Fashion Blog от най-големият български моден бутик Ivet.BG

Взрив от историята за банските костюми

by admin

Задавали ли сте си някога въпроса кога и как е изобретен дамският  бански костюм от две части? Не е ли било срам за всяка жена, дръзнала да покаже прелестите си по времето на моралните устои?
Историята на банския костюм поставя началото си още през миналото хилядолетие.  През 1946 година френският инженер Луис Реар разработил дизайн на женски бански костюм от две части. Той взаимства идеята си от изображенията на гръцки атлетки върху керамични съдове от 1400 г. пр.Хр.  Реар бил сигурен, че ще скандализира публиката и търсел подходящо име за приумицата си. Имал нужда от нещо дръзко, екзотично, което веднага да привлече вниманието към себе си. Четири дни преди Реар да покаже новия модел в Париж, американската армия провежда ядрени опити на необитаем атол от Маршаловите острови в Тихия океан, известен под името Бикини (Bikini Atoll). Хрумва му, че двете парчета плат могат да предизвикат експлозия не по-малка от експлозията на една атомна бомба. Така името било намерено – „бикини“. На 5 юли 1946 година новият бански костюм бикини видял бял свят.
Той бил толкова изрязан, че парижките манекенки не се решили да го демонстрират на подиума. За представянето му била наета 19-годишната стриптизьорка в един от парижските клубове. Тя без колебание се съгласила да демонстрира бикините. По късно в голяма част от  католическите страни бикините били забранени.

Десетилетия по-късно банският костюм продължава да предизвиква взрив от емоции и страст.  Новата колекция за  бански костюми 2011 от IVET.BG потвърждава това със сексапилните си кройки и провокативни цветове и акценти.
Роден  от взрив и предицвикващ буреносна сила удоволствия, банският костюм е  и ще продължава да бъде неизменна част от най-съкровенните ни желания.

You may also like

Leave a Comment

Блогът използва бисквитки. ОК Повече информация за Бисквитки