Fashion Blog от най-големият български моден бутик Ivet.BG

Жен-шен – чудодейният корен

by admin

Лечебните свойства на жен-шена
Жен-шенът е едно от най-старите лекарства на света. Това растение, чието наименование означава „корен-човек” се споменава в медицинските летописи още от преди 5 хиляди години. Азиатците винаги го предлагали като подмладяващо средство и като средство удължаващо живота. Смятан е за панацея и е прилаган в много случаи. Днес много от легендарните свойства на жен-шена са потвърдени от учените.
В Европа жен-шенът достига за първи път в ранното средновековие, благодарение на арабския мореплавател Ibn Cordobie. Популярен става обаче чак през XIII век, когато на Стария континент отново го донася Марко Поло.
Все още се бере на ръка, а за реколта трябва да се чака от 5 до 10 години. Това е много взискателно растение, не понася силната слънчева светлина, затова полетата, където се отглежда се покриват със специални навеси. В Древен Китай се пазел само за кралското семейство, за китайския кралски двор, а знанието за него пазели поредните династии. Един от китайските владетели поддържал дори 10-хиляадна армия, която пазела полета, на които се отглеждало това растение.

На кого е нужен
Жен-шенът се препоръчва преди всичко за подсилване. Полезен е за хора, които са отслабнали след дълго боледуване. Препоръчва се както и на хора, които редовно спортуват, тъй като екстрактът подобрява функцията на мускулите, което повишава устойчивостта на организма и може да се тренира по-дълго без умора. Помага в периоди на претоварване, когато намалява нашата продуктивност, имаме проблеми с паметта и концентрацията. Добавя енергия и увеличава способността на организма да понася психическите и физическите натоварвания. Често се ползва за подобряване сексуалната кондиция. Прилага се при лечението на диабет, нарушения на съня и анемия. Понижава високото кръвно налягане. Подобрява функционирането на имунната система.

На какво се дължи неговото влияние?
Най-важните действащи съединения в жен-шена са гинсенозиди, субстанции, които увеличават свойствата на хемоглобина да се свързва с кислорода, а с това се подобрява снабдяването с кислород на органите. Много изследвания потвърждават позитивното им действие на нервната система.
Жен-шенът съдържа също така съединения, които унищожават някои ракотворни субстанции. Силно стимулира работата на имунната система, подпомага борбата с вирусните и бактериални инфекции, съкращава периода на възстановяване след боледуване.
Полезно влияе на работата на отделителните органи, стимулира работата на сърцето. Регулира нивото на захарта и понижава нивото на лошия холестерол, благодарение на което предотвратява артеросклерозата. В козметиката извлекът от корена на жен-шен се ползва като подмладяващ препарат за кожата и предотвратяващ падането на косата.

Бял или червен?
Стоейки пред аптечните рафтове, не е лесно да се вземе решение. Някои препоръчват червен жен-шен, други твърдят, че белият е по-добър. С какво се различават? Само в обработката. В определено време се препоръчва червен жен-шен. Бил е продукт от най-високо качество, защото растението се подлага на „пара и огън”, поради което е съдържа повече действащи субстанции.
Белият жен-шен по време на сушенето се държи на слънце – този метод предизвиквал разпадане на ценните съединенията. Днес, благодарение на съвременната технология белият жен-шен има дори по-високо качество от червения. Така че избирайки препарат, не трябва да се ръководим от неговия цвят.

В хармония с природата
Най-ефективно ползваме ценните субстанции на жен-шена като дъвчем така, както китайците, изсушени или пресни кълнове, пиейки приготвени от него напарки и чайове. Препоръчваната доза е от 0,5 до 2 грама от кълнове дневно, което отговаря на 1 до 5 тънки лентички. Лечение може да се проведе за 3 месеца, след което е необходимо да се направи прекъсване.
Приготвя се лесно – една лъжичка сушен корен се залива с вода с температура 96 °C. Запарва се мин. 4 до 7 минути. Жен-шенът често се включва в състава на различни енергитични препарати.
Внимание: прекалено голямата доза на жен-шена може да предизвика т. нар. жен-шенов комплекс: растройство, повишаване на кръвното налягане, безсъние и нервност, а при дамите след менопаузата чувство на напрежение в гърдите. Не трябва да го приемат хора, които вземат лекарства против образуване на тромби, защото отслабва действието на тромбите.
Консултацията с лекар е необходима при високо кръвно налягане, при напълняване, при различни остри състояния на болестите. Жен-шен не могат да приемат бременните жени и децата, тъй като може да повлияе на хормоналната система.

Просто от аптеката
Има много препарати с жен-шен в аптеката. Може да се приема на таблетки или на капсули, като течност, напитки и чайове. В тези последните често се свързва с билки, например с мента, маточина, коприва.

Любопитно
Тинктура от жен-шен с наименованието „пентао” е била давана на Краля-Слънце – Людвиг XIV- за да възстанови от „полова немощ” и достигнал зашеметяващи стойности – неговата цена осемнайсет пъти превишила цената на златото. Съществуват екземпляри от това растение, които растат в изцяло защитени естествени условия. Най-големият намерен досега корен от жен-шен (Китай 1915) е с тегло 600 г, чиято възраст се изчислява на 200 г, е музеен експонат.

You may also like

Leave a Comment

Блогът използва бисквитки. ОК Повече информация за Бисквитки