Fashion Blog от най-големият български моден бутик Ivet.BG

Енергията скрита в зеления чай

by admin

Зеленият чай е известен с необикновените си лечебни свойства. Благодарение на редеовното пиене на зелен чай организмът ни се освобождава от излишните токсини, а също и от излишните килограми. Още днес изпийте чаша от тази необикновена напитка!

Зеленият чай е един от най-старите видове чай на света. Китайците са консумирали зелен чай от четвърто хилядолетие преди Христа.  В такива страни като Япония, Тайланд и Индия е бил прилаган като повсеместно известно лекарство при треска, за правилно храносмилане, а също и като начин за спиране на кръвотока.

Азиатските страни отдавна са проучили неговите позитивни въздействия. Европа все още се учи да замества зеления чай с харесвания черен чай.

Зеленият чай се приготвя само и единствено от листата на китайския чай, който в момента на обработка прертърпява минимален процес на окисление. Веднага след откъсването на пресните листа зелен чай те се оставят да изсъхнат. След това се подлагат на топлинна обработка – мощно затопляне на водна пара с цел премахване на ензимите. След изпарението на водата, листчетата на чая  деликатно се свиват и изсъхват моментално. Този начин на обработка спира процесът на ферментация. Това е и причина за масленозеления цвят на листата. Зеленият чай дължи свойствата си именно на това, че не преминава през процес на окисление, което всъщност го различава от черния чай.

Много е важно умело да се запари зеленият чай. Приготвената от нас запарка трябва да има зелено-жълт цвят и сладко-горчив вкус. Най-напред трябва да затоплим водата до температура ок. 60-70‘C. Ако залеем листчетата с преварената вода, ще загубим ценните свойства и ще установим, че е станал горчив и има неприятен вкус. Времето на запарването на зеления чай зависи от това какъв ефект искаме да постигнем. Той може да ни стимулира, но също и да ни отпуска. Ако искаме да го третираме като заместител на кафето, за да се изправим бързо на крака, трябва да го запарваме 2-3 минути. А когато искаме да се отпуснем, процесът на запарване трябва да трае по-дълго, около 5 до 8 минути.

Сред многото позитивни действия на зеления чай, към най-важните причисляваме: пречистването на организма от вредните токсини, които регулират кръвното налягане, предпазването от инфаркт, успокояване на ревматизма, намаляване нивото на холестерола, забавяне процеа на стареене на организма. Много е ефективен също в борбата с възпалителните заболявания като грип, разтройство и заболяванията на венците.

Сърце и кръвоносна система

В състава на зеления чай са включени полифенолови съединения, които намаляват риска от инфаркт. Съставките на зеления чай подсилват кръвоносните съдове. Зеленият чай има много по-висока степен на антиоксидантно действие в сравнение с черния чай –  в една чаша се съдържа ок. 436 мг витамин C. Освен това катехините /тези антиоксиданти са водоразтворимите пигменти на зеленчуците, плодовете, зърнените култури, листата и дървесната кора/ спират миграцията на мускулните клетките на гладките мускули и тяхното размножаване, което ограничава светлинното свиване на артериите.

Високо артериално налягане

Изследванията показват позитивната роля на зеления чай в профилактиката и лечението на високото артериално налягане. Катехините предизвикват отпускането на съдовете, което е зависимо от освобождаването на азотен оксид от ендотелните клетки в резултат на преобразуването на аргинина в цитрулин. Азотният оксид участва в реакциите, които блокират възпалителния процес на  съдовия ендотел /тънък слой  клетки от специален вид епителна тъкан, които покриват вътрешната повърхност на кръвоносните съдове на границата между съдовите стени и протичащата в кухините им кръв и плазма/.

Памет и нервна система

Зеленият чай спира действието на ензима, който разлага ацетилохолина, което е причина за подобряване дейността на паметта, а също така и за предотвратяването на натрупването на амилоид в нервните клетки – белтък, който се бори с развитието на деменционните болести. Запарките от зелен чай могат да се консумират и от хора, болни от Алцхаймер.

Редукция на теглото

Консумирането на запарки от зелен чай може да доведе до намаляване на мастната тъкан, следователно и до редуциране на теглото причинено от взаимодействието на полифенолите катехини с кофеина. Това води до повишаване на термогенезата и съответно на изгарянето на калориите. Зеленият чай оказва влияние на количеството и големината на мастните клетки. Освен това извлекът от зелен чай спира дейността на ензимите, отговорни за обработването на мазнините: стомашната липаза, мастната липаза. Това води до намаляване абсорбацията на мазнините в червата.

Кариес

Зеленият чай се позва като профилактично средство срещу кариес. Това се дължи на съдържанието на флуорни йони, които участват в регулацията му .

През последните няколко години обществото ни става все по-съзнателно относно правилното хранене. Затова си заслужава да добавите към новото здравословно меню ежедневната консумация на зеления чай!

You may also like

Leave a Comment

Блогът използва бисквитки. ОК Повече информация за Бисквитки