Fashion Blog от най-големият български моден бутик Ivet.BG

Ароматите – начин на употреба

by admin

Обаятелният аромат винаги е бил привлекателен за всяка дама. Прекрасното ухание притежава удивителната способност да ни пренася в друго измерение на хармония и релакс. Но различните аромати не са единствено елемент от женската суета. Ние от Ivet.BG Ви предлагаме няколко полезни информации свързани с ароматите и тяхното приложение.

Каква е разликата  между тоалетните води?
За всички, които разговорно наричат всички парфюмени продукти „парфюми”, сме приготвили важна информация. Парфюмите, парфюмните води и одеколонът не са синоними. Разликата между тези води не се опира на процентовото съдържание на ароматни масла в конкретен разтвор. На пръв поглед обаче разликите виждате преди всичко в цените.
Съдържанието на аромат в парфюми и водите:
Към групите на водите се причислява парфюмената вода, тоалетната вода и одеколонът. И така:
Чистите парфюми са най-скъпите от групата на парфюмените води, тъй като имат най-голямо съдържание на „аромат” в разтвор 15% – 30%. На опаковката можете да намерите чуждото наименование Perfum или Perfume. Тази форма на аромат е най-трайна, достатъчна е една капка, за да се запази ароматът  през целия ден. Затова техният обем не е голям, флакончетата не превишават 20 мл.
Парфюмена водаEau de Perfum – концентрацията на маслата се колебае от 8% до 15%. Парфюмената вода е по-евтина от парфюма, а ароматът се задържа на кожата доста дълго. Можете да ги ползвате както в ежедневието, така и за официални случаи.
Тоалетна вода Eau de Toilette – съдържа от 4-8% аромат. Този тип парфюмена вода е най-популярен сред мъжките парфюми – по принцип никоя маркова фирма не произвежда парфюмени води за мъже. Жените ползват тоалетната вода за ежедневието.
ОдеколонEau de Cologne – концснтрацията на „аромат”  не превишава 5% и е най-евтината парфюмена вода.
Най-малка концентрация а ароматни масла – по-малко от 2% – съдържат различните дезодоранти.

Как да изберем подходящия аромат?

Избирайки аромат се съобразяваме с комплексни критерии.  Най-популярни са цветните (от жасмин, роза, виолетки, тубероза, нарцис, люляк, момина сълза, иланг-иланг), плодови (с масла от лимон, портокал, бергамотка и т. н.) и ориенталски (кехлибар, коренни, мускусни ). Можем да попаднем още на алдехидни композиции (като известния „Шанел5”), комбинации от от мъх, смоли , салвия, пачули, дървени, папратови или билкови (преобладават по-скоро в парфюми предназначени за мъже), водни (ухаят на морски бриз като „Coll Water Woman”, Davidоff”), зелени аромати (нотки на треви  и екзотични зелени растения като бамбук,  лотосов цвят), и накрая – аромати с горчиво-остри нотки на подправки.

Парфюмите може да се изберат по няколко критерия – според сезона (по-тежки, ориентални, чувствени за есен – зима, леки, цветно-плодови за пролет-лято) или според частта от деня: по-леки сутрин, по-те4жки вечер. Трябва да се вземе предвид и характера. Принципно плодовите аромати  подхождат на веселите, оптимистични момичета; цветните – подхождат на ме1тателките и дамите, които предпочитат класическия стил; ориенталните аромати избират обикновено чувствителните и тайнствени дами. Водните аромати се харесват на спортните натури. Зелените аромати предпочитат съвременните момичета, шипровите са за елегантните. Най-добре да се оставим на нашата интуиция.

Действа ли наистина ароматерапията? Как ароматите влияят на тялото?
Благодарение на ароматите, които се съдържат в растенията сме в състояние да се справим с физическите болежки и да смекчим ефектите на стреса. Как по прост начин да се възползваме от доброто влияние на ароматерапията?
Цитрусите подкрепят борбата с депресията
На хората, които имат склонност към зимна меланхолия или депресия се препоръчват цитрусови аромати. Нерол, или цвят от портокал действа антидепресантно и разхлабващо. Известен е като афродизиак. Бергамотката /сорт круша/и мандарината намаляват безпокойството и колебанията в настроението. Също така нежният билков аромат на лавандулата успокоява. Цветът от роза е ползвала самата Клеопатра. Възглавници пълни с листенца от тези благородни цветове помагали да преодолее проблемите със съня.
Прекарвате прекалено много работа в офиса?
При хората на умствения труд страхотно помага ароматът на лимон, мента, розмарин и босилек. Първият ободрява и стимулира микрооросяването. Лимонът намалява допускането на грешки при хората, които работят с компютър с 54 %! Ментата и розмаринът подобряват концентрацията, премахват умората и смекчават главоболията. На любителите на пресни подправки се препоръчва босилек. Ефектно побеждава умората и освежава.
Ароматни трикове
Как да се ползват ароматите? Най-простото разрешение е паленето на ароматни свещи на мястото, където живеем. Техният аромат успокоява главоболието, както и болките в мускулите. Все пак трябва да се има предвид, че свещта свети неравномерно. Тя трябва да бъде изработена от съставки с високо качество – чисти ароматни екстракти, натурален восък и чист парафин. Такава комбинация гарантира безопасността за нашето здраве и естествената среда.

You may also like

Leave a Comment

Блогът използва бисквитки. ОК Повече информация за Бисквитки