжичка чист ванилов екстракт
- Щипка морска сол
Методът за приготвяне и на двете версии е един и същ:
- Накиснете кашуто в купичка с вода в хладилника за една нощ, след това прецедете и изплакнете.
- Поставете всички съставки в блендер и блендирайте на висока скорост до получаване на кремообразна консистенция.
И сега забавната част! Как да използваме крема за обогатяване вкуса на различни ястия:
С пикантния крем
- Добавете изсушени домати или песто и намажете филийки с хляб за засищаща и апетитна закуска.
- Използвайте като основа за вкусни крем-супи.
- Добавете малко зехтин или оцет и ще получите идеален дресинг за салати. Или включете намачкано авокадо, 2 супени лъжици сок от лайм и ¼ чаена лъжичка смлян лют червен пипер в сместа и сервирайте с картофена салата.
Със сладкия крем
- Сложете го в любимите си смутита. Комбинира се много добре с шоколад и мента.
- Пригответе си здравословен сладолед, който не съдържа холестерол!
- През лятото поръсете с боровинки или други плодчета от този тип, за да получите лека и пълна с витамини следобедна закуска.
Експериментирайте с други съставки и ще откриете вашата любима версия.
Материала изготви: Мария Димитрова