Ivet.BG Блог

Блог за мода, красота и стил

История на сутиена

През вековете сутиенът еволюира от не особено комплицирана форма до мистериозна неотменна част от дамското бельо. От някои е подценяван, от други е смятан за интересен, но наистина е съществен елемент от дамския гардероб. Генезисът на сутиена, който днес е на 100 години се крие в древността. Ivet.BG етапите на неговата метаморфоза, през която преминава той от древността до XXI век?

Историята на сутиена започва от необходимостта – така може да се обясни появата на неговите старозаветни прототипове. В Древна Гърция съществена роля играела физическата активност. Незакрепеният с нищо бюст на спортуващите гъркини не улеснявал извършването на упражненията. Така възникнала необходимостта да се закрепи  гръдния кош, което би намалило болките в гърдите по време на тренировките. Необходимостта на жените от нова част от спортния им екип довела до откриването на начин да се прибере бюста, така силно привличан от земното притегляне. Жените в гръцките полиси започнали да обвързват гърдите си с широки ленти плат, което довело до плътното им пристягане към корпуса. Това откритие било наречено аподесмос или мастодетон и легендата гласи, че бил обработен от мъже. Тази своеобразна препаска за бюст няма много общо с днешните сутиени. Нейната поява в Гърция просто обособила женската необходимост от поддържането на гърдите, което да улеснява активния им живот.


След тези първи опити да се създаде дреха за поддържане на бюста въпросът остава задълго настрана, за да се върне през XIV век в много по-развита форма, този път като корсет. Първите корсети били доста свободни, втвърдявани с банели от кост или метал, изработвани от разнородни материали, от кожа или лен.
През XVII век корсетът еволюира до своята тясна, по-затворена форма, силно пристягаща тялото. Тази част от тоалета нямала нищо общо с комфорта и удобството. Затова пък е била изискване на тогавашната мода за силует с много малка талия и високо повдигнат бюст. Съвременните корсети в сравнение с тогавашните твърди конструкции може да изглеждат ефирни като перца. Корсетите от онези времена били връзвани много стегнато, така че тяхната собственичка да придобие най-тънката снага. Поради пристягането с твърдите корсети, дамите често припадали. Дългите години, в които спазвали тази мода можели да деформират ребрата, а дори и вътрешните органи.

В европейските салони корсетите били популярни чак до началото на XX век. В началото на предходното столетие се появили все повече възражения срещу лошото влияние на корсета върху здравето на жените. Модата бавно се променяла, а самите жени все повече се отдавали на спортни развлечения и водели по-активен начин на живот. Така корсетът популярен през тези няколко столетия трябвало да бъде заместен от нещо по-практично. В депопуляризацията на корсета участие вземали и жените, които разпространявали идеята за вредата от тяхното носене. Днес тази част от облеклото може да се зачисли към най-големите лишения в историята на дамския гардероб. Следователно не е чудно, че жените бързо и с удоволствие забравили за тежкото корсетено облекло и започнали да се интересуват от съвсем нови проекти.
Въпросът за различен от досегашните поддържащи приспособления за бюст носител се развил доста бързо. Преломът на XIX и XX век е борба за правата на жените и за растящата популярност на суфражетките. Животът и начинът на мислене на много жени в Европа претърпели промени – така че дошло време за приспособяване на този елемент от дамския гардероб, който до този момент ограничавал тялото и затруднявал воденето на активен начин на живот. Дошло времето на напредничави модификации в корсетите, а тъй като тези промени били необходими навсякъде, където се променял начина на живот на жените, с работата над усъвършенстването на поддържащото бюста приспособление се заемат много специалисти от различни краища на света. През годините се появяват нови проекти, чиито творци нееднократно не успявали напълно да скъсат с твърдите метални конструкции, което довеждало до поредните все по-добри и по-практични модели. Сред най-важните създатели на някогашните модели на сутиени е Henry Leshera, който през 1859г. проектирал собствен прототип на сутиен.


Конструкцията от две части, която поддържала бюста през 1889г. била на свой ред дело на Herminie Cadolle – горната част на проекта на тази френска проектантка на корсети бързо стига до магазините под наименованието „soutien-gorge”, което от френски до ден днешен означава „сутиен”.
Важна за развитието на меките сутиени била американката Mary Phelps Jacob, която през 1910г. ушила сутиен от два копринени шала и панделка. За сутиените се заговорило все повече. Скоро на тях обърнали внимание най-популярните женски списания. Определението „brassiere” в смисъл на сутиен за първи път било употребено в списание Vogue през 1907 г., а няколко години по-късно е включена в Оксфордския речник на английския език.
Едно от най-съществените открития в областта на „сутиенологията” било обработката на сутиени с различна големина на чашките. През 1921г. Ida Rosenthal, шивачка от руски произход решила заедно с Enid Bisset да отвори магазин в Ню Йорк. Ida Rosenthal забелязала, че не всички жени с еднаква обиколка на гръдния кош изглеждат добре в определен сутиен. Стигнала до извода, че бюстовете може да се различават значително по форма, а това различие изисква въвеждане на различни размери на чашките. Старите сутиени много често сплесквали бюста, което съответствало на тогавашната мода, която налагала момчешкия стил. За кратко  Ida Rosenthal, нейният съпруг William и Enid Bisset създали марката Maidenform, чиито сутиени не само поддържали добре бюста, но и женствените форми изглеждали по-естествено под дрехите. През следващите години конструкцията и детайлите на сутиена били постоянно подобрявани, а необходимостта от този елемент от дамския гардероб нараствала.
През 30-те години на XX век определението „brassiere” започнало да се замества от съкращението „бра”, което в тази форма е известно и до днес. В следващите десетилетия са въведени много промени във фасона на сутиена. Популярност добивали новите революционни модели, които превърнали сутиена от тема табу във възбуждащ интереса женствен аксесоар.


През 50-те години триумфира бриджитката – нискозатворен модел на сутиена с банели, който дължи своята известност и наименование на Бриджит Бардо, изключително популярна по онова време.
60-те години, това е време за поредните новости. Този път пионерка на промените била   Wonderbra, чиято цел било въвеждането на събиращо гърдите внушително деколте. Промотираните от Wonderbra пуш-ъп-ове придобиват огромна популярност и до ден днешен тази марка се свързва преди всичко с този тип сутиен. В края на 60-те години сутиенът бива признат от феминистките за символ на сексуално освобождение. Сутиените били хвърляни в кошовете за боклук и палени по манифестации. Времето на сутиеновата неприязън все пак не трае дълго. Сутиенът се оказва доста важен, да не кажем необходим елемент от дамския гардероб. През следващите години се появяват поредните фасони.
През 90-те години популярност добиват сутиените от типа plunge, който подхожда прекрасно на дълбоки деколтета. През последната декада на XX век се обръща повече внимание на необходимостта от подбор на сутиен. Несъмнено улеснение при подбора на сутиен за дамите е увеличаването броя на размерите, което през последните години претърпява много промени. Разнообразието от модели, кройки и материали прави възможен избора на правилния сутиен без да се избира между естетиката и удобството.

Leave A Comment