Ivet.BG Блог

Блог за мода, красота и стил

Как да избереш правилния сутиен?

Чувственто бельо изглежда красиво при условие, че е идеално подбрано. Особено внимателно трябва да се подбира сутиен.  Статистиката алармира, че само 10% от дамите носят точно подбрани сутиени. Изтезаваме гърдите с малки чашки, неправилна обиколка под бюста, неправилна дължина на презрамките. Какви принципи да спазваме и на какво да обръщаме внимание, за да подбираме идеалния за нас сутиен? Нашият експерт изяснява всякакви съмнения.

Какво е брафитинг?

Английският термин означава избор на сутиен. Идеята на брафитинга се основава на избора на сутиените, така че да бъдат не само удобни, но и добре да оформят гърдите и да пасват на жените, които ги носят. Още преди няколко години статистиките били поразителни. Днес около 70% от дамите не знаят размера на сутиена си. Сега тези цифри значително са се променили с оглед на самобитната мода брафитинг. За какво точно става въпрос що се отнася до размера? Собственичката на сутиен с неправилтен размер може лесно да се разпознае. При жените с голям бюст се забелязва от пръв поглед. Бюстът не е на мястото си, при бързо ходене се размества и предизвиква дискомфорт и дори болка. Друг знак са изключително отчетливо изпъкналите части над ръба на сутиена, когато жената носи впити блузи. Лятото, когато дамите обличат рокли и блузи със силно изрязан гръб, се вижда извитата на дъга задна част на сутиена със закопчаване, което понякога събира лопатките. През зимата, когато доминират пуловерите, дамите се оплакват, че бюстът им „потъва” и изобщо не се вижда.

Обиколка

Обиколката под бюста е ключова – от нея на 80% зависи дали гърдите ще бъдат добре поддържани. Най-важният принцип е предната и задната част на обиколката да са на една и съща височина.  Ако задната част на обиколката се повдига нагоре, сутиенът е твърде малък, ако се смъква надолу – е твърде голям. Краищата на банелите трябва да сочат горе-долу центъра на подмишниците.

Причината за зле подбрания сутиен в повечето случаи е неточната обиколка под бюста. Правилното смаляване е изходна точка за определянето на нашия размер. На него,  а не на презрамките или чашките се основававаме, търсейки стабилна поддръжка за бюста.

Идеално подбраното коланче на сутиена трябва да пасва плътно към тялото по цялата дължина на гръдния кош на една и съща височина с предната и задната част и да бъде като основа за блузата. Ако закопчаването притиска в посока към врата, а коланчето се размества по тялото, то обиколката е прекалено свободна. В този случай изберете по-малък размер на обиколката под бюста.

Презрамки

Добре регулираните презрамки не разместват тежестта на гърдите. Ако имате отбелязани червени следи или лентата се впива в тялото, опитайте първо да увеличите дължината им. Ако това не помага, намалете обиколката под бюста. Направете следния тест: свалете презрамките и вижте какво става със сутиена. Правилно избраният би трябвало да остане на мястото си. Презрамките постоянно се смъкват, въпреки регулирането на дължината – опитайте да намалите размера на коланчето. Обърнете внимание на модела, за да е добре подбран. Някои модели имат по-широко разделение на презрамките, тогава е по-добре да пробвате друг модел.

Презрамките не тряба да бъдат много разтегнати, а само леко изпънати. Абсолютно не трябва да се впиват в тялото, както често се случва.  Ако сте избрали сутиен с много свободна обиколка,  Вие се стараете да поддържате и да повдигате гърдите чрез пристягане на презрамките (това е най-разпространената грешка при избора на сутиен). Презрамките не трябва също така да падат. Ако винаги ги намествате – те са доста разхлабени. Презрамките трябва да бъдат поставени равномерно една спрямо друга – ако са раздалечени, това е белег, че сутиенът е доста тесен в обиколката.

Чашка

Ако гърдите Ви излизат отдолу под банелите, то най-вероятно имате голяма обиколка под бюста и прекалено малки чашки. Банелите трябва плътно да прилепват към тялото и ребрата, опасвайки гърдите. Ако се впиват в тялото, задължително намалете обиколката и увеличете чашките. Ако забележиш излизане на бюста, застанете в профил към огледалото и обърнете внимание дали профилът на гърдите е гладък и не излиза извън ръбовете на чашките. Ако забележите излизане на бюста и има набори под коланчето, непременно премерете сутиен с по-големи чашки, така че да се вмести целия бюст.

Връзка между чашките

Парчето материал между чашките, което ги събира и раздалечава, трябва плътно да прилепва към тялото. Не може да бъде много тесен, трябва да можете лесно да пъхнете под него пръсти. Ако свързването се отделя от тялото – избраната чашка е прекалено малка (бюстът се отделя от централната част на сутиена, а гърдите прекалено изпълват чашките). Зърната трябва да са в най-дълбоките вътрешни части на чашките. Ако на това място чашките се нагъват, това е признак, че са малки.

ЗА ВСЕКИ ДЕН


Черен сутиен с повдигащ и събиращ ефект (push-up), за носене под тъмни дрехи. Идеално събира бюста и деликатно го повдига. Твърдите подплънки в долната част на чашките ще уголемят гърдите. Банелите идеално обточват всяка от тях по ръба, а материалът не притиска тялото, идеално събирайки бюста.

Деликатно украсен с коронка сутиен, изработен от две различни матери. Долната част поддържа, моделира и повдига бюста. Горната част покрива бюста, без да излиза нито от горната нито от долната част. Обърнете внимание на свързването на презрамките – важно е да са равномерно регулирани.

Белият сутиен – това е цветът, който най-много обичаме да носим всеки ден. Гладкият материал е подходящо да се носи под тежки, прозрачни или комбинирани блузи. Честа грешка е носенето на доста разхлабен като обиколка сутиен и с твърде малка чашка.

ЗА СПЕЦИАЛНИ СЛУЧАИ

За дълбоки деколтета препоръчваме гладък сутиен, без нашивки, които биха могли да се видят под впита рокля, например и с скрити банели (не се очертават под дрехи с гълбоки деколтета).

За дрехи без гръб е идеален черен сутиен със закопчаващи се презрамки. Можем да го облечем, като откопчаем презрамките от раменете и ги закопчаем на талията (за дрехи без гръб) или като ги закопчаем на шията (за т. нар. американско деколте) – в случай че пуш-ъпът повдига бюста и има по-твърди чашки, които уголемяват гърдите.

За голи раменете препоръчваме бежово – златист, гладък сутиен с разкопчаващи се презрамки от прозрачен силикон. Те са еластични и почти невидими. Моделът е идеален за случаите, когато искаме да открием едното или двете рамена – под модерните блузки или асиметрични рокли с едно рамо.

ПОДЧЕРТАВАЩИ СЕКСАПИЛА

Изключително атрактивен сутиен с бижутерийни украси при свързването на чашките и на презрамките. Ушит от два различни материала, под по-твърдата, виолетова, която идеално повдига, събира и поддържа гърдите, се вижда изкусителна еластична дантела. Скритите банели точно очертават бюста, а като цяло изглежда изключително чувствено.

Романтичен сутиен в модерно издание.  Вид, който ще заинтересува по-скоро младите и сериозни дами. Сутиен в красива комбинация на бродерии, шифон и плътна черна дантела. Закачливост му придава розовата лентичка преплатена с дантела и завързана в средата като панделка.

Прозрачен сутиен с розови бродерии. Мек, ушит от деликатна като мъгла тъкан. Най-важна, сякаш по-плътна и по-твърда е частта под бюста. Вшитите в нея стабилизиращи банели, очертават и поддържат гърдите. Презрамките стабилизират конструкцията (помнете, че поддържат бюста само на 20%).

Това е пример за точно подбрани чашки. Освен това сутиените покриват целия бюст и оформят естетично блузата. Чашките не трябва да се огъват, нито да се показват, което се получава, когато са доста големи. Гърдите може да бъдат леко повдигнати и разделени една от друга. Банелите  – обточват гърдите, без да прилепват към тялото. Пробвай различни чашки, от гледна точка формата на твоя бюст.

СПОРТНИ МОДЕЛИ

Удобен, мек, гладък сутиен с широки странични подплънки около гърдите, моделирайки ги деликатно, но без да притискат. По-плътната лента в обиколката допълнително стабилизира бюста.

Красив модел спортен сутиен. Характерна черта за такива сутиени е, че са меки и без банели. Става въпрос за това, че поддържат бюста, а същевременно осигуряват максимална свобода на движенията и никога да не притискат. Нерядко, подобно на този модел, тук, при чашките, презрамките са по-широки, за да поддържат по-добре гърдите.

Много затворен спортен сутиен, който благодарение на специалната кройка и обшивките подържа гърдите в чашките. Сутиенът напомня фасона на риза – ушит е така, че дори при големи усилия или при внезапни и резки движения бюстът да не излиза отвън, а същевременно е стабилно поддържан и не пречи при упражненията.

Leave A Comment