Fashion Blog от най-големият български моден бутик Ivet.BG

Какво не знаем за парфюмите

by admin

Парфюмите са много повече от необходимост на дамската тоалетка. Те са култ с безброй поклонници, които търсят в тях емоции и нови усещания. Но знаем ли всичко за парфюмите или се оставяме на някои широко разпространени заблуди за тях?

За колко време се разваля един парфюм?

Заблуда е, че всеки парфюм се разваля с времето. Далеч от слънчева светлина и пазен на прохладно, флаконът може да запази съдържанието си свежо с деситилетия. Не случайно в ebay още се продават стари версии на някои от парфюмните класики – те са напълно годни за употреба и много желани от колекционерите, тъй като реформулирането на ароматите често се оказва голямо разочарование. За сметка на това тестерите на парфюмите под греещите лампи в силно осветените търговски центрове се похабяват за няколко месеца. Извод – пазете парфюмите си по подходящ начин и ще можете дълго време да им се наслаждавате.

Дори и при съхранение в оптимални условия, някои парфюми все пак се променят и това не зависи от тяхната цена. Annick Goutal Petite Cherie губи деликатните си нюанси за месеци, докато Guerlain – Mitsouko узрява с годините и става още по-хубав.

Има мъжки парфюми, има дамски парфюми …

Както казваше една дама: “Ние панталоните им взехме, та парфюмите ли … “. В сегашните времена на агресивна женственост, метросексуална мъжественост и свободна сексуалност, границите между нещата се размиват. Жените уверено носят Guerlain – Vetiver или унисекс ароматите на Hermes, докато мъжете посягат все по-често към флорални композиции като Jean Paul Gaultier – Fleur du Male. Всъщност Том Форд е най-добрия пример за дизайнер, чиито аромати са основно унисекс, без значение като какви са пуснати. Агресивното White Patchouli, землисто-шоколадовата Black Orchid и цялата му екскузивна серия успешно могат да се носят и от двата пола.

Парфюмите не се променят на кожата

Грешка! Парфюмните почитатели с малко повече опит веднага ще ви кажат обратното. Майсторски направеният парфюм е като музикално произведение – той ви въвежда в историята си, променя се, отеква, оставя следа. Колкото по-добър е, толкова по-неочаквано е неговото развитие и толкова по-зависимо от носещия го. Всеки човек има индивидуална химия на кожата, която заработва заедно с парфюма и топлината на тялото. И ако върху някой Burberry – Brit, например, стои като дъхав плодов пудинг с горчиви бадеми, върху друг той може да бъде като обикновен сиропиран сладкиш.

Поради горните причини парфюм не бива да се пробва единствено на блотер (листче) или китка. Пълноценната проба изисква парфюма да се нанесе на всички точки и да се поноси, за да се усети пълното му развитие. Повече за начините за проба и носене на парфюм четете в „Как да изберем парфюм, който да ни отива?“

Чистия парфюм е по-силен от Тоалетната вода

И вярно, и не е. Чистият парфюм е по-концентриран от тоалетната вода, но той стои по-меко, по-интимно, докато повишеното съдържание на спиртен разтворител в тоалетната вода я прави по-летлива, малко по-груба, а като се прибави и факта, че от тоалетната вода се пръска по повече, не е чудно, че тя се усеща по-осезаемо.

Различните концентрации – тоалетна вода, парфюмна вода, парфюм – това е един и същи аромат с различна сила.

Понякога това не е вярно. По-старите парфюмни къщи, които имат традиции и история, като Guerlain, Chanel, Jean Patou, наблягат на различни аспекти от композицията в различните концентрации на аромата. Известни примери за това за Jicky – Guerlain и Chanel 5.

Скъпият парфюм е по-хубав от евтиния.

Абсолютно невярно, и Слава Богу!

*Вижте още: 7 съвета как да запазим аромата на парфюма по-дълго ; Нишови парфюми : какво е това ?

You may also like

Leave a Comment

Блогът използва бисквитки. ОК Повече информация за Бисквитки