Ivet.BG Блог

Блог за мода, красота и стил

Защо е добре да се разходим преди взимане на решение

Според проучване, публикувано в Mirror.uk.co, правим средно по 27 избора на ден. Някои са по-маловажни, но други определят качеството ни на живот. Изборът на едно нещо е неизбор на друго. Ако много дълго време стоим неподвижни, заклещени между две или повече алтернативи, се чувстваме изцедени и раздразнителни и определено не сме приятна компания за хората около нас, а нивото ни на ефективност в работата спада рязко. Така може да се наложи да платим голяма цена за прекалената си нерешителност. От друга страна, ако прибързваме с решенията и не изчакваме те да „узреят” в нас, вероятността да поемем в неподходяща посока е голяма.

having a walk

Според това как процедираш в ситуация на дилема, спадаш повече към един от следните два типа хора:

  • Желаещите да направят максимално информиран избор – правят мини социологическо проучване сред приятели на тема: „Как би постъпил на мое място?” или изчитат стабилно количество информация в нета, книги и всеки друг наличен източник. Плюсове: разполагат с наистина голям диапазон от варианти на решение. Минуси: не знаят как да се ориентират в този лабиринт, може да се почувстват още по-объркани отколкото в началото.
  • Желаещите да взимат решения без каквото и да е външно влияние. Не търсят информация. Разчитат само на миналия си опит. Плюсове: нещата изглеждат много по-опростени по този начин и имаш усещането за независимост от другите. Минуси: Може да изпаднат в зависимост от собствения си минал опит и да му позволят да определя и бъдещето, тоест или да повторят миналото или да минат от едната крайност в другата като махало. Да се живее с отворени очи и да се прави информиран избор изисква усилия, но означава да се живее истински – до мозъка на костите.

Ако двата подхода се обединят, може да се роди трети, който носи в себе си силните страни и на двата:

  1. Набиране на информация
  2. Анализ
  3. Доверяване на вътрешното усещане

И ако трябва все пак да изберем кое от трите е най-важно, доверието и вътрешното усещане за нещата би трябвало да ни бъде главният ориентир.

Как да стимулираме интуицията си? Кое засилва креативността и способността ни да намираме изход от заплетена ситуация? Според научни изследвания, това е РАЗХОДКАТА.

walk_in_the_park

Когато се разхождаме, сърцето изпомпва кръв по-бързо, което означава повече кислород за мозъка. Редовните разходки помагат на мозъка и за създаването на нови връзки между клетките и увеличават нивата на молекулите, които от една страна стимулират растежа на нови неврони, а от друга – предават съобщенията между тях.

Освен това, понеже не е необходимо да влагаме някаква мисъл или концентрация в процеса на ходенето, умът ни е свободен да „обикаля” из паметта, съзнанието и подсъзнанието ни и да „наслагва” мисловни образи и идеи върху външните картини, които възприемат очите ни. Именно това е състоянието, което според учените Марили Опезо и Дейниъл Шварц от Станфорд води до иновативност на мисленето, креативност и достигане до прозрения.

a walk in the city

И накрая – къде се разхождаме също е от значение. Изследване на Марк Берман от Университета в Северна Каролина доказва, че разходките сред природата са много по-благодатни за намиране на добри решения, когато сме изправени пред някаква дилема или сложна задача. И все пак, дори и разходките в града осигуряват подходящи условия за ума ни да се ориентира в цялата насъбрана информация, миналия ни опит и вътрешното ни усещане за нещата.

Автор: Мария Димитрова

 

Leave A Comment