Fashion Blog от най-големият български моден бутик Ivet.BG

Витамин D – начин на употреба

by admin

 

Краят на зимата се вижда и слънцето най-сетне си пробива своя път до кожата ти, снабдявайки я с така ценния витамин D. Използвай всяка слънчева минута навън, за да не станеш част от онези 76% българи, страдащи от недостиг на този витамин (който всъщност е хормон)! Дефицитът му се наблюдава двойно повече в градовете и също толкова по-застрашени са жените.

Сигурно знаеш, че основната функция на витамин D е да регулира усвояването на калций и фосфор (важни за растежа и плътността на костите) и да подпомага междуклетъчните процеси в организма. Че е необходим и за съсирването на кръвта, работата на сърцето, регулацията на имунната система и дейността на нервната система. Че при децата липсата му може да доведе до рахит, а при възрастните – да засили опасността от остеопороза и от повишено кръвно налягане. Но знаеш ли, че недостигът на този витамин е много по-вероятна причина за развитието на диабет тип 2, отколкото наднорменото тегло?

Sunshine-1920-x-1080

Влияние върху метаболизма

Според учените от испански медицински екип, установили това, има връзка между нивата на витамин D и способността на организма да се справя с глюкозата. Ето защо дефицитът на витамин D може да доведе не само до диабет, но и до други заболявания, свързани с метаболизма, твърди д-р Манюел Масиас-Гонзалес от университета в Малага. Освен това, оказва се, витаминът може да помогне за предотвратяването на заболявания като екзема и астма.

 

Борба с рака

Още по-голямо вълнение относно ползите от витамин D носи откритието на д-р Седрик Джерълд – че половината от всички случаи на рак биха могли да бъдат „предотвратени със съответното приемане на витамин D с храната”.

Днес съвсем категорично е доказано, че освен че е ключов за изграждането и поддържането на нивата на калций в тялото, витамин D ефикасно регулира специфичните при рака клетъчен растеж и диференциация. Клиничните изследвания показват, че недостигът на витамин D играе роля при четири от най-често срещаните видове рак: на гърдата, на простатата, на дебелото черво и на кожата!

 

И още ползи

Смята се, че витамин D:

 • може да намали риска от развитие на множествена склероза – което обяснява защо това заболяване се среща много по-рядко близо до тропиците (там има много повече слънчева светлина);
 • играе ключова роля в поддържането на мозъчната дейност и така помага за поддържане на когнитивните функции;
 • защитава от радиационно увреждане – при ниски нива на радиация;
 • може да помогне за по-бързо възстановяване от туберкулоза;
 • повлиява депресивни състояния;
 • понижава риска от инфаркт и ранна смърт.

VitaminD

Дали имаш недостиг?

Ето как да разбереш:

 • По костите, които „скърцат”, и по болките в ставите.
 • Усещаш мускулна слабост.
 • Постоянно ти се спи, дори в активните часове на деня.
 • Имаш повишена чувствителност към болка.
 • Изпадаш често в лошо настроение, раздразнителна си без причина.
 • Имаш наднормено тегло.
 • Постоянно спазваш диета (ограничаването на мазнините те лишава от мастноразтворимите витамини А, D, E, K, F).
 • Главата ти се изпотява (класически симптом).

Как да си набавиш витамин D?

Основните източници на витамин D са суровият жълтък, млечните продукти, кашкавалът, изварата, кравето масло, черният дроб на рибата, морските дарове. В най-голямо количество витамин D се съдържа в черния дроб на риби като треска, палтус, сельодка, скумрия, риба тон, макрел.

 • 14 грама масло от черен дроб на треска съдържа например 1400 IU (международни единици витамин D).
 • 100 грама сьомга – съответно 300 IU.
 • 1 жълтък – 100 IU.

Най-богатият източник обаче е слънцето, само че в съчетание с чист въздух, за да могат ултравиолетовите лъчи да достигнат кожата. Тъй като витаминът е мастноразтворим, не забравяй да приемаш и достатъчно мазнини.

vitamin_D

Не прекалявай!

За разлика от други витамини, този може да се натрупа в токсични дози. А предозирането е много опасно. То може да доведе до необичайно високи нива на калциевите и фосфатните йони в кръвта, в резултат на което има реална опасност от увреждане на костите, бъбреците и меките тъкани. Тоест: преди да предприемеш допълнителният прием на витамина, задължително се консултирай със специалист! Ако усетиш първите признаци на отравяне с витамина, повикай лекар – а те са: запек, главоболие, загуба на апетит, метален вкус в устата, гадене или повръщане, сухота в устата и силна жажда, обща отпадналост, често уриниране. Много по-късните признаци на отравяне с витамина са: мътна урина, намаляване на телесното тегло, гърч, висока температура, високо кръвно налягане, хиперчувствителност към светлината, аритмия, рязка смяна на настроенията, болки в мускулите, гадене, повръщане, силни болки в крема или отстрани на корема.

 

Нормата

Препоръчваният дневен прием на витамин D е:

 • мъже и жени под 65 години – 400 IU;
 • мъже и жени над 65 години – 800 – 1000 IU;
 • спортуващи мъже и жени – 800 IU;

Внимание: при дневни нужди от 800 – 1000 и повече IU, чрез храната може да се набавят само около 100 IU дневно!

Можеш да изследваш нивата на витамин D в лаборатория – тестът е чрез взимане на кръв. Той трябва да става по лекарска препоръка, тъй като се спазват определени условия. Разчитането на резултатите също е работа на специалиста – общопрактикуващ лекар или ендокринолог.

vitamin-e-400

You may also like

Leave a Comment

Блогът използва бисквитки. ОК Повече информация за Бисквитки