Ivet.BG Блог

Блог за мода, красота и стил

За идеална красота, идеална коса

Красивата коса е атрибут на женствеността. Може да бъде дълга или къса, но най-важното е да бъде гъста и блестяща. Когато изтънее не изпадайте в паника. Можете да се справите с това! Забелязали сте, че през есента косата Ви пада и все повече от нея остава по гребена? А като добавка е станала суха и чуплива? Дерматолозите твърдят, че по това време на годината косата ни се поддава на особено голям косопад. Нормата е от 100 до 150 косъма дневно. Затова преди да започнете да се притеснявате сериозно, уверете се дали наистина имате проблем.

Домашна диагноза

Не се притеснявайте, няма да Ви караме да броите косъмчетата. По-добре да ползвате прост тест, ползван от фризьорите. Можете да го приложите в домашни условия. Пригответе лист хартия и я сложете под косата. Най-добре да направите това вечер преди да измиете главата си. Поставете ръката си в косата и я срешете с пръсти от основата до самите краища като леко я подръпвате. Повторете тази дейност пет пъти. Ако върху листа паднат не повече от 5 косъма, косата ви е в отлично състояние. Наличието на 10 до 15 косъма е знак за типичната сезонна реакция на организма. Ако са над 20, това е сигнал, че косата Ви има нужда от Вашето внимание. Причините за косопада може да са много. Така че, ако посетите специалист, замислете се кое е довело до кризата. Много вероятно е сама да сте си причинили този проблем.

Връщане към миналото

Най-често забравяме (или въобще не знаем това), че косата реагира на негативните импулси с дву- или тримесечно закъснение. Замислете се дали през това време сте се грижили добре за нея. Есенният косопад много четсто е свързан с прекаленото излагане на слънце през летните ваканции. Може би е резултат от липсата на съответната защита от ултравиолетовите лъчи. Ако не сте крили косата под сламенна шапка или не сте ползвали препарати с филтри (маски, спрейове, масла), в сърцевината на косъма са прониквали много слънчеви лъчи, които са правели косата по-слаба и по-суха. Косъмчетата няма да се предпазят сами и от солената (морска) вода или хлорирана (от басеина). Солта и хлорът може да раздразнят чувствителната кожа на главата. Допълнително утежняват ситуацията намаляването влажността на боядисваните коси. Резултатът от това действие за съжаление се забелязва със закъснение.
А може би в последно време сте използвали интензивна диета за отслабване? В такъв случай трябва да знаете, че увеличеният косопад често е закъсняла реакция при неприемането на витамини и минерали. Нашите коси се състоят от 90% белтъчини, т. нар. кератин. За да се поддържа състоянието на косата е необходима балансирана диета с белтъчини (в храни като месото и тестените изделия), а също така сяра, мет, цинк (има ги в зърнените храни, рибите, зеленчуците и плодовете). Така че грижете се в храната ви да присъстват необходимите за косата съставки. Ще възстановите резултатите от косопада като подсилите косата с богати на витамини маски и регенериращи ампулки. Лошото състояние на косата е също така реакция на преживения стрес, например след смяната на работата или по лични причини. Много зависи също така и от привидно маловажни фактори, например от прическата. Може би сте носили дълго време силно стегната конска опашка или всеки ден събирате косата си в стегнат кок? Постояннно малтретираните, силно изпънатите косми губят еластичност и падат бързо.

Когато всичко е ясно…

Досещате се защо Вашата коса е отслабнала? В такъв случай време е да я подхраните, възстановите и подсилите. Започнете от избора на съответния начин на поддръжка. Винаги се придържайте към принципите спазвани от добрите фризьорски салони, съгласно които шампоанът се избира според кожата на главата, а маската – според косата. Изсушената коса (напримр от слънцето) трябва да има добра основа за възстановяване на формата. Това е именно кожата на главата, много често също изсушавана. Мийте я с шампоан богат на млечна киселина и бадемово масло. Освен това изберете маската за коса. Ако косата е изсушена, но не е боядисвана, ползвайте продукт с аминокиселини и кератин. Боядисваната коса ще се възстанови най-бързо благодарение на маска предназначена за коса след боядисване с добавка от растителни масла, например арганово, както и овлажнителни комплекси като например глицерин. Веднъж на три дни си правете възстановителната маска. Можете да я прилагате и като компрес: равномерно разпределете върху косата, увийте я с фолио и горе-долу след пет минути я затопляйте с топла въздушна струя от сешоар. Така косата по-лесно ще поеме подсилващите съставки. Изплакнете маската с хладка вода. Може въпреки сухата коса кожата на главата да е мазна. В такъв случай ползвайте шампоан със съставки, които регулират отделянето на себум. А именно с чаено масло, извлек от лимон или мента.

Ударна доза

Ако след месец косата не се възстанови е време да приложите по-сериозната алтернатива.  Пригответе се за по-дълго лечение. Освен шампоана и маските за коса изберете регинериращ тоник или ампулки. Тоникът стимулира растежа на косата, по-точно растежа на коренчетата на космите. Такъв препарат трябва да масажирате на скалпа след всяко измиване на косата и да не я изплаквате. Това козметично средство съдържа такива съставки като: провитамин B5, пептиди, кофеин, извлек от хвощ. Лечението трябва да продължи 3 седмици без прекъсване. Ампулките стимулират кожата на главата и растежа на косата. Най-често съдържа комплекс от съставки като аминексил аргинин. Обикновено се прилага около 3 месеца. Лечението не трябва да се прекъсва. Важно е да бъдете последователни.

Истина или мит?

Не всички съвети, които ви предлагат за поддържане на коса са правилни. Мит е убеждението, че можете да подсилите слабите косми като се подстрижете късо. За съжаление косъмът над корена е мъртъв. Затова подстригването на косата може да подобри вида и (защото ще се отървете от цъфтящите краища), но няма да ги подсили и няма да стимулира растежа им. Затова пък е истина, че състоянието на косата можете да поправите в домашни условия. Ето  проверена от нас рецепта: косата добре ще навлажни добре нанесеният върху нея жълтък (изплакнете след 10 минути) също така сок от има добри резуллтати. Поправя микрооросяването на кожата на главата и подхранва косата. Достатъчно е да стриете на дребно две репи. Приложете това лечение през нощта. Сутринта измийте косата.

Leave A Comment