Fashion Blog от най-големият български моден бутик Ivet.BG

Заобичай себе си!

by admin

Всички се раждаме с безупречно усещане за собствената си стойност и предимства, доказателство за което са 2-3-годишните деца. Те обожават тялото си, докосват се с удоволствие, наслаждават се, седейки пред огледалото. Без предразсъдъци искат от останалите най-доброто за себе си…

Винаги знаят какво искат и са доволни от това, което правят. До едно време обаче… до тогава, когато започнат да говорят и да разбират от най-близките си, че всъщност не са такива, каквито трябва да бъдат.

Идва  моментът, когато се сравняват с другите деца и мъката, когато не се харесват на родителите си. В следствие на критиките и натиска децата забравят, че са отговорни хора, дошли на този свят, за да се реализират по свой собствен начин. Всеки един момент обаче можеш да си припомниш ТВОЯТА лична стойност, ценностите и качествата, които притежаваш, за да градиш успешни връзки, да се радваш на живота, работата, щастието…

1. Без значение в какво те обвиняват другите, помни, че това са единствено техните присъди, разсъждения и обвинения, а не самата истина. Не е важно какво си постигнала, в какво си  успяла и как изглеждаш – важното е, че си стойностна личност, която всеки ден се старае и дава най-доброто от себе си. Всеки един живот е важен и уникален и си заслужава, макар и да правим грешки! Всеки ден си казвай: „струва си да живея, да бъда, да вървя напред!”

2. Хората, които обичат себе си, са наясно със своите качества и възможности, които могат да използват в живота си най-пълноценно. Това са всички онези черти на характера, вродени таланти и придобити умения, интелектуални качества, емоционални и физически.

Ако знаеш, с какво „разполагаш”, много по-лесно ще се справяш в трудни ситуации, изненадващи моменти и т.н., с удоволствие ще поемаш отговорност за своя избор, за действията си, ще бъдеш много по-спокойна и отворена към околните. Затова направи списък с всички свои положителни качества и предимства. Не бъди прекалено критична, а просто избери тези от тях, които ще са ти полезни на практика. Помоли и най-близките ти хора да ти кажат, кое най-много им харесва у теб. Сега си направи изводи и не ги забравяй! Винаги насочвай вниманието на другите към твоите най-позитивни страни.

3. Сега е ред на негативите. Всеки има и отрицателните си страни. Извади твоите и помисли добре върху тях. За тях ли те критикуваха близки и приятели преди? Може да са прави, а може и не. Избери тези негативни черти у теб, които ТИ самата не харесваш и ги формулирай като конкретни проблеми, върху които трябва да поработиш! А останалите – трябва да се примириш с тях и да ги заобичаш, защото това си ти – себе си!

4. Запознай се с правата си. На какво имаш право като човек? Със сигурност всеки има право на лично мнение, чувства и изразяване на чувствата, права над собственото си тяло, време за собствения си живот, право на лични вещи и лично пространство. Всеки има право да моли и да отказва. Ако не си даваш сметка за личните си права и възможности, често ставаш жертва на влиянието и мнението на другите, които понякога упражняват прекалено голям натиск върху личността ти, а ти дори се чувстваш виновна, че не им е угодно. А тогава е трудно да се обичаш…

5. Всеки, който уважава и обича себе си, знае къде са неговите собствени граници и успява да се противопостави, когато някой ги прекрачи. Трябва да се научиш да казваш „НЕ”,  да не позволяваш да „ти се качват на главата”. Трябва да можеш да отказваш, когато нещо надхвърля собствените ти желания и интереси. Не позволявай другите да управляват живота, времето ти, самата теб! Смело изразявай мнението си и желанията си, бъди категорична, отстоявай позицията си, бъди горда със себе си!

6. Грижи се за себе си – по-точно за своето тяло. Имаш само едно, а за да заобичаш себе си, най-напред трябва да заобичаш тялото си. Спортувай, почивай си редовно, глези се с хубава козметика и дрешки. Твоето тяло заслужава това, не чакай някой да ти го позволи.

7. Грижи се и за самочувствието си. Ако някой от обкръжението ти непрекъснато те критикува, напряга и обсипва с негативна енергия… То не бъди такава и ти. Кажи му: „Хайде да си поговорим за нещо хубаво, свежо… Какво последно те зарадва? Какво направи за себе си?” Ако не ти се отдаде и тогава, явно трябва да ограничиш контактите си с тези хора.

8. Изпълвай времето си с само с неща, които за теб са стойностни, сама поставяй целите си в живота. Направи си сметка колко време отдаваш, за да служиш на другите, и колко време отделяш за себе си? Ако по-често използваш „трябва” от „искам”, то е време това да се промени. Време е да правиш нещата за себе си, защото така ти харесва, а не защото така е редно. Само ако си в мир със собственото си „аз” можеш да се обичаш, а така и другите ще променят отношението си към теб! Начинът, по който ти гледаш на себе си, се отразява в очите на околните.

Ние от ivet.bg те съветваме да помислиш какво би искала да се случи в живота ти, какво би искала да имаш, да видиш, да преживееш? Сега формулирай причините, които те спират. Наистина ли е невъзможно или просто поставяш интересите на другите пред собствените си? Важно е да си поставиш приоритети и да си щастлива от избора си!

 

You may also like

Leave a Comment

Блогът използва бисквитки. ОК Повече информация за Бисквитки