Fashion Blog от най-големият български моден бутик Ivet.BG

Гликемичният индекс – ключ към контрола над теглото

by admin

Още самото наименование „гликемичен индекс” звучи сериозно и сложно. Но под тези две думи се крие тайната на една от най-успешните и най-елементарни диети на света. Ако вече Ви е омръзнало да броите калории – това е идеалната диета за Вас.
Гликемичният индекс, съкратено ГИ показва как след консумацията на конкретен продукт се увеличава концентрацията на глюкоза в кръвта. Това е много съществена информация, тъй като когато на човешкия организъм липсва глюкоза мускулите и мозъкът  ни не функционират добре. На свой ред голямото количество захар стимулира метаболичните процеси, които са отговорни за пълнеенето.
Трябва да се има предвид, че на стойността на гликемичния индекс влияе начинът на преработка на даден продукт. Например – суровият морков има нисък ГИ, докато вареният морков – има висок ГИ. Стойността на ГИ за конкретните продукти се изчислява в лабораториите.
Гликемичният индекс може да се класифицира като се раздели на три категории:
–    Нисък – 35
–    Среден -35 – 50
–    Висок – над 50
При продуктите с нисък гликемичен индекс съдържащата се в тях глюкоза се усвоява постепенно, а процесът на преработка на тези продукти е бавна. Благодарение на тази зависимост по-дълго време се чувстваме сити и по-рядко похапваме между основните храни. Продуктите с нисък ГИ се препоръчват на диабетици, именно с оглед на това, че след консумацията им нивото на кръвната захар не се повишава внезапно.    Към категорията на тези продукти се включват праскови, ръжен хляб, черен шоколад (със съдържание на  какао над 70%), грейпфрут, круши, ябълки или пресен морков. А гликемичният показател на динята, един от любимите летни десерти, е доста по висок – 75.


Примери за продукти с висок ГИ са белият хляб, варените картофи, чипсът, пържените картофи и медът. Все пак поради неговите свойства (убива бактериите, а липовият мед се препоръчва при настинка) не трябва да се отказваме напълно от него. Може например да се използва като заместител на захарта. Спецификацията на продуктите с висок ГИ се определя от факта, че те се усвояват бързо. Поради това нивото на кръвната захар бързо се повишава. За да се усвои от организма такава голяма доза захар не е необходимо голямо количество инсулин. И именноп на това се дължи проблемът. Когато захарта е атакувана от голямо количество инсулин, нейното ниво може внезапно да се понижи, дори под нормалното. А това не е полезно за организма, защото … отново се чувстваме гладни. Нещо повече, инсулинът може да повлияе лошо на изгарянето на мазнините и дори да го спре. Това води до повишаване на теглото.
На стойността на ГИ влияе например приготвянето на продуктите – заради това белият хляб им по-висок ГИ, отколкото пълнозърниестият. Също така варенето, печенето и пърженето, т. е. термичната обработка може да предизвика повишение на ГИ. Затова предимство имат суровите зеленчуци, а не варените. Ако изберете макарони, трябва да бъдат ал денте /полутвърдо/. Не се препоръчва също преварен ориз.

Продуктите с нисък ГИ са основа за диета Монтиняк. Менюто в този случай не се основава на калорийността – не става въпрос за това да консумирете малко количество храна, а тя да бъде здравословна. Не трябва да броите лъжиците с ориз, които изяждате на обяд, а просто да избирате кафяв ориз. Освен това следвайки препоръките на Монтиняк не се чувствате така, сякаш сте на диета. Хранете се често, най-добре пет пъти на ден, а продуктите с висок ГИ заменете с такива с нисък.
Например варените картофи можете да замените с кафяв ориз. В тази диета не трябва да си отказвате удоволствието от храненето, тъй като избирайки правилните продукти можете да си позволите сладък десерт.
Същественото е, че следвайки принципите на Монтиняк набавяте на организма необходимите хранителни съставки, витамини минерали. Нещо повече – продуктите с нисък ГИ са източник на фибри и антиоксиданти.
Трябва да се подчертае, че диетите с нисък ГИ не се прилагат месец или два. Това са хранителни навици, които трябва да наложим в нашия живот. Това е така, защото продуктите с нисък ГИ регулират отделянето на инсулин и ни предпазват от диабет. Тяхното присъствие в менюто стимулира организма да усвоява въглехидратите при физическо натоварване. Поредният позитивен аспект от този тип диета е понижаването на т. нар. лош холестерол и триглицериди и трайното редуциране на теглото без йо-йо ефекта.
Когато постигнете желаното тегло можете леко да промените диетата като включите продукти със среден ГИ. След това ще трябва да отново избягвате тези храни с висок ГИ и да ги консумирате редовно и с мярка. Благодарение на тази диета можете да откриете удоволствието от храненето и готвенето.

Примерно меню в диетата с нисък гликемичен индекс:
Закуска 1: кисело мляко, овесени ядки, портокал
Закуска 2: грахам, салата, филе, зеленчуков сок
Обяд: пилешко филе на грил, кафяв ориз, салата с олио и чесън, зелен чай
Следобедна закуска: плодова салата (ябълки, кайсии, круши, праскови) с орехи
Вечеря: Варени яйца, салата от кисело зеле с домат и див чесън, ръжен хляб, прясно изцеден портокалов сок

You may also like

Leave a Comment

Блогът използва бисквитки. ОК Повече информация за Бисквитки