Ivet.BG Блог

Блог за мода, красота и стил

Вкусно тирамису за повдигане на духа

Почти всеки от нас е имал възможността да опита този страхотен италиански десерт. Но дали наистина знаем откъде е тази вкуснотия и какво съдържа един от най-известните десерти на света онлайн магазин Ivet.BG разкрива пред Вас тези тайни.
Тирамису от италианското “tirare” – тегля и “su” – нагоре можем да преведем „Повдигни ми духа”. Не от днес е известно, че сладкишите поправят настроението ни, а такава вкуснотия ще може направо да окрили човек.
За първи път е споменато в статия написана през 1971 година от Джузепе ди Клементе. Напразно ще търсите рецепти в кухненските книги от седемдесетте години на 20 век.
Много са историите за произхода му. За „родината” на тирамисуто се смятат именно Тоскана, Венето, Ломбардия и Пиемонт. Една от най-популярните версии твърди, че за първи път десертът бил приготвен през 17 век, в Сиена, за флорентинския принц Козимо III тогава получил наименованието zuppa del duca супата на принца. Той, известен именно с лакомията си, пренесъл тази вкуснотия във Флоренция, която в онези времена била европейския център на културата и изкуството. Сладкишът бързо печели популярност и се разпространил и извън границите на Тоскана.

Поредната история води до Венеция. Днешното наименование на десертът произхожда именно оттам. Вероятно венецианските дворяни открили, че действа като афродизиак. Препоръчвало се консумацията на този десерт преди любовни забавления. Може да се заложи на венецианския произход поради факта, че в региона на Венето се ползвало маскарпоне (не използвано в Сиена).

Първата рецепта на италианската вкуснотия, може да се намери в книгата под наименованието I dolci del Veneto – Десертите на Венето, авторство на Джовани Капниста (1983). Едва наскоро, през 1988 се появява наименованието тирамису – описано като десерт, сервиран в ресторант Le Beccherie, в Тревисо. Основните съставки на този десерт са: маскарпоне, бишкоти и кафе, според традиционната рецепта не се добавя алкохол, защото се сервирало и на деца, и на възрастни. Понастоящем тирамисуто се приготвя по няколко начина: шоколадово тирамису, лимонено тирамису, с плодове, с лещници, с ягоди, с банани или малини.

Съставки:
•    500 гр сирене маскарпоне;
•    6 пресни яйца;
•    100 гр захар;
•    300 дълги бишкоти;
•    чаша сладко кафе;
•    горчиво какао;
•    по избор можете да добавите 4 лъжички ликьор амаретто

Начин на приготвяне:

Жълтъците разбивате със захарта, докато сместа стане хомогенна. В отделна чиния стрийте сиренето маскарпоне. Изстуденото кафе пресипете в дълбок съд (стъклен или порцеланов) и натопете в него бишкотите. Напоените бишкоти подредете в нов съд и ги намажете с крем. Посипете върху него какао. Оставете го в хладилника поне за два часа.

Да Ви е сладко!

Leave A Comment