Fashion Blog от най-големият български моден бутик Ivet.BG

Как да развивате интелигентността на детето?

by admin

Всяко дете се ражда с определени предразположения и способности. Интелектуалното развитие е умение да се прилагат умствените възможности и усвояване на знания. За формирането на интелекта на детето са отговорни родителите.
По много начини може да се развива интелигентността на детето, преди всичко разговаряйте с него и търпеливо отговаряйте на въпросите му, развивайте интересите и предпочитанията му, подкрепяйте креативността и му четете още от люлката! Ние от Ivet.BG подсказваме как да помогнете на Вашето дете да разгърне потенциала си.

Развивайте способностите и уменията на детето
Голяма част от децата се раждат с определени способности и умения. Отличават се с ум, фотографична памет, бързина при усвояването и свързването на факти. За съжаление се случва така, че родителите омаловажават или пречат в развитието на тези вродени черти на гений. За да се избегне това, необходимо е  внимателно да наблюдавате детето. Ако например забележите, че то има абсолютен слух, не подценявайте това откритие! Започнете да играете с него на игри, които развиват слуха още повече, а когато детето поотрастне, запишете го на уроци по музика. По този начин със сигурност няма да пропилеете неговия талант детето си.

За да се развива детето добре, четете му книжки!

Защо си заслужава да четете на децата? По време на четенето детето се успокоява. Тогава се  задълбочава връзката между родителните и децата. Това е времето, когато детето се е сгушило в мама или татко, чувства се ценено и обичано – за много деца това са приказни моменти. Приказките, четени от родителя на глас, развиват паметта и езикадетето се запознава с нови думи, по-лесно му е да ги ползва в съответния контекст. В бъдеще слушането на книжки от ранно детство ще се превърне в самостоятелно четене: детето в по-късна възраст само ще чете много.

Четенето на детето развива не само неговото въображение и речник. Според мнението на психолозите и на социолозите, децата, на които родителите редовно четат, се развиват по-бързо. Четейки му, докато е още бебе изграждате усета за концентрация. Когато детето порастне, си заслужава да му покажете големи цветни илюстрации. Така работите над въображението, което в развитието на детето играе голяма роля. Когато детето започне да пише и чете, то само ще започне да работи над умението да мисли логически, ще се научи да свързва и отразява фактите, да конструира правилно мислите си.
Четейки на детето, то опознава света и господстващите в него правила. Детето разбира какво е приятелство, смелост, учи се да различава доброто и злото. Придобива ново знание, развива се неговата заинтересованост от различни области на живота. Учи се как да нарича емоциите и да преживява нови.
Четенето на книжка на детето е идеално време за разговор – обикновено то се сеща за много въпроси, свързани с четената  история. Вие можете да се възползвате от това време да разрешите някакъв проблем – например чрез избора на четене на определена тема. Когато виждате, че детето има проблем с намирането на място сред връстниците си – можете да почетете книжка, чийто герой се бори с подобен проблем и намира свой начин да подобри отношенията си или ако е починал някой близък на детето – да почетете книжка, в която е засегната темата за смъртта, за това как да се справи със загубата на близък и с тъгата.

Научете детето  да контролира емоциите си
Дори ако Вашето дете има отлично развито ляво полукълбо на мозъка (отговорно за аналитичното мислене) или дясно (отговорно за въображението и интуицията), на способностите за разпознаване и справяне с емоциите трябва да ги научат родителите. Основен метод, който трябва да прилагате е разговорът. Отговаряйте на детето на всички текущи въпроси и открито говорете за чувствата и страховете. Ако научите детето, докато е малко да показва чувствата си, вероятно ще израстне като топла и контактна личност.

Стимулирайте креативността на детето
Никога не омаловажавайте идеите на детето. Поемането на инициатива, макар и не до край целенасочена, е демонстрация на креативността на детето. Давайте съвети, подсказвайте и учете детето на самостоятелност. Дори ако при реализацията на идеята се появяват проблеми, търпеливо изчакайте, докато детето само предложи разрешение. Постъпвайки по този начин, ще възпитате не само интелигентно, но и изобретателно дете.

You may also like

Leave a Comment

Блогът използва бисквитки. ОК Повече информация за Бисквитки