Fashion Blog от най-големият български моден бутик Ivet.BG

Как да отучите детето да лъже

by admin

Понякога мислите, че ако Вашето дете беше приказният Пинокио, неговият нос постоянно би растял, защото би му се случавало често да лъже. Какво да правите, за да сложите край на това?
Хващате Вашето дете да лъже не един път. Влезте в главата му, за да разберете защо това е така. Та нали хиляди пъти сте повтаряли, че не се прави така. Но лъжата има своите причини. Понякога Вие сама го предизвиквате несъзнателно. Така че направете бърза ретроспекция на съвестта. Може би сте била взискателна, прекалено сурова за детето? Когато разберете причината за лъжата, по-лесно ще убедите детето си да казва истината. Онлайн магазин Ivet.BG дава няколко съвета по темата.

Детската фантазия под контрол
Майките могат да спят спокойно! Детето им, въпреки че често разказва невероятни неща, няма да се опита да ни излъже. Въображението на три-, четиригодишното дете просто става много буйно. Изчезва границата между реалността и фантазията. Така че не се учудвайте, че детето с убеждение Ви разказва, че се е борело с рицар, разговаряло е принцеса. Това нормален етап от развитието. Би трябвало да премине, когато детето навърши шест, седем години. За да стане така, трябва да му помогнете да разбере кое е действителност и кое измислица.

Съвети за Вас
Наравете фантазията реална. Когато детето със сълзи в очите Ви разказва, че заедно със Синдбад мореплавателя е пътувало с летящо килимче, кажете: „Разбирам. Харесала ти е приказката за Синдбад. Би искал да летиш като него.”
Хвалете детето, когато казва истината. Оценете, че детето ще признае неща, които вие бихте искали да чуе. Вместо да се дразните, че отново е счупил чиния, разляло сок, или скъсало дреха, поемете дълбоко дъх и кажете: „Нама нищо. Стана каквото стана. Радвам се, че ми каза истината.” Замислете се как да поправите случилото се и повече да не го предизвиквате.

Наказанието не винаги е наложително
Психолозите са единодушни – най-честият повод за детските лъжи е страхът от наказание. Тийнейджърът, страхувайки се, че ще му спрете джобните, иска да излъже, че е закъснял за вечеря, защото … при колегите в блока заседнал в асансьора. Детето, мислейки, че ще му забраните да гледа телевизия, казва, че котката е счупила саксията. Това означава ли, че трябва напълно да се откажем от наказание? Не! Трябва да имате предвид, че не винаги то е необходимо.

Съвети за Вас
Изтъкнете последствията. Закъснение и случайни инциденти може да се случат на всеки, дори на Вас. Още повече, че не трябва да наказвате детето. Достатъчно е да кажете на закъснелия за вечеря тийнейджър: „Вече приключихме. Изглежда, че ще трябва да си направиш сам сандвичи.” Детето, което е похарчило джобните за един ден уведомете: „Разбирам, че разчиташ на това, че следващите джобни ще получиш следващия месец.”

Попитайте за причините. Замисляте се защо, щом като детето само Ви ги казва? Разковничето е в това, че те са неистински! За да промените това опитайте се спокойно да пристъпите към въпроса. Не налагайте веднага наказание! Позволете на детето да обясни. Когато влизате в стаята и виждате счупена играчка, не казвайте веднага: „Пак си счупил нещо!”. По-скоро попитайте: „Какво е станало с играчката?”. Когато си признае, че доста енергично си е играло с нея, не го наказвайте. Това ще го накара да осъзнае, че признаването на истината в никакъв случай не трябва да се свързва с лоши последици. Напротив, може да бъде урок за бъдещето.


Наказвайте справедливо. Ако се решите да наказвате, най-добре да предупредите за това. Нека детето да знае какво го очаква. Пример? Ученикът ви казва, че през този семестър не трябва  повече да чете никакви лекции. Случайно разбирате от негови съученици, че са го изпитвали, но не е бил подготвен. За да не се повтаря такава лъжа, кажете на детето: „Ако още веднъж те хвана, че не изпълняваш задълженията си в училище, ще се сбогуваш с купоните.” Детето ще има време да асимилира мисълта за наказание. Ако иска да го избегне ще започне да чете уроците си.

You may also like

Leave a Comment

Блогът използва бисквитки. ОК Повече информация за Бисквитки