Fashion Blog от най-големият български моден бутик Ivet.BG

Войната за капака на тоалетната чиния, по фън шуй

by admin

Обикновено, когато говорим за фън шуй, най-често се сещаме за правилата за обзавеждане – къде да разположим дивана или в какъв цвят да боядисаме стените например. Затова можеш да си представиш изненадата ми, когато хомеопатът на моя приятелка я посъветва да затваря капака на тоалетната чиния в дома си, ако иска да подобри любовния си живот (който, уви, наистина беше в застой). Но след кратко проучване нещата си дойдоха на мястото – движението на водата, оказва се, е не по-малко важно от мебелите в това древно китайско изкуство.

fengshuicompass

Двата йероглифа за фън шуй означават „вятър“ и „вода“, като правилното произношение на втората дума е „шуей“, макар у нас вече да се е наложило по-краткото „шуй“. Учението свързва стихията на водата с емоционалността и секса. А банята, като най-„мокрото“ от всички помещения в дома, е мястото, откъдето заедно с изтичащата вода, изтича и енергията на къщата. Тази невидима живителна енергия, наречена от китайците „ци“ (на японски се нарича „ки“, а в индийската култура нещо подобно е „прана“), трябва да циркулира равномерно из стаите, но се губи през отворите на канали и тръби, включително и през този на тоалетната.

Ето защо е важно капакът на тоалетната чиния да бъде затварян, а също и да се сложат запушалки на каналите (пластмасови са и ще ги откриеш в повечето магазини за домашни потреби). Добре е да държиш затворена и вратата на самата баня, особено ако – както в повечето случаи – в съседство е спалнята. Ако пък входовете на двете помещения са един срещу друг, можеш да сложиш огледало на вратата на банята/тоалетната. Това се прави, за да може сексуалната енергия да бъде отразена и върната обратно в спалнята. Принципът е като при вариант с дълъг коридор, в дъното на който се намира мокрото помещение. Смята се, че в този случай „ци“ ще се забърза по коридора и ще излезе през отточния канал. Огледалото от външната страна на вратата на банята ще елиминира нежелания изход и ще запази енергията в дома. С две думи – огледалата са често използван начин за корекция във фън шуй, когато някоя врата не е „на мястото си“. Което всъщност включва още два варианта: тоалетната да е срещу входната врата на жилището или срещу тази на кухнята.

wohnen_nach_feng_shui_12553787520120925155132

 

И докато сме на темата за стихиите и банята – тъй като във фън шуй балансът между неговите пет елемента (огън, вода, земя, дърво, метал) е от особено значение, важно е те да са балансирани във всяка една стая. Ясно е обаче, че в банята водата ще преобладава. За да си осигуриш хармония там, добави земен елемент. В контролния цикъл на учението земята е по-силна от водата и влияе на нейните проявления. Не е задължително земното присъствие да е с предмет – можеш да го постигнеш и с жълти или златисти цветове в стените или в отделни детайли.

След всичко това ти пожелавам приятна баня!

И стискам палци тези фън шуй усилия да привлекат в дома ти голямата любов. Или поне онази, която няма да воюва с теб за положението на капака на тоалетната чиния. Защото, както вече стана ясно, във фън шуй две мнения по този въпрос няма – затваря се.

You may also like

Leave a Comment

Блогът използва бисквитки. ОК Повече информация за Бисквитки