Ivet.BG Блог

Блог за мода, красота и стил

Блясък от 65-ия кино фестивал в Кан

На 16.05.2012 година стартира 65-ият Филмов Фестивал в Кан! Провежда се съвместно с L’Oréal Paris, който е официалният дизайнер на грима на фестивала. Ivet.BG представя за Вас акценти от това грандиозно светско събитие.
Международният Филмов Фестивал в Кан  е един от най-престижните фестивали в света. За първи път е организиран през 1946 година в сградата на бившето казино в Кан, но историята му започва през 1939 година, когато за първи път се появяват конкретни планове за организацията на на фестивал от този род, чиито патрони били Louis Lumière, Philippe Erlanger и Jean Zay. Именно последният (изпълняващ ролята на Френския министър на Културата и Изкуството) първи представил идеята за създаването на Филмов Фестивал във Франция. Изборът на място се определил с оглед на слънчевото време и чаровната локация. Първото празнично събитие, което трябвало да се осъществи през 1939 година трябвало да проведе един от създателите на киното –  Луис Люмиер.
Събититето се орагнизира всяка година ( с известни изключения) и събира много знаменитости от света на киното. Най-важната награда, която се присъжда на фестивала в Кан е Златната палма(Palme d’Or) за най-добър филм.
Мерилин Монро, иконата на световното кино е лице на 65-ия Фестивал в Кан.
Официалният тазгодишен плакат на Фестивала е издържан в класическа черно-бяла гама и представя Мерилин Монро на фона на салона на лимузина да духа свещичките на рожденическата торта. Автор на историческата снимка, която представлява сцена от филма „На шега и на сериззно” е Отто. Л. Бетман.


Киноактрисата е идеално отражение на най-известният филмов фестивал. По този начин се отдава чест и на самата актриса. Петдесет години след нейната трагична смърт, Мерилин Монро все още е обект на възхищение. Актрисата до днес остава една от най-известните звезди на Холивуд, а също така и секс символ. И въпреки че Мерилин ще присъства на този фестивал само духом, блясъкът и със сигурност ще бъде осезаем!
В състава на журито влизат Юън Макгрегър и Даян Крюгер, режисьорите Александър Пейн и Раул Пек, както и известният моден дизайнер Жан-Пол Готие. По време на фестивала ще бъдат показани 91 филма. Но само 22 произведения на кино изкуството ще участват в главния конкурс, чийто символ е златната палма.
Освен президента на фестивала Жил Жакоб, над най-красивата част от фестивала контролира генералния делегат Thierry Frémaux. Според него киното е идеалното лекарство срещу трудностите във време на икономическа криза.
Филмовият фестивал е голямо кино събитие, но не само. Във Франция пристигат от цял свят звезди, които искат да заблестят пред фоторепортерите. А ако успеят да ги увековечат, то е само в модели на най-добрите дизайнери. Така беше и на тържественото откритие на Фестивала в Кан.


Знаменитият червен клилим завладяват рокли в холивудски стил. На особено внимание се радват феноменалните дължини. Най-дългите рокли са моделите на китайката Фан Бингбинг (Christopher Bu) и на Ева Лонгория (Marchesa). И двете дами изглеждат страхотно. Една от журито, Даян Крюгер избра влачеща се по земята рокля , но по-ефирна, в ментов цвят от колекцията на Giambattista Valli Couture. Елегантността на някогашния Холивуд представя Ева Хрцигова, а също така и Джейн Фонда ( в златиста рокля от Atelier Versace и Berenice Bejo (в червена рокля от Louis Vuitton), затова пък андрогиничен шик представя Тилда Суинтън ( със светлокафява рокля от колекцията на Haidera Ackermanna).
В журито, оценяващо участниците във фестивала участва и Жан-Пол Готие. А да не заблестиш в присъствието на този маестро в модата не върви.

Leave A Comment