Ivet.BG Блог

Блог за мода, красота и стил

Истината за мъжете и страхът им от обвързване

Мъжете са пословични с немоногамността си. И докато се чудя на какво се дължи това, попадам на последното място, където бих търсила любовен съвет – стая с компютри в Масачузетския институт по технологиите, САЩ. Тук е проведен един интересен експеримент, който може би е по-близо до истината от която и да е настолна книга за проклятието „мъж, който не иска да се обвърже”.

 

Пред няколко врати едновременно

На пръв поглед, този експеримент не изглежда да има много общо с романтиката. Участниците седели пред компютрите, а на екраните им имало три врати, върху които можели да кликат. Всяка врата, върху която кликнели, им носела различна парична печалба, реални при това, като всеки играч имал право на общо 100 кликвания. Така че най-добрата стратегия била очевидна: просто да намерят вратата, която носи най-добра печалба, и да използват остатъка от кликовете си върху нея. Най-напред хората правели точно това. Но после авторите на експеримента добавили уловка: ако един играч не използвал дадена врата повече време, тя започвала да се разширява, преди накря да изчезне. И тогава нещо странно се случило. Хората започнали да кликат по разширяващите се врати, за да предотвратят изчезването им. Дори когато тези врати носели по-малко пари. Нелогично, нали? Единственият смисъл от играта бил да се печели – и все пак хората толкова се паникьосвали от идеята да загубят една от вратите, че избирали да печелят по-малко само за да запазят правото си на още опции.

choosing right way

Фобията от моногамия

Нещо подобно е и фобията от обвързване. При нея мъжете имат същата силна нужда от опции, само че по отношение на връзките. И това е все по-често срещано заради намаляващия социален натиск върху самотните и бездетните 30- и 40-годишни представители на силния пол. Да не споменаваме широкоскроеното отношение към немоногамните връзки, еднократните авантюри, изневерите, които не се броят, ако са далеч от дома и т.н. Защо да се обвъзрват само с една жена, когато някоя друга, по-добра, може да се появи всеки момент на хоризонта? Както показва и експериментът с вратите, когато хората имат усещането за още опции, те ще полагат неимоверни усилия, за да запазят това чувство. Дори да означава да загубят в дългосрочен план! Разбира се, някои мъже нямат въобще толкова големи шансове, но въпросът е по-скоро в усещането, че нищо не се знае, а не в броя на реалните възможности.

beautiful long leged women silhouettes

 

Нежният пол

Между другото, в експеримента с вратите участвали и мъже, и жени, но вероятно биологическият часовник прави жените по-склонни на компромиси при обвързването. Проблемът обаче може да се пренесе и в други области: решения, свързани с кариерата, местоживеенето, скъпи покупки. Всичко се свежда до избора, а отккато живеем в свят, който ни предлага повече опции от всякога, си струва да се запитаме: имаме ли твърде много избор и това прави ли ни нещастни? В своята книга „Парадоксът на избора” психологът Бари Шварц твърди, че избирането измежду толкова много варианти ни изморява. Така понякога стигаме до състояние, в което не искаме да взимаме никакви решения. Доказва го още един експеримент, този път сладък: екип изследователи презентирали пред потребители 24 различни вида мармалад и едва 3% от хората си купили някое от сладката. Когато им били предложени само 6 вида мармалад, измежду които да избират, 30% си купили бурканче. В друг експеримент пък на студенти била предложена помощ при намирането на работа. Колкото повече варианти им се давали, толкова по-притеснени, песимистични и потиснати ставали студентите.

 

Максимум vs. достатъчно

Мислим си, че искаме избор. Но не е така. „Изборът”, пише Шварц, „ни кара да страдаме.” По-добре ни е, когато ограничим възможностите. Например, като се опитаме да останем във връзка, в която ни е приятно, вместо да се тревожим, че Единственият може да ни чака някъде там. Икономистът Хърбърт Саймън дава пример, като разделя хората на максималисти и доволни. Максималистката ще се побърка, докато не открие идеалния апартамент. Доволната ще състави списък с изисквания и ще избере първия, който покрива по-голяма част от тях.

Което ни връща към темата с фобията от обвързване. Това, което мъжете трябва да научат, е очевидно: да държиш в ръкава още няколко аса не си струва. Има и изненадващ урок за жените: може би филмите са за максималисти, а животът, истинският семеен живот, е за реалисти. Уви, когато става дума за любов, „достатъчно добър” никога не ни е достатъчно.

 

Leave A Comment