Fashion Blog от най-големият български моден бутик Ivet.BG

ГОЛЯМАТА ИСТОРИЯ НА МАЛКАТА ЧЕРНА РОКЛЯ

by admin

Вечната, стилната, елегантната!

В света на модата ‘малката черна рокля’ се разглежда като стилно и многофункционално облекло, което може да се носи както през деня, така и вечер, за специални поводи. Малката черна рокля намира приложение най-вече в ранните години на 20-ти век.

Преди 1920 година

В края на 19-ти век, носенето на черния цвят е прието като символ на траур и уважение към мъртвите. Но този обичай се променя, когато John Singer рисува портрета ‘Madame X’, чиято дама е облечена именно в черна рокля и за пръв път този стил се разглежда като модерен. Това изображение предизвиква много спорове, защото дамата изглежда твърде сексапилна и предизвикателна.

1920 година

Първата ‘малка черна рокля’ е създадена от Coco Chanel. През 1926 година тя е публикувана и в издание на Vogue. Малката черна рокля се основава на простотата в стила и потенциала за дълготраен успех. Тя се превръща в символ на елегантност, в олицетворение на освобождение – освобождава жените от корсета и предоставя възможност за промяна. Основното за малката черна рокля на Coco Chanel е, че тя задължително трябва да скрива коленете; по роклята не трябва да има украшения като набори, бродерии, волани; акцентира се върху талията на жената; комбинира се задължително с тънки черни чорапи. Само чрез малка черна рокля, придружена от чифт перли или високи обувки, средната класа дами и тези от висшето общество можели да се почувстват равни. Самата Шанел казва: „Благодарение на мен по-несъстоятелните жени могат да изглеждат като милионерки.“

 

1930 година

През 30-те години малката черна рокля се явява като запазена марка за стилните и елегантни дами. Модната индустрия ескалира с декорации от мъниста, асоциирайки се с джаза и бунтарското поведение. Малката черна рокля се превръща в класика.

1940 година

По време на войната малката черна рокля се изкачва на върха. Жените я комбинират с всякакъв вид аксесоари и то без никакво усилие. Ето защо тя става идеалното облекло за всякакъв вид поводи.

1950 година

Малката черна рокля се превръща в съблазън и за Холивуд. Промените започват именно с нея. През 50-те години дори най-консервативния стил се превръща в стилна и секси визия. Перфектната и изразителна рокля за блясък на екрана!
Кристиан Диор представя своята нова легендарна колекция New Look (“нов вид”). Малката червена рокля започва да се асоциира с образа на femme fatales (“фаталната жена”).

1960 година

През 1961 г. е премиерата на филма “Закуска в Тифани”, в който великолепната Одри Хепбърн е облечена в малка черна рокля, ушита от Юбер Живанши. От този момент нататък този модел става не само образец на добрия вкус, но и култова дреха за всички времена. През 1963 г. я носи модната икона Жаклин Кенеди.

1990 година

90-те години на 20-ти век е период, през който индивидуалността започва да се цени повече. В модните списания се появяват съвети за създаване на свой собствен стил. Появява се и небрежния стил ‘гръндж’, чиито основоположници стават Марк Джейкъбс и Анна Сю. Тъй като жените над 25-години изглеждат доста нелепо в такъв тип облекла, стила ‘гръндж’ не получава широко разпространение.
Малката черна рокля се откроява най-вече със стила на обличане на момичетата от Spice Girls – ролята плътно прилепва по-тялото, а дължината й е изключително къса.

2000 година

През 2000 година ‘малката черна рокля’ отпразнува и своя 80-ти рожден ден. Тя се отличи като вечен стил, символизиращ класатата, елегантността и женствеността на една дама. Малката черна рокля става изключително популярна за партита и вечерни събирания.

ДНЕС  въпросът как трябва да изглежда модерната малка черна рокля е излишен. Защото малката черна рокля не може да не е модерна. Може само да бъде стилна, красива и ефектна. Оставяме на вас да изберете колко черни рокли са ви нужни – една или няколко.

Разледайте нашите предложения ТУК!

 

You may also like

Leave a Comment

Блогът използва бисквитки. ОК Повече информация за Бисквитки