Fashion Blog от най-големият български моден бутик Ivet.BG

Да спечелиш при раздяла в ерата на интернет

by admin

Както писах на най-добрата ми приятелка веднага след като се засякох с него – мъжа, раздялата с когото продължаваше да ме преследва: „Поговорихме си. Той май още страда. Изглеждаше зле.” Как изглеждах аз ли? С червило и на високи токчета. В очакване на новия ми +1 за вечерта. „Най-добрият вариант на първа среща след раздяла”, беше коментарът на приятелката ми. „Той е мил, но изглежда зле. Ти си зашеметяваща и с нов човек. Печелиш!”

 

На пръв поглед

Да спечелиш при раздяла може да и е хубава концепция, но всеки, който има няколко раздели зад гърба си (или дори само една, но много паметна), знае какво означава това. И то не е нито здравословно, нито отговаря на действиелността. Защото „победителят” е онзи, чиято кариера се развива шеметно; чийто партньор е топ модел; чийто външен вид, живот и т.н. е по-добър. Грешка: изглежда по-добър. А в ерата на интернет това може да бъде постигнато много лесно. Там да изпревариш бившия, преди той да е изпреварил теб, означава да водиш демонстративно по-хубав живот без него. Но докато правиш това по толкова много начини, замисляла ли си се защо не го правиш за самата себе си, а не за да му го навираш в лицето? И ето тук се крие Параграф 22 от състезанието след финалните надписи: трябва да ти пука за това, че не ти пука вече за някого. Като попитах например друг мой приятел (отскоро сингъл) какво ще прави този уикенд, обяснението беше: „Уреждам отбор секси мадами, за да дразня бившата ми в Instagram.”

 

Публика от един

Романтичните отношения на новия век вече не се определят по началните трепети, а по катастрофалните финали. Навлизаме в нова връзка с незибежните притеснения как ли ще завърши. Не сме поколението на забивките, а на разделите. И по-точно – на публичните раздели и публичния контрол на щетите след тях. Според данни на Facebook например, когато хората превключат статуса си от определен тип връзка на „необвързан”, те веднага попадат сред преходните 225% повишение на обема интеракции, тъй като започват да прекарват повече време във флиртове, постове и съобщаване на всичките си онлайн приятели колко страхотно им е в новия сингъл живот. В тези дни, седмици или дори месеци след края на дадена връзка театралниченето в социалните медии обаче се свежда до публика от един. „Добре съм”, казва онази полугола снимка в Instagram, макар и индиректно. „Справям се без теб. Не виждаш ли?”

Internet dating

Театърът на успеха

Неизбежно е, но няма двама души, които да желаят една раздяла еднакво силно. Което означава, че поне единият от тях ще се чувства като загубеняк. А щом има губещ, има и някой, който печели. Чували ли сте за „театър на успеха”? Научих го от онзи приятел с отбора секси мадами. Определението идва от света на старт-ъп бизнеса и описва разликата между това, да презентираш образа на успешна компания, и това, да управляваш такава действително (едното е само кухо фукане по социалните мрежи). Та, този приятел сравнява онлайн поведението при театъра на бизнес успеха с таймлайна на типичната раздяла: 1) период на затишие; 2) период на активно социализиране (снимки с нови хора, партита край басейни, разголени кадри – собствени или на потенциални половинки, в стил „хайде да накараме бившата ми да ревнува”.

 

Истинската победа

И все пак, да спечелиш истински е сложно. Защото не е истинска победа, ако всъщност просто искаш да го видиш отново, а се криеш зад позиране и престорено игнориране. Казано по друг начин, да ти пука за „победата” означава, че всъщност си загубила. Да се опиташ да си го врънеш всъщност покрива първа база от преживяването на една раздяла – отричане. Да се опиташ да спечелиш при раздяла е израз на етап номер две – гнева (как смее да спре да обича момиче, което изглежда толкова добре по бельо, а?!), или стъпка три – перченето (ако изглеждам достатъчно добре по бельо, има кой да ме обича). Е, да, маскарадът има определена стойност, ако преимаш схващането „преструвай се, докато стане”. Дори да ходиш на Instagram срещи, за да дразниш бившия, все пак ходиш на стрещи, нали? Измъкваш се от леглото, решеш си косата и си слагаш онази страхотно секси рокля. В театъра на успеха при преодоляването на пост-травматичната тъга обаче да спечелиш означава да стигнеш до фаза пет – приемането. Защото най-добрият вариант е победа и за двете страни – тогава, когато си безусловно щастлив, ако другият човек успее да намери любовта. Преди или след теб.

You may also like

Leave a Comment

Блогът използва бисквитки. ОК Повече информация за Бисквитки